tatil-sepeti
tatil-sepeti

Sadece göç etmediler dünyayı zenginleştirdiler

Giriş: 23.06.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen ‘Uluslararası Göç Filmleri Festivali’ sona erdi. Festival kapsamında göç konulu 45 film, online olarak gösterime sunuldu. Festival, göç olgusu ve kültürünün yeniden gözden geçirilmesine vesile oldu. Çeşitli nedenlerle ülkelerini terk edip kimi zaman binlerce kilometre uzakta yeniden var olmaya çalışan insanlar, gittikleri ülkenin yalnızca kültürüne değil, ekonomisine, siyasetine de dokunarak arkalarında derin izler bırakıyor.

İLK MİSAFİRLER

Göç yolları üzerinde bulunan Anadolu’nun Osmanlı zamanındaki ilk kitlesel göçü, 1492 yılında İspanya’dan gemilerle getirilen Yahudilere dayanıyor. O dönemde din değiştirmesi istenen yaklaşık 100 bin Yahudi bunu kabul etmeyince Osmanlı topraklarına iltica eder. Geldikleri topraklarda kabul gören Yahudi göçmenler sarayın hekimbaşısı, sarrafbaşı ve padişahın baş danışmanlığı görevlerine kadar yükselir.

MATBAAYI GETİRDİ

Türk kültür tarihine matbaayı kazandırarak bir devri açan İbrahim Müteferrika da Macaristan göçmeniydi. Aslen Macar olan ve daha sonra Müslüman olan Müteferrika, 1672 Thököly ayaklanmasının ardından Osmanlı topraklarına iltica eder. Ülkesindeki kazanımları göç ettiği ülkeye taşıyarak matbaanın Türk topraklarındaki öncüsü konumuna gelen Müteferrika, devlet kademelerinde de
farklı görevlerde bulunur.

EDEBİYATTA İZLER

Göçmenlerin kendilerini belki de en rahat ifade edebildikleri alanların başında edebiyat geliyor. Bir kültürden diğer bir kültüre karışmaya çalışmakta yaşanan ruhsal çalkantılar, göçmenlerin kalemlerinin de güçlü olmasına vesile oluyor. Türkiye’den Almanya’ya göç eden Fakir Baykurt, Habip Bektaş, Bekir Yıldız gibi isimler Alman edebiyatına katkı sağlamışlardı. Türkiye’den Fransa’ya göç eden Şeyhmus Dağtekin de Fransız edebiyatında iz bırakarak Fransa’nın en önemli şiir ödüllerinden birini almıştı. Bugün en çok satanlar listesinde eserleri bulunan Halit Hüseyni de Afganistan’dan göç eden yazarlar arasında yer alıyor.

SİYASET İNSANLARI

Bir ülkeden başka bir ülkeye göç ederek yepyeni bir hayat kuran göçmenler, kimi zaman gittikleri ülkelerde başarılı birer siyasetçi konumuna da geldi. Türkiye’nin ilk ve tek kadın başbakanı olan Tansu Çiller, ailesi tarafından Selanik göçmeniydi. ABD’nin 44. başkanı olan Barack Obama, Kenya göçmeni bir ailenin çocuğuydu. ABD’nin şimdiki başkanı Donald Trump’ın da babası Almanya kökenliydi. Göçmen kökenli siyasetçilerin arasında Türkiye’den İngiltere’ye yerleşen bir babanın oğlu olan İngiltere Başbakanı Boris Johnson da bulunuyor.