INNOPROM kapsamında düzenlenen oturumda İTO Başkanı Şekib Avdagiç, genelde Rusya Federasyonu özelde ise Yekaterinburg Bölgesi ile karşılıklı ticaretin geliştirmesi için başta lojistik olmak üzere önerilerini paylaştı.
Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacmi, 2018’de bir önceki yıla göre 15 kat artarak 25.7 milyar dolara ulaştı. İki ülke arasındaki karşılıklı yatırımlar ise geçtiğimiz yıl 12 milyar doları buldu. Türkiye ve Rusya, bu ticaret hacmini daha da artırmak için Rusya’nın Yekaterinburg kentinde düzenlenen INNOPROM Uluslararası Sanayi Fuarı ile adım attı. Türkiye, partner ülke olduğu fuara bu yıl 43 stant ile katılırken, fuar kapsamında iki ülke arasında ticari işbirliği anlaşmaları da imzalandı.
600 FİRMA
Rusya’nın sanayi kenti olarak bilinen Yekaterinburg’da 10 yıldır düzenlenen fuara, bu yıl 20 ülkeden 600 firma iştirak etti. Türkiye ise bu yıl fuara 25 firma, 7 kalkınma ajansı, 12 birlik ile toplam 43 stantta dâhil oldu. Geçtiğimiz yıl 45 bin kişinin ziyaret ettiği fuarda bu yıl dijital üretim, sınai yenilikçilik, üretimde yeni malzemeler, sınai robotikler, savunma sanayi alanında çeşitlendirme, sınai lojistik, radyo elektronik sanayi, kimya sanayi gibi alanlarda oturumlar düzenlendi.
SANAYİ FORUMU
Bu yıl ‘Dijital Üretim: Entegre Çözümler’ temasıyla gerçekleşen fuarın odak alanları ise metal işleme, sınai otomasyon, katmanlı imalat, makina, parça imalatıyla elektrik ve elektronik teknolojileri oldu.Dört gün süren etkinlikte, Türkiye ile Rusya arasında sanayi alanındaki işbirliği ve yatırım fırsatları ele alındı.Fuarda, Türkiye’nin önde gelen şirketleri, sanayi teknolojileri ve çözümlerine yönelik çalışmalarını tanıttı. Fuara Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Ankara, Doğu Marmara, Mevlana, Orta Karadeniz, Trakya, Zafer ve Bursa-Eskişehir-Bilecik (BEBKA) kalkınma ajansları da katılarak, bölgelerindeki yatırım ortamı ve yatırımcılara sunulan devlet destekleri hakkında bilgi verdi.
HAYRANLIK UYANDIRICI
Fuarın açılışında konuşan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye’nin bağımsızlığına kavuşma sürecinde Rusya’nın desteğini dile getirdi. Avdagiç, “Rus dostlarımız, o yıllarda yeni kuracağımız tekstil fabrikaları için o zamanlar çok kıymetli olan 10.5 milyon dolar kredi tahsis ettiler” dedi. Avdagiç, şunları söyledi: “Rusya Federasyonu’nun Sverdlovsk bölgesi sanayi ve yatırım potansiyeliyle hayranlık uyandırıyor. Tek başına 6.9 milyar dolar ihracat, 3.7 milyar dolar ithalat gerçekleştiren Sverdlovsk bölgesinin Türkiye’ye ihracatı 182 milyon dolar. Türkiye’den ithalatı 19.6 milyon dolar. Özellikle 15 yılda ikili ilişkilerde kat edilen mesafe, geleceğimiz adına çok önemli bir gösterge. Hâlihazırda enerji, turizm, bilim, teknoloji, akıllı şehir, deniz taşımacılığı, kültür, sağlık, ilaç ve tarım gibi alanlarda devam eden işbirliklerimiz mevcut. Güneş enerjisi, yeşil enerji, bilişim teknolojileri de işbirliğimizi geliştirebileceğimiz diğer alanlar.”
SERBEST VİZE EKONOMİK HEDEFE ULAŞMAYI KOLAYLAŞTIRIR
INNOPROM 2019 kapsamında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye-Rusya Sanayi Forumu; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Özel Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu ve Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş ile DEİK Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan'ın katılımıyla gerçekleşti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Serbest vize rejiminin tekrar yürürlüğe sokulabilmesi ekonomik, sosyal, kültürel ilişkilerimizin daha fazla ivme kazanmasına sebep olacak, hedeflerimize ulaşmamızı kolaylaştıracak” dedi. Varank, şunları kaydetti: “Türkiye, bölgesel iş birlikleri ve STA’ları ile yatırımcıya verimli ortam sunuyor. Sağlanan teşvikler, ülkemizi doğrudan yabancı yatırımcılar için cazip haline getiriyor. Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde 17 sıra yukarı çıkarak, rekor kırdık. Avrupa, Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da 1.7 milyar müşteriye ve milli hasıla miktarları 27 trilyon dolarlık pazara erişim imkanı sunuyoruz. Bu imkanlardan faydalanın. Rusya’nın bölgeleriyle de ekonomik ve kültürel ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz.”
KIYMETLİ TAŞLAR İÇİN ANLAŞMA
Fuar kapsamında ikili anlaşmalar da imzalandı. Bunlardan biri de İstanbul Ticaret Odası’nın, Yakutistan bölgesindeki Kangalassy Sanayi Bölgesi yetkilileri ile imzaladığı anlaşma oldu. Bu anlaşma ile değerli taş ticaretinin artırılması hedefleniyor.