HABER: SOYHAN ALPASLAN

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) işbirliğinde ‘İşyeri Ruhsat Mevzuatı, Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı’ düzenlendi. 27-28 Kasım tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen çalıştayda işyeri ruhsatlandırmaları ile ilgili sorunlar masaya yatırıldı, çözüm önerileri ele alındı.

ÜÇ BÜYÜK SORUN

Çalıştayda, işyeri ruhsatlandırılmasında yaşanan en önemli sorunların başında çok başlılık, belediyeler arasındaki farklı uygulamalar ve eski mevzuatın geldiği vurgulandı. İstanbul’un 39 ilçe belediyesinin ruhsat ve zabıta birimlerinin katıldığı toplantıya, Türkiye çapında 43 belediyenin temsilcileri iştirak etti.

GELİR KAYBI

Çalıştayda konuşan İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Erkesim, Türkiye’de işyeri ruhsatı konusundaki bürokratik işlemlerin fazla olduğunu ve bu nedenle işlemlerin uzun sürdüğünü belirtti. Ruhsatlandırma süreçlerinde yaşanan sıkıntıların, işletmeleri maddi ve manevi açıdan ciddi sıkıntıya soktuğunu kaydeden Erkesim, şunları söyledi: “İşlem harçlarının yüksek olması, söz konusu düzenlemelerin sık sık değişmesi ve kimi zaman yaşanan çok başlılık gibi sorunların yanı sıra girişimcilerin de yükümlülükleri konusundaki bilgi yetersizliği, ruhsatsız işyeri sayısını maalesef artırıyor. Ruhsat sürecindeki sıkıntılar nedeniyle, işyerine ruhsat verilemediği için alınamayan harçlar ve kayıt dışı çalışma sonucu tahsil edilemeyen SGK primlerinden dolayı kamu da ciddi bir gelir kaybına uğruyor.”

UYGULAMA FARKLILIĞI

Erkesim, İTO üyelerinden işyeri ruhsatlandırmada gelen geri bildirim ve şikâyetler ile ilgili de bilgi verdi. Erkesim, “Bu şikayetlerin en başında yangın yönetmeliği, iskan, yerel idarelerin farklı uygulamaları, ruhsat alma sürelerinin uzun sürmesi, ruhsat devirlerinde yaşanan sıkıntılar, günün gereklerini karşılamayan ve güncelliğini yitirmiş mevzuat gibi konu başlıkları yer alıyor” diye konuştu.

ÜYELERİN SIKINTILARI

‘Yürürlükteki Mevzuatlar’ başlığında yapılan ilk oturumda konuşan İTO Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Uluç Hacıhasanoğlu ise işyeri açma ve çalışma ruhsatı almanın hem işletmeler hem de bu süreçler ile ilgilenen kamu kurum ve kuruluşları için kanayan bir yara halini aldığını söyledi. Hacıhasanoğlu, İTO’nun görüş ve önerilerini dile getirdiği sunumunda, söz konusu sorunların bilgilendirme eksikliği ve prosedür fazlalığından kaynaklandığını aktardı.

KAMU DA GELİR KAYBEDİYOR

Türkiye Belediyeler Birliği Eğitim Müdürü Fikret Gültekin, işlem harçlarının artması, çok başlılık gibi sıkıntıların ruhsatsız işyeri sayısının artmasına sebep olduğunu söyledi. Gültekin, “Bu durum kamuyu da ciddi gelir kaybına uğratıyor. TBB Hukuk Birimi, belediyelerden gelen talep, öneri ve sıkıntıları değerlendiriyor, bu değerlendirmeleri sık sık ele alıp, çözüm yollarını araştırıyor” dedi. İBB Zabıta Daire Başkanı Tayfun Karali de çalıştayda, problemlerle birlikte çözüm önerileri de ortaya koymanın önemini dile getirdi.

43 İL BELEDİYESİ İLE BAKANLIK VE ODA TEMSİLCİLERİ KATILDI

İşyeri Ruhsat Mevzuatı, Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı için konunun tüm tarafları İstanbul’da toplandı. Belediyeler, ticaret ve sanayi odaları, İçişleri Bakanlığı, ruhsat mevzuatı ile ilgili diğer bakanlıklar, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Sanayi Odası, 30 büyükşehir ve 13 il belediyesinin ruhsat ve zabıta birimleri, il ve ilçelerin işyeri ruhsatları ile ilgili yetkilileri, İstanbul’un 39 ilçesinin ruhsat birimi yetkilileri katıldı.

İTO’NUN RUHSAT REFORMU ÖNERİLERİ

  • Ruhsat harç tutarları düşürülmeli, net kriterlere bağlanmalı.
  • Harç tutarları ve ruhsat alma süreci, belediyeler arasında farklılık göstermemeli. Evraklar, birimler arasında biraz daha hızlı işlem görebilmeli.
  • Şirket açılışında alınan ruhsat, şirket adres değiştirdiğinde de geçerli olmalı.
  • Perakende satış yapan firmaların, ruhsat nevi değişikliğinde prosedür azaltılmalı.
  • Fiziki adresi aynı olan şirketlerin, her biri için ayrı ruhsat talep edilmemeli.
  • Yeni yapıların itfaiye raporu alamama sorunu, mimar ve mühendislerin eğitimiyle ortadan kaldırılmalı.
  • Ecrimisil kiralanan, orman alanı içinde kalan yerlerdeki işletmeler kanunen legal hale getirilmeli.
  • Yangın önlem eğitimleri, kozmetik gibi sektörlere öncelikli verilmeli.
  • Düğün salonu, hamam, sinema, tiyatro ve kahvehane gibi yerlerin statüsü değiştirilmeli.
  • Okul ruhsat işlemlerinde, belediyeden alınacak itfaiye raporu yeterli olmalı.

08 Aralık 2017 Cuma

Etiketler : Sektörel