Çarşamba, 06 Kasım, 2024
Turizmin önceliği olan karşılıklı uçak seferlerinin artırılması konusunda mutabakat sağlandı. Türk markalarının Rusya’da daha fazla yer alması için Rus tarafından talep var. Merkez bankaları ise ulusal paralarla ticaretin hacmini artırmaya çalışıyor.
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Türkiye ve Rusya sadece enerji, turizm ve tekstilde değil, tarımda da önemli ticari ilişkilere sahip. Geçtiğimiz yıl yaklaşık
9 milyon ton buğday ithal eden Türkiye, bu miktarın yaklaşık yüzde 65’ini Rusya’dan tedarik etti. Aynı dönemde 2.44 milyar dolarlık buğday ithalatına karşılık, buğdayı işleyerek 3.23 milyar dolarlık un ve makarna gibi buğday mamulleri ihracatı gerçekleştirdi. Türkiye’nin kendi buğday üretimi her ne kadar yurtiçi ihtiyacı karşılasa da, un ihracatında dünya birincisi, makarna ihracatında ise dünya ikincisi olması buğdayda tedarik güvenliğinin önemini daha da artırıyor.
BUĞDAYDA ENGEL YOK
Dünyanın en büyük buğday ihracatçısı Rusya ile beşinci büyük ihracatçısı Ukrayna arasındaki savaş sebebiyle tedarik zincirinin tıkanması ve Hindistan’ın ihracat yasağı, küresel buğday piyasasını derinden sarsıyor. Bu bakımdan önceki hafta Ankara’da Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak arasında yapılan görüşme, buğday ticareti yönüyle de önemliydi. Görüşmenin ardından açıklama yapan Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Batılı ülkelerin Rusya’ya uyguladığı yaptırımların Rusya’nın Türkiye’ye tahıl ürünleri ihracatını engellemediğini söyledi. Türkiye’nin Rusya’dan en fazla buğday alan ülkeler arasında olduğunu kaydeden Novak, Türkiye’ye buğday tedarikini kesmek gibi bir planlarının olmadığını da belirtti.
TÜRK ŞİRKETLERİNE İLGİ
Türkiye’den Rusya’ya sanayi ürünleri tedarikinin artırılabileceğini ifade eden Novak, Rus Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın otomotiv sanayi, gemi inşaatı, hafif sanayi gibi alanlarda ilgi duyduğu tüm ürünlerin listesini Türk tarafına ilettiklerini de söyledi. Rusya’da Türk şirketlerine büyük ilgi olduğunu belirten Novak, “Türkiye ile çalışmak isteyen işletmelerin sayısı giderek artıyor. Boş kalan ve Türk ürünleri ile doldurulabilecek önemli ekonomik nişler oluşmuş durumda” dedi. Rusya ve Türkiye arasında ulusal para birimleriyle yapılan ödemelerin hacminin sürekli arttığına dikkat çeken Novak, iki ülkenin merkez bankalarının bunu daha da artırmak için ulusal para birimlerinde dalgalanma riskini sıfırlama ve gerekli likiditeleri sağlayacak yeni mekanizmalar için çalıştıklarını söyledi.
TURİZMDE ATILAN ADIMLAR
İki ülke arasındaki ticarette önemli bir kalem de turizm. Rus turistler için yıllardan beri en popüler yabancı destinasyon olan Türkiye, 2021 yılında 4.7 milyon Rus turisti ağırladı. Bu yıl ise savaş ve yaptırımlar sebebiyle uçak seferleri ve ödeme sistemi konusunda bazı sorunlarla karşılaşılıyor. İki ülke yetkililerinin görüşmesinden sonra turist akışının korunması için Rusya ve Türkiye arasındaki karşılıklı uçak seferlerinin artırılması konusunda mutabakat sağlandığı açıklandı. Ödeme sistemi konusunda ise Rus turistler, Türkiye’de otel ve tatil boyunca yaptıkları alışveriş ücret ödemelerinde Rus kredi kartı sistemi Mir’i kullanabiliyor.
Söz konusu ödeme sistemi, Türkiye’de ilk kez 2019 yılında kullanılmaya başlanmıştı. İki ülke yetkilileri, Mir ödeme sisteminin Türkiye’deki kullanımının yaygınlaştırılması konusunda da mutabakat sağladı.
MARKA DİPLOMASİSİ
Diğer taraftan, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak’ın görüşmesinden önce, DEİK Rusya İş Konseyi ve Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) heyeti, Rus tarafından gelen davet üzerine inceleme yapmak üzere 12 Mayıs’ta Moskova’ya gitti. Heyet, Moskova’da Kievskaya Ploshchad Group (Europeiskiy, Olimpiskiy, Schelkovsky), Colliers Group, ADG Group, Alışveriş Merkezleri Birliği (SCA) üyeleri ve lüks segmentte en ünlü iki AVM olan TSUM ve GUM’un yöneticileriyle görüştü. Moskova’da yaptıkları görüşmelerle ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan BMD Başkanı Sinan Öncel, bölgede bulunan boş mağazaların doldurulması için teklifler aldıklarını, Rus muhataplara franchising usulüyle çalışmayı önerdiklerini söyledi.
200’E YAKIN ÜRÜNDE MİKRO İHRACAT KOLAYLIĞI
Rusya’nın dış ticaretinde yakın zamanda alınan bir başka önemli karar ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın paralel ithalat izni verilen marka ve ürünlerin listesini yayınlaması ve limiti 200 Euro’dan 1.000 Euro’ya yükseltmesi oldu. Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı listede otomobil, yedek parça, tekstil, deri, sanayi ekipmanı, mekanik cihaz, telefon ve bilgisayar gruplarına ait 200’e yakın ürün bulunuyor. Paralel ithalatına izin verilen ürünlerin bir bölümü Rusya’ya bavul ticareti yoluyla girebiliyor. Ancak gerçek kişiler, ayda en fazla 1.000 Euro değerinde ürünü ülkeye gümrüksüz sokabiliyor. Bu değerin üstüne çıkıldığında gümrük vergisi ödeme mecburiyeti var. Düzenlemeyi değerlendiren Rusya İş Dünyası Ombudsmanı Boris Titov, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomide önemli bir rol oynadığını, Rus vatandaşlarının ticaret yapmak için Türkiye, Çin ve Hindistan gibi ülkelere memnuniyetle gittiğini kaydetti.
TEKSTİLDE LALELİ’YE YILLARIN GÜVENİ
Türkiye’nin Rusya’ya tekstil ihracatında Laleli’nin ayrı bir yeri var. Devletlerin ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik adımlarının her zaman kıymetli olduğunu belirten Laleli Sanayici ve İşinsanları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, Rusya pazarında para transfer limitinin 10 bin dolardan 50 bin dolara çıkarılmasının da olumlu bir adım olduğunu söyledi. LASİAD Başkanı Eyyüpkoca, şöyle konuştu: “Rusya-Ukrayna krizinin başından bu yana Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, TOBB ve İTO nezdinde önerilerimizi aktardık. Krizin ilk dönemlerinde ruble transferi konusunda taleplerimiz olmuştu, o da gerçekleşti. Gelinen noktada, Rusya ile ticaretin işlemesinde bir sorun kalmadı. Rusya ile ticaret, piyasamızın yüzde 35’ine tekabül ediyor. Ticaret hacmimiz ise 2.5-3 milyar dolar seviyesinde. Bu süreçte, birçok Avrupa firmasının Rusya’daki operasyonlarını durdurma kararı alması Rusları yeni arayışlara sevk etti. Rusya’da AVM’lerde birçok markanın mağazası boş. Gerekli tedariki sağlamak için en uygun bizi görüyorlar. 30 yıldan fazla bir süredir ticaret yapıyoruz ve bize güveniyorlar. Oradaki AVM’lerde marka olarak yer açabilecek en uygun ülke de biziz. Ticaretin biraz daha kolaylaştırılması için uçak sefer sayılarının artırılmasını talep ediyoruz. İkinci talebimiz, bilet fiyatlarının düşmesi. Rusya’dan müşteriler, 2.5-3 saatlik bir yolculukla gelip akşam tekrar geri dönüyorlardı.
Şu anda uçak sefer sayısı biraz düşük olduğu için eski seviyeye gelmedi. Kargo uçaklarının sefer sayısının da artırılmasını talep ediyoruz. Ulaşım konusunda da volüm artırılırsa ticaretin yolu biraz daha açılmış olur.”
CHARTER SAYISI ARTACAK
Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm) Başkanı Zarina Doguzova, Rusya’dan Türkiye’ye yönelik charter uçuş izin talepleriyle ilgili son durumu paylaştı. Doguzova, “Mayıs ayında Türkiye’ye her hafta 290 seferimiz vardı. Geçen hafta, 1 Temmuz’a kadarTürkiye yönüne haftada 450’den fazla uçuş kabul edildi. Uçuşların artırılması sayesinde tur operatörleri turistlere olan borçlarını ödeme imkanına sahip olacak” dedi.
TÜRKİYE’NİN DIŞ TİCARET AÇIĞINDA BAŞAT ENERJİ
Türkiye ile Rusya’nın dış ticaret hacmine bakıldığında, 2021’de Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2020’ye göre yüzde 57 artarak 33 milyar 25 milyon dolara yükseldi. Söz konusu yılda, Rusya’nın Türkiye’ye ihracatı yüzde 66.4 artışla 26.5 milyar dolar, Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı ise yüzde 27 artışla 6.5 milyar dolar oldu. Türkiye’nin Rusya’ya karşı 20 milyar dolarlık dış ticaret açığında enerji fiyatlarının yüksekliği ve doğalgaz tedarikinde Rusya’nın birinci sırada olması başat rolü oynuyor. Türkiye, 2021 yılı içerisinde ithal ettiği 58.70 milyar metreküp doğalgazın yüzde 44.87’sine karşılık gelen 26.34 milyar metreküpü Rusya’dan ithal etti. 2022’nin ilk çeyreğine bakıldığında ise iki ülke arasındaki ticaret, 13.7 milyar dolar oldu.
30 Mayıs 2022 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı