Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: MÜGE BİBER
Ali Paşa Hanı; Eminönü, Küçükpazar’da Unkapanı Caddesi ile Kıble Çeşme Caddesi arasında karşımıza çıkıyor. Han, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin karşı çaprazında yer alıyor. Sonradan gelişerek Atatürk Bulvarı adıyla bilinen kuzey-güney yönünde uzanan caddenin doğusunda bulunan yapının 18’inci yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor. Bir ticaret hanı olarak günümüzde ticaret erbabı tarafından kullanılan Ali Paşa Hanı, iki katlı ve tek avludan oluşuyor.
ATEŞ TUĞLALARI
Han, inşa edildiği yıllarda mevcut yol durumuna uygun olarak şekilleniyor. İnşaatında ateş tuğlalarının kullanıldığı tarihi yapının düz duvarları, sonraki yıllarda caddede gündelik hayatın renklenmesiyle çeşitli ekleme veya çıkarmalarla sağa sola doğru genişlemiş. Günümüz mimarları, yapıya bu son şekli verilirken farklı bir inşaat tekniğinin kullanıldığını belirterek, güzel bir görüntü kazandırıldığını söylüyor. Hanın Haliç’e bakan cephe köşelerinde iki çıkma bulunuyor. Bu cephenin üst katına bir pencere açılıyor. Ancak İstanbul’daki bütün tarihi yapıların karşılaştığı bir sorun var. O da plansız yapılaşma. Bu sorun Ali Paşa Hanı’nda da karşınıza çıkıyor. Bu pencere, 1960’lı yıllarda ilave edilen yeni bir han ile işlevini yitirmiş.
ENDER YAPILAR ARASINDA
Ön cephesi dışında han, ilk yapıldığı günkü gibi ayakta kalmayı başaran İstanbul’daki ender yapılardan biri olma özelliği taşıyor. Dış cephesi taş ve tuğla şeritler halinde örülen hanın en ilgi çekici tarafı ise şehrin eski sokak dokusuna uygun inşa edilmiş olması.
SICAK BİR ÇAY MOLASI
Ali Paşa Hanı’nın girişinde bir de çay ocağı bulunuyor. Çay ocağını çalıştıran İsmet Amca, 1960’dan beri bu tarihi yapıda odabaşı olarak görev yapıyor. Dışarıdan ziyaretçi de kabul eden İsmet Amca, konuklara hanın avlusunda keyifli bir sohbet eşliğinde çay yudumlama imkanı sunuyor. Bu nedenle mekan turistlerin de uğrak yeri haline gelmiş.
ÇORLULU ALİ PAŞA’YA ATFEDİLİYOR
Ali Paşa Hanı’nın bir kitabesi olmadığı için inşa edildiği tarihe dair net bir bilgi yok. Ancak, yapının genel özellikleri dikkate alındığında 18’inci yüzyıla ait olduğu düşünülüyor. Adının ‘Ali Paşa Hanı’ olarak belirlenmiş olması nedeniyle han Çorlulu Ali Paşa’ya atfediliyor. Ayrıca, Ali Paşa Hanı’nın avlusu, 2014 ve 2016 tarihleri arasında tiyatro sahnesi olarak da kullanıldı.
HANIN TEK USTASI
Handa 15 yıl öncesine kadar lokumcular, şekerciler, çeyiz sandıkçıları, el kantarcıları, kilitçiler, at ve eşek eğercileri ile çeşitli alanlarda imalat yapan ticaret erbabı hizmet veriyordu. Fakat günümüzde han, sadece bir tek dükkana ve çay ocağına ev sahipliği yapıyor. Çay ocağında sadece İsmet Amca, dükkanda da dövme bakır ustası Osman Usta ve yardımcısı faaliyet gösteriyor. Ali Paşa Hanı’nda 1946’da babasının başlattığı dövme bakır işini devam ettiren Osman Usta, tarihi hanın bugünkü düzenli ve temiz olmasında büyük rol oynuyor. Osman Usta, çocukluğunun geçtiği bu hanın tarihsel dokusunu kaybetmemesi için de büyük çaba sarf ediyor.
08 Kasım 2016 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı