HABER: AYŞE BAŞAK
Temiz enerji kaynaklarının herkes için ulaşılabilir olması, teknolojilerinin ucuzlaması için dünyanın dört bir yanında araştırmalar yapılıyor. Bir diğer popüler araştırma alanı ise temiz enerji kaynaklarından daha çok verim almak için yapılan bilimsel çalışmalar.
SUDAN EKOLOJİK YAKIT
Sibirya Federal Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, İsveç Kraliyet Teknoloji Enstitüsü’nden meslektaşları ile birlikte, güneş pillerinin performansını artırabilecek paladyum bazlı malzemelerin yeni özelliklerini keşfettiler.
Paladyum diselenide (PdSe2) adı verilen malzemenin, güneş ışığına maruz kaldığında suyu ekolojik yakıt üretmek için kullanılabilecek hidrojen ve oksijene bölme işleminde etkili olabileceği düşünülüyor.
VERİMLİ GÜNEŞ PİLİ
Bu yönde çalışmalar yapan bilim insanları PdSe2 kompozisyonunun tek ve çift katmanlı versiyonlarını nasıl sentezleyeceklerini buldular. Paladyum diselenid bazlı bu tek ve iki katmanlı malzemelerin, güneş enerjisini, güneş pillerinde kullanılan silikon esaslı malzemelerden daha verimli bir şekilde emebileceği (absorbe edebileceği) ortaya çıktı.Böylelikle güneş pillerinin verimliliği önemli ölçüde artırılabilecek.
MALİYETİ AZALTACAK
Konunun bir adım sonrası da var. Sibirya Federal Üniversitesi’nden Artem Kuklin’e göre bu malzeme uzay aracı ve uydu yapımında kullanılan güneş pillerinde tercih edilebilir. Bu malzemenin verimliliği uzay endüstrisindeki enerji maliyetlerini ve zorluklarını azaltabilir. İsveç Kraliyet Teknoloji Enstitüsü ile ortaklaşa yürütülen araştırmanın sonuçları Physical Review B dergisinde yayımlanırken; Kuklin, Rusya’da da güneş enerjisinin payının giderek artacağını da ifade etti.