Batılı ülkelerin yaptırım kararları sonrası Çin ile daha sıkı ilişkilere giren Rusya'nın dış ticaretinde Çin para birimi Yuan’ın kullanımı giderek artıyor. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) geçtiğimiz yılsonu verilerine göre, Rusya’nın ithalatının yüzde 20’si Yuan ile yapılıyor.


HABER: NECMİ UYSAL

 

Ukrayna savaşı sonrası Avrupa Birliği (AB) ve ABD’nin, Rusya’ya uyguladığı ambargoların etkisini azaltmak için Rusya, Çin ile ekonomik faaliyetlerini yoğunlaştırdı. 

 

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından yapılan araştırmaya göre, Rusya’nın geçtiğimiz yılın mart ayına kadar ithalatının yüzde 80’i dolar ve Euro ile olurken, 2022 sonu itibariyle yüzde 20’si Çin para birimi Yuan ile yapılmaya başlandı. 

 

Aynı dönemde ABD Doları ve Euro’nun payı ise yüzde 67’ye geriledi.

 

ABD DOLARI’NIN HÂKİMİYETİ ZAYIFLIYOR

 

Çin para birimi ile ithalatın önemli bir kısmı Çin’den yapılan ithalat nedeniyle olurken, üçüncü ülkeler ile yapılan ticarette Yuan’ın payı da arttı. 

 

Geçtiğimiz yılın şubat ayın öncesi ticaretteki payı yüzde 1 iken, sonrasında üçüncü ülkelerden yapılan ithalatta Yuan’ın payı yüzde 5’e yükseldi.

 

ABD Doları ile yapılan işlemlerin ABD bankacılık sisteminden geçmesinin zorunlu kılınması, yaptırımların daha etkili olmasını sağlıyor ancak ABD Doları’nın hâkimiyetini zayıflatıyor.

 

Jeopolitik gerginliklerin artması ve ticaret kısıtlamalarının yaptırım aracı olarak kullanılması, doların uluslaraarası ticarette kullanımını azaltacağı ve küresel ödeme sisteminde daha da bölünmüş bir yapının ortaya çıkacağına dikkat çekiliyor.

27 Eylül 2023 Çarşamba