tatil-sepeti

Rusya, önümüzdeki 2 yılda altyapı yatırımlarına 2 trilyon ruble (27.4 milyar dolar) harcayacağını duyurdu. Ayrılan bütçe ile yollar, konut projeleri, sosyal tesisler gibi büyük yatırımların hedeflendiği belirtildi.

Türk müteahhitlik sektörü hizmet ihracatında yüzde 19.7’lik pay ile birinci sırada yer alan Rusya’da oluşan yeni pazarı, önemli bir fırsat olarak görüyor. Sektör, ‘Müteahhitlik Heyeti Ziyaretleri’ ile ticari diplomasi yapacak.

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Yurtdışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörü, Türkiye’nin hizmet ihracatında önemli bir yer tutuyor. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre; Türk müteahhitler yurt dışına açıldıkları 1972 yılından bu yılın temmuz ayı sonuna kadar 129 ülkede 428.5 milyar dolar değerinde 10 bin 803 proje üstlendi.

BAŞLANGIÇ YILI 1984

Sektörün dış pazarlarına bakıldığında, 1972-2021 döneminde Rusya Federasyonu yüzde 19.7’lik pay ile birinci sırada. Rusya’da Türk müteahhitlerince bugüne kadar toplam 84.4 milyar dolarlık 2.086 proje üstlenildi. Bu rakamın yaklaşık 84.2 milyar dolarlık kısmını, 1990’lı yıllardan bugüne (SSCB dönemi sonrasında) üstlenilmiş projelerin tutarı oluşturuyor. Türk müteahhitlik sektörünün Sovyetler Birliği (SSCB) pazarına girmesi ise 1984 tarihli Doğalgaz Anlaşması ile mümkün oldu. O dönemde ithal edilen doğalgaz bedellerinin bir kısmının müteahhitlik hizmetlerine ayrılması, müteahhitlerin de yolunu açtı.

BÜTÇE 27.4 MİLYAR $

Geçtiğimiz ay, Rusya’da Türk müteahhitleri çok yakından ilgilendiren dikkat çeken bir açıklama yapıldı. Rusya Başbakan Yardımcısı Marat Khusnullin, Rusya’nın önümüzdeki 2 yılda altyapı yatırımlarına 2 trilyon ruble (27.4 milyar dolar) harcayacağını duyurdu. Yollar, konut projeleri, sosyal tesisler gibi yatırımların hedeflendiğini belirtti. Khusnullin, “Varlıklarımızda 2 trilyon rubleden fazla var. Bu, birçok ulusal projeden daha büyük olan devasa bir miktar. İnsanların gelişimi gerçekten hissedebilmeleri için bu parayı şehirlerin altyapısına yatırmalıyız” ifadelerini de kullandı.

KALKINMA LOKOMOTİFİ

Marat Khusnullin’in inşaat-altyapı yatırımlarıyla ilgili açıklamasını İstanbul Ticaret’e değerlendiren Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, şöyle konuştu: “Rusya Federasyonu, sektörümüzün lider pazarı olup, ülkede bugüne kadar son derece başarılı işlere imza atmış olan Türk müteahhitleri özel bir yere sahip. Müteahhitlerimiz yüksek kalite ve uygun maliyet faktörlerinin yanında iletişim kurma ve sosyal hayata entegrasyon becerisi ile Rusya’da öne çıkıyor. Covid-19 salgınının kısıtlayıcı etkilerine rağmen müteahhitlerimiz Rusya’da havalimanı, stadyum, petrokimya ve petrol depolama tesisleri gibi büyük çaplı projeler üstlenmeye devam etti. Ülkede kitlesel aşılama faaliyetlerine geçiş ve salgın sonrasında inşaat sektörünün ekonomik kalkınmanın lokomotifi olabileceği yönündeki bakış da çok önemli. Bu kapsamda Rusya Başbakan Yardımcısı Marat Khusnullin tarafından yapılan açıklamayı önemli bir fırsat olarak görüyoruz.”

TİCARİ DİPLOMASİ

Rusya Federasyonu’nun sektör için önemini korumaya devam edeceğini vurgulayan TMB Başkanı Erdal Eren, Rusya pazarında yapacakları çalışmalar ve hedefleri konusunda şunları söyledi: “Salgının ardından gerçekleştirmeyi planladığımız ‘Müteahhitlik Heyeti Ziyaretleri’ kapsamında Rusya’ya ayrı bir önem atfediyoruz. Bu yeni açılımla Rusya’da bölge bazında da temaslarımızı artırmayı hedefliyoruz. Anılan çalışmalar doğrultusunda; Rusya Federasyonu’nun geniş coğrafyası ve yerel yönetimlerinin gücünün, bizlere öncelik verdiğimiz bu coğrafyada faaliyetlerimizi yaygınlaştırma ve derinleştirme imkânı sunacağı kanısındayız. Sektörümüz, Rusya’da 2019 yılında yakaladığı 5.8 milyar dolarlık proje hacmine tekrar ulaşacaktır. Bu çerçevede salgının seyri ve küresel ekonomideki etkilerinin yanı sıra özellikle enerji fiyatları ve Batı ülkeleri tarafından uygulanan yaptırımlar Rusya ekonomisi üzerinde etkili olabilecek, bu doğrultuda projelerimiz üzerinde dolaylı etkiler görülebilecektir.”

2020’DE 4.5 MİLYAR DOLARLIK PROJE ÜSTLENİLDİ

Türk müteahhitlerinin, geleneksel pazarlarından Rusya’da son derece başarılı işlere imza atmasının yanında ülkede olumlu bir imaja sahip olduğunu da belirten Erdal Eren, mevcut durum hakkında şu bilgileri paylaştı: “Firmalarımız, bugüne kadar Rusya’da kentsel altyapı, arıtma ve boru hattı gibi çeşitli altyapı projeleri; enerji hatları, enerji santralleri, petro-kimya tesisleri, endüstriyel tesisler ve depolama tesisleri gibi muhtelif sanayi tesisi projeleri; yol, köprü, tünel ve havaalanı gibi ulaşım projeleri; konut, iş merkezi, idari bina, askeri tesisler, sağlık tesisi, turizm tesisi ve sosyal-kültürel tesisler gibi çeşitli bina projeleri üstlendi. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler, Kasım 2015’te yaşanan talihsiz uçak kazasıyla sıkıntılı bir döneme girdi fakat sorunun aşılmasıyla 2018 yılında Rusya, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerimizde yeniden lider pazar konumuna döndü. 2020 yılında küresel inşaat pazarının da Covid-19 salgınının kuşatması altına girmesi nedeniyle Rusya’da yıllık üstlendiğimiz yeni iş tutarı 4.5 milyar dolar seviyesinde kaldı. Bu rakam, 2019 yılında 5.8 milyar seviyesinde gerçekleşmişti. Bu yılki rakamlara bakıldığında; 2021 yılı temmuz ayı itibarıyla Türk müteahhitleri ülkede 407 milyon dolar büyüklüğünde toplam 4 proje üstlendi.”

TÜRK MÜTEAHHİTLERİ NEDEN FARKLI DEĞERLENDİRİLİYOR?

TMB Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitlerinin Rusya nezdinde neden diğer ülkelerin müteahhitlerinden daha farklı değerlendirildiği konusunda şu yorumu yaptı: “Firmalarımız Rusya pazarında sadece müteahhit değil, aynı zamanda yatırımcı olarak da faaliyet gösteriyor. Nitekim ülkedeki büyük ölçekli birçok üstyapı projesinde Türk müteahhitlik firmalarının yatırımları dikkat çekiyor. Bu durum, müteahhitlerimizin Rusya nezdinde diğer ülke müteahhitlerinden daha farklı değerlendirilmesine neden oluyor. Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerimiz açısından öne çıkan Rusya, inşaat malzemeleri ihracatımız açısından da önemli bir potansiyel oluşturuyor.”

2020’DEKİ PAZAR PAYI YÜZDE 30.1

Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Türk müteahhitlik firmalarınca, 2020 yılında yurt dışında üstlenilen projelerin toplam bedeli 15 milyar 217 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Türk müteahhitlik firmalarınca yurt dışında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında ise en önemli yurt dışı pazarı olan Rusya Federasyonu yüzde 30.1’lik oran ile yine birinci sırada yer aldı. Rusya’yı yüzde 5.9 ile Cezayir, yüzde 5.5 ile Kuveyt, yüzde 4.9 ile Romanya, yüzde 4.7 ile Ukrayna izledi.

YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİNİN EKONOMİYE KATKILARI

Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri sektörünün Türk ekonomisine 6 ana başlıkta doğrudan ve dolaylı katkısı var. Bunlar; döviz girdisi, ihracata katkısı, istihdama katkısı, teknoloji transferi, makina parkına etkisi, dışa açılma sürecine etkisi. Net döviz girdisi sağlayan ve önemli hizmet ihraç kalemlerinden olan yurt dışı müteahhitlik hizmetleri sektörü, ödemeler dengesi içerisinde sadece inşaat kalemi altında değil, lojistik, işçi gelirleri ve ihracat kalemleri altında da ciddi gelir kaynakları oluşturuyor. Sektör, ayrıca teknoloji transferine imkân sağlamakta olup, makina parkının gelişmesine ve diğer sektörlerin dışa açılmasına katkıda bulunuyor. Yurt dışı müteahhitlik sektörü tarafından yoğun olarak faaliyet gösterilen pazarlar, inşaat malzemeleri ihracatını da doğrudan etkiliyor. 2020 yılında Türkiye’nin inşaat malzemeleri ihracatı 21.7 milyar dolar seviyesine ulaştı.

BÖLGESEL PAZAR DAĞILIMINDA BDT BİRİNCİ SIRADA

Türk müteahhitlik firmalarınca 1972-2021 döneminde yurt dışında üstlenilen projelerin bölgesel dağılımına bakıldığında, özellikle Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), Orta Doğu ve Afrika’nın ağırlığı dikkat çekiyor. Projelerin bölgesel dağılımı şöyle: BDT yüzde 45.7 (195.6 milyar dolar), Ortadoğu yüzde 25.4 (108.8 milyar dolar), Afrika yüzde 17.8 (76.4 milyar dolar- Sahraaltı Afrika yüzde 5, Kuzey Afrika yüzde 12.9), Avrupa yüzde 7.2, Amerika yüzde 1 (3.9 milyar dolar), Asya Pasifik yüzde 3 (12.9 milyar dolar). 2020 yılında ise projelerin bölgesel dağılımı şöyle oldu: BDT yüzde 47.8 (7.3 milyar dolar), Ortadoğu yüzde 13.7 (2.1 milyar dolar), Avrupa yüzde 20.6 (3.1 milyar dolar), Amerika yüzde 2.8 (428 milyon dolar) Afrika yüzde 12.5 (1.9 milyar dolar) ve Asya yüzde 2.6 (394.4 milyon dolar). Öte yandan, özellikle 2019 ve 2020 yıllarında Avrupa’da üstlenilen projelerin artması, pazar çeşitliliğinin artırılması bağlamında önemli görülüyor.

06 Eylül 2021 Pazartesi

Etiketler : Sektörel