RUSYA’YLA Stratejik iş ortaklığını kentsel işbirliğiyle güçlendirelim

İş dünyası, Türkiye ile Rusya arasındaki güçlü stratejik ortaklığın sadece ekonomik atılımlarla değil, kentsel işbirliğiyle de artmasını öneriyor. Sağlık teknolojileri, akıllı şehirler, lojistik yönetimi ve IT, diğer işbirliği alanları olarak görülüyor.

Giriş: 10.10.2024 - 14:04
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER:MESUDE DEMİRHAN

 

Moskova Büyükşehir Belediyesi ve Moskova Ticaret ve Sanayi Odası yetkililerinden oluşan heyet, İstanbul Ticaret Odası’nı ziyaret etti. 

 

Heyeti, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca ağırladı. Görüşmede, sağlık teknolojileri, akıllı şehirler, lojistik yönetimi ve IT konuları ele alındı. 

 

Giyasettin Eyyüpkoca, görüşmede ziyaretin Türkiye ve Rusya arasında giderek artan iş hacmi ve kuvvetlenen iş ilişkileri için çok önemli bir adım olduğunu vurguladı. 

 

Türkiye ve Rusya’nın sadece ikili düzeyde değil, bölgesel ve küresel çaplı etkileri olan büyük bir ekonomik ortaklığa sahip olduğunu belirten Eyyüpkoca, şunları söyledi:

 

“Son derece stratejik bu güçlü ortaklık, inanıyoruz ki bölgemizdeki refahın da en önemli dayanağı, en güçlü anahtarı. Bu zemini sadece ekonomik atılımlarla değil, şehirlerimizin birbirleriyle olan bağlarını artırarak da başarabiliriz. Bu yönüyle buradaki varlığınız hepimiz için çok kıymetli. 

 

Son 20 yılda ortalama yüzde 5.4 büyüme oranına sahip, dünyanın en büyük 17. ekonomisi olan Türkiye, coğrafi konum gereği de avantajlara sahip. 

 

Türkiye’nin milli gelirinin yüzde 40’ını üreten İstanbul ise Türkiye ekonomisinin kalbi. İstanbul Ticaret Odası olarak, 800 bini aşan üye sayısıyla bu güçlü ekonominin doğrudan temsilcisiyiz.” 

 

 

RUSYA PAZARINDA DAHA ÇOK YER ALACAĞIZ 

 

Giyasettin Eyyüpkoca, dünyanın en büyük Odalarından biri olarak, Rus iş adamlarıyla iletişim köprülerine çok büyük önem verdiklerini belirterek, şu bilgileri paylaştı: “Bir yıl içinde 4 kıta ve 25 ülkede pek çok sektördeki 45 fuara katılım sağlayan Odamız, Rusya pazarında da üyelerimizi temsil etmek için çaba sarf etmeye devam ediyor. 

 

Mevcut ilişkilerimizi adeta üst lige çıkartan Akkuyu ve Türk Akım projeleriyle iki ülkenin enerjisi artarak devam ediyor. Özellikle dış ticaret açısından baktığımızda büyük bir hacme sahip olmakla birlikte bu ekonomik ilişkinin yeni bir yaklaşımla ele alınması gerektiği açık. 

 

Nitekim 55 milyar doları aşan bu ticaretin sadece 11 milyar doları Türkiye’nin ihracatından oluşuyor. Gerek doğrudan yatırım gerekse de Türk ürünlerinin Rusya pazarında daha fazla yer alması sayesinde dış ticarette Türkiye açısından yaşanan dezavantajların azaldığını göreceğiz. 

 

Bu makroekonomik koşullar altında turizmin de önemli bir pay sahibi olduğunu biliyoruz. Geçen yıl 6 milyonun üstünde Rus ziyaretçiyi ağırladık.”

 

İTO, dünyaya rol model oluyor

 

Moskova’dan gelen heyet temsilcileri ise şunları dile getirdi: “Moskova ve İstanbul arasında ilişkileri geliştirmek için çalışma grubu oluşturabiliriz. 

 

Böylece iki şehir arasındaki etkileşimi daha da artırabiliriz. Sağlık teknolo-jileri, IT, ulaşım ve eğitim gibi birçok farklı alanda işbirliklerimizi artırmak istiyoruz. 

 

Dünyada birçok ticaret odası, İstanbul Ticaret Odası’nın sistemini öğrenmeye ve uygulamaya çalışıyor. İstanbul ve Moskova’nın birbirine benzeyen yönleri var. Sizleri de Moskova’ya davet ediyoruz.”