Türk süsleme sanatlarına ev sahipliği yapmaya devam eden Hünkar Kasrı’ndaki ‘Geleneksel Sanatlar Sergisi’; tezhip, hüsn-i hat, ebru ve sulu boyaya dair eserleri bir arada görme imkanı veriyor. Farklı sanatçıların eserlerinden oluşan sergi, 30 Temmuz’a kadar devam edecek.


 

HABER: ŞEVVAL ÖZDEMİR / MERYEM AKIN

 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından restore edilerek kültür-sanatın hizmetine sunulan Yeni Camii Hünkar Kasrı, geleneksel sanatlarla toplumu buluşturmaya devam ediyor. Geçen dönem birçok sergiye ev sahipliği yapan mekanda bu sefer ‘Geleneksel Sanatlar Sergisi’ açıldı. 

 

İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, İTO Yönetim Kurulu Üyeleri Münir Üstün ve Bahadır Yaşık, İTO Meclis üyeleri ve sanatçıların katılımıyla 13 Temmuz’da açılan sergi, 30 Temmuz’a kadar sanatseverler tarafından ziyaret edilebilecek.

 

4 SANAT AYNI ANDA

 

Türk süsleme sanatlarının çeşitli dallarını buluşturan karma serginin organizatörlüğünü tezhip sanatçısı Hülya Gudu gerçekleştirdi. Tezhip, hüsn-i hat, ebru ve sulu boya sanatına dair eserleri bir konseptte buluşturan sergi hakkında bilgi veren Hülya Gudu, şunları söyledi: “Farklı sanat dallarında çalışmak sanatçıyı ve sanatı kreatif olarak besliyor. Türk süsleme sanatlarında diğer sanatlara değmeden tek bir sanat çalışmak mümkün olmuyor. Birbirlerini besleyen, destekleyen ve ayrılmayan sanat dalları.” 

 

Sergi organizasyonunun meşakkatli bir süreç olduğunu hatırlatan Gudu, “Çeşitli alanlarda çalışan arkadaşlarımın da eserleriyle birlikte bir sergi organize ettik” dedi.

 

GELENEĞİ OLAN SANATLAR

 

Türk süsleme sanatlarıyla edebiyat fakültesinde öğrenci olduğu yıllarda tanışan Hülya Gudu, yurtiçi ve yurtdışı birçok sergiye katıldı. Asırlardır varlığını sürdüren geleneksel sanatların insana ruh inceliği kazandırdığını vurgulayan Gudu, “Türk süsleme sanatları kendine has kuralları ve geleneği olan köklü sanat türlerini içeriyor. Çeşitli kurallar ve renkler çerçevesinde eseri ortaya çıkarmak daha da anlam katıyor” şeklinde konuştu.

 

BİRBİRİNDEN AYRILMIYOR

 

Edebiyat öğretmenliği ile sanatı harmanlayan Hülya Gudu, aynı zamanda 30 yılı aşkın süredir tezhip sanatçısı olarak eserler veriyor. Gudu, sanata başlama hikayesini de şöyle özetledi: “20. yüzyılın en büyük Tarik Hattatlarından biri olan Prof. Dr. Ali Alparslan Hocamız sayesinde sanata ilgim ve isteğim başladı. Sergimizde şu an eserleri de bulunan Kubbealtı Akademisi’nde Fuat Başar Hocamızla bir süre çalıştıktan sonra Topkapı Nakışhanesi sınavını kazanınca sanata olan ilgim ve çalışmalarım daha da arttı; tezhip sanatına yönelmemle beraber, çeşitli yerlerde tezhip eğitimleri vererek devam etti.” 

 

Hünkar Kasrı’nda ikinci sergi organizasyonunu yaptığını belirten Gudu, İTO hakkında şunları söyledi: “Hünkar Kasrı yapılırken ilk sergiyi açma fırsatımız olmuştu. İstanbul Ticaret Odası’nın sanata ve sanatçıya olan katkısı ve değeri takdire şayan. İTO Yönetim Kurulu Üyeleri ve mensuplarına teşekkür ediyorum. Desteklerinin tüm sanatçılara devam edeceğine inanıyorum.”

 

SERGİDEKİ SANATLAR VE SANATÇILARI

 

Türk süsleme sanatlarından oluşan karma eser sergisinde birçok sanat dalı ve sanatçı yer alıyor. Tezhip sanatında; Hülya Gudu, F. Hacer Alper, Feyza Küçük ve Neşe Efe; hüsn-i hat sanatında; Fuat Başar, Osman Duran, Yüksel Hafi, Tevfik Kalp; ebru sanatında; Fuat Başar, Alpaslan Babaoğlu, Mahmut Peşteli, Firdevs Çalkanoğlu; sulu boya sanatında ise Sinan Balta ve Gürsoy Uğurlu’nun eserleri sergileniyor. Türk süsleme sanatlarını merkeze alan ‘Geleneksel Sanatlar Sergisi’, 13 Temmuz-30 Temmuz tarihleri arasında konuklarını bekliyor.


30 TEMMUZ’A KADAR AÇIK

 

‘Geleneksel Sanatlar Sergisi”, Yeni Camii Hünkar Kasrı’nda açıldı. Tezhip, hüsn-i hat, ebru ve sulu boyaya dair eserleri bir arada görme imkanı veren serginin açılışını, İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu ile İTO Yönetim Kurulu Üyeleri Münir Üstün ve Bahadır Yaşık yaptı. Açılışta bir konuşma yapan Develioğlu, “Sanat, insanları birbirine bağlayan en kısa yoldur diye yola çıktık. İTO olarak şiarlarımızdan biri olan geleneksel sanatlarımızı yaşatmak ve sanatçılarımızla bir araya getirmek için çaba sarf ediyoruz. Hünkar Kasrı gibi tarihi bir yerde sanata ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz“ dedi. İTO Meclis Üyeleri ile sanatçıların da açılışına katıldığı sergi, 30 Temmuz’a kadar devam edecek.

17 Temmuz 2023 Pazartesi