Perşembe, 28 Kasım, 2024
İstanbul, 1977’den sonra bir kez daha 23. Dünya Enerji Kongresi’ne ev sahipliği yaptı. İstanbul, kongre kapsamında aralarında ülke liderlerinin de yer aldığı 10 bine yakın sanayiciyi, medya kuruluşunu ve akademisyeni ağırladı. Kongrede, dünyada sürdürülebilir enerjiyi kalıcı kılmak için seçenekler masaya yatırılırken, Rusya doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi için hükümetlerarası anlaşma da imzaladı. İmzalar, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak tarafından atıldı.
NORMALLEŞME SÜRECİ
İmzaların atılmasının ardından iki lider açıklama yaparken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Rusya arasındaki normalleşme sürecinin hızla devam edeceğine inandığını söyledi. Erdoğan, “Ekonomik, ticari, turizm, kültür, bütün bu alanları kapsayan bu ilişkilerimizi bundan sonraki süreçte çok daha farklı bir şekilde geliştireceğiz” dedi.
KAYIP TELAFİ EDİLECEK
Türk Akımı’nın değerlendirmesinin yapıldığını da belirten Erdoğan, “Türk Akımı’yla ilgili olarak da sürecin hızlandırılması konusunda da atılan imzayla noktayı koyduk. Bir diğer çok önemli husus ise Akkuyu Nükleer Enerji Santrali. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali’yle ilgili olarak da bundan sonraki sürecin hızla devamında mutabakatımız net.
Zaman kaybının önümüzdeki süreçte telafi edileceği inancındayım” diye konuştu.
KISITLAMALAR KALKIYOR
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise ikili ilişkilerde tam olarak normalleşme sürecini tamamlamak için ilave çaba göstermek konusunda mutabık kalındığını söyledi. Putin, Türkiye’den ihraç edilen ve kısıtlama olan bazı kalemlerin tekrar Rusya’ya ithalatını açtıklarını hatırlattı. Putin, özellikle narenciye, diğer yaş meyve, sebze ve tarım ürünlerini Rus piyasasına açmış olduklarını belirterek, Türkiye’den Rusya’ya bu ürünlerin ithal edilmesiyle ülkesindeki fiyatların düşeceğine işaret etti. Bu ithalatın Türk ortaklar için Rusya’nın piyasasının açılışı anlamına geldiğini vurgulayan Putin, bu ürünlerin 2015’te ihracat hacminin 500 milyon dolar civarında olduğunu kaydetti.
DOĞALGAZDA İNDİRİM
Putin, “Anlaşma çerçevesinde, bu alanda işbirliğimizin geliştirilmesi kapsamında Türkiye’ye doğalgaz indirimi sağlanması konusunda mutabık kalmıştık. Özellikle Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’nin bir enerji merkezi haline getirilmesi amacını yerine getirmek üzere bu adımlarla ilerliyoruz” dedi. Putin, mevcut koşullarda petrol fiyatlarının sabitlenmesi için üretim kısıtlamasının doğru bir yöntem olduğunu düşündüğünü kaydederek, “Bununla ilgili OPEC ülkelerinin girişimini de destekliyoruz” dedi.
Dünya enerji sektörünün yönünün tayin edildiği Dünya Enerji Kongresi’nde, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Enerji Verimliliği Derneği (Enverder) Genel Başkanı İbrahim Çağlar da yer aldı.
İŞTE TÜRK AKIMI
ENERJİ İTHALATI 10 MİLYAR DOLAR DÜŞECEK
Orta Vadeli Program’dan (OVP) derlenen verilere göre, Türkiye geçen yıl 37 milyar 800 milyon dolarlık enerji ithalatında bulundu. Programa göre, enerji gibi ithal girdilere bağımlılığın azaltılması ve hizmetler ticaretinde yaşanan gelir kaybının telafi edilmesiyle gelecek yıl cari açığın milli gelire oranının yüzde 4.2 olması hedefleniyor. Uluslararası piyasada petrol fiyatlardaki düşüşün etkisiyle bu yıl sonunda Türkiye’nin enerji ithalatı faturasının 10 milyar 300 milyon dolar azalışla 27 milyar 500 milyon dolara gerileyeceği öngörülüyor. Bu miktarın ekonomik faaliyetlerdeki ivmelenme ve petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü eğilimin devamına bağlı olarak, gelecek yıl 32 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. 2018’de enerji ithalatının 37 milyar dolar, 2019’da 41.3 milyar dolar olması bekleniyor.
KİRLİ HAVADAN 6 BUÇUK MİLYON KİŞİ ÖLÜYOR
2060 projeksiyonunda iklim değişikliğinin enerji sektöründeki en önemli güçlük olduğunu anlatan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, hava kirliliğinin de üzerinde durulması gerektiğini söyledi. Birol, “Günümüzde 6 buçuk milyon insan, enerji sektörünün ürettiği hava kirliliği sebebiyle erkenden ölüyor” dedi.
KİŞİ BAŞI ENERJİ TALEBİ AZALACAK
Dünya Enerji Konseyi’nin yayınladığı ‘Büyük Dönüşüm’ raporuna göre, kişi başına enerji talebi 2030’a kadar azalacak. Raporda şu konulara da dikkat çekildi: “2060’da güneş ve rüzgar enerjisinin elektrik üretimindeki payı yüzde 39’u bulacak. Birincil enerji kaynakları arasında fosil yakıt kullanım oranı yüzde 50’ye kadar inebilir.Önümüzdeki 30-40 yıl arasında karbon bütçesi aşılabilir.”
540 MİLYAR DOLAR TASARRUF
Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre, Ajans’a üye 29 ülkede enerji verimliliği alanındaki gelişmeler sayesinde geçen yıl enerji harcamalarında 540 milyar dolar tasarruf sağlandı. Çin’in enerji verimliliğinde ‘büyük gelişim’ gösterdiğinin vurgulandığı raporda, ülkede enerji yoğunluğunun yüzde 5.6 azaltıldığı ifade edildi.
MEYVE SEBZEDE RUSYA SEVİNCİ
Türk sebze ve meyve üreticileri, Rusya tarafından ülkeye girişi yasaklanan bazı ihracat ürünlerindeki kısıtlamanın kaldırılmasının sevincini yaşıyor. Özellikle narenciye üreticileri, hasadın henüz başladığı dönemde yasaklı olan mandalina ve portakalda kısıtlamanın kalkmasının sektörün tüm paydaşlarını sevindirdiğini söylüyor.
Yıl | İhracat (milyon dolar) |
2011 | 838 |
2012 | 795 |
2013 | 876 |
2014 | 938 |
2015 | 877 |
2016 (9 ay) | 109 |
TÜRKİYE RUSYA İLE ORTAK YATIRIM FONU KURUYOR
İstanbul’daki görüşmeler kapsamında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev arasında bir ortak bildiri de imzalandı. Ortak bildiri, Türk ve Rus teknik heyetlerinin çalışmalarıyla oluşturulan ve Türkiye’ye yönelik ticari ve ekonomik yaptırımlar başta olmak üzere iki ülke ticaretinin önündeki engellerin tespiti ve ortadan kaldırılması, ortak yatırım fonu oluşturulması ve ulusal paralarla ticaretin artırılması gibi önemli konuları kapsıyor.
8 AYLIK İHRACAT 979 MİLYON DOLAR
Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı 2015’te 3.59 milyar dolar iken, bu yılın sekiz ayında 979 milyon dolar oldu. Rusya’dan ithalat ise 2015’te 20.4 milyar dolar, bu yılın ocak-ağustos döneminde de 10.2 milyar dolar oldu.
18 Ekim 2016 Salı
28 Kasım 2024 Perşembe
28 Kasım 2024 Perşembe
28 Kasım 2024 Perşembe
28 Kasım 2024 Perşembe
28 Kasım 2024 Perşembe