istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Rota nereye? Güney'in 3 lezzet durağı

Kültürü, tarihi ve mutfağıyla öne çıkan Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adana; kısa sürecek ama dopdolu bir rota arayanlar için en ideal rotalardan birisi.

Giriş: 09.05.2025 - 09:54
Güncelleme: 09.05.2025 - 10:59
Rota nereye? Güney'in 3 lezzet durağı

Kültürü, tarihi ve mutfağıyla öne çıkan Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adana; kısa sürecek ama dopdolu bir rota arayanlar için ideal. Her biri hem kendine özgü hem de ortak Akdeniz-Doğu Anadolu senteziyle ziyaretçilerine tarih ve lezzet dolu anlar yaşatıyor.

GAZİANTEP

Nereleri görmeli?

Zeugma Mozaik Müzesi: Dünyanın en büyük mozaik müzelerinden biri, ‘Çingene Kızı’ mozaiğiyle ünlü.


Gaziantep Kalesi: Şehri kuşbakışı görebileceğiniz etkileyici bir tarihi yapı şehrin buluşma noktası.


Bakırcılar Çarşısı: El emeği ürünlerin ve otantik dükkanların bulunduğu canlı bir çarşı, her saatte aradığınızı bulabilirsiniz.


Emine Göğüş Mutfak Müzesi: Antep mutfağının tarihsel yolculuğunu bu müzede keşfedebilirsiniz. Yuvalamadan beyrana, lahmacuna kadar her yemeğin tarihini bu müzede öğrenebilirsiniz.


Ne yenir?

Baklava, beyran, lahmacun, alinazik, katmer, yuvalama.

KAHRAMANMARAŞ

Nereleri görmeli?

Maraş Kalesi: Şehrin merkezinde yükselen kale, günbatımında harika bir manzara sunuyor.


Taş Medrese: Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyan önemli bir yapı.


Dulkadiroğlu Konağı: Geleneksel Maraş mimarisinin en güzel örneklerinden biri.


Kapalı Çarşı: Maraş işi çeyiz- likler, el sanatları ve gele- neksel kumaşlar burada.


Şairler Tepesi: Edebiyat dünyasının şairlerini yetiştirmesiyle ünlü olan Maraş’ın bir de Şairler Tepesi var. Bu tepeden tüm şehri kuşbakışı seyrederek kahvenizi yudumlayabilirsiniz.


Ne yenir?

Maraş dondurması, eli böğründe, tarhana çorbası, çörek.

ADANA

Nereleri görmeli?

Taş Köprü: Roma döneminden kalan bu devasa köprü hâlâ kullanımda. Şehrin tam merkezinde bulunan köprünün üstünden yaya olarak geçebilirsiniz.


Sabancı Merkez Camii: Ortadoğu’nun en büyük ve göz alıcı camilerinden biri. Bahçesi geniş ve yemyeşil bir parka açılıyor.


Adana Arkeoloji Müzesi: Antik Kilikya uygarlıklarına dair zengin bir koleksiyonun sunulduğu müzede birçok etkinlik de gerçekleştiriliyor.


Büyük Saat Kulesi: Türkiye’nin en uzun saat kulesi, birçok dizi ve filme de ev sahipliği yaptı. Bu kulenin bulunduğu caddeden lokum ve cezerye satın alabilirsiniz.


Kazancılar Çarşısı: Kebapçılarla dolu tarihi çarşı, hem lezzet hem nostalji yaşatıyor. Çarşı, portakal çiçeği kolonyası ve tesbihin de merkezi olarak tanınıyor.


Ne yenir?

Kebap, şalgam, analı kızlı, bici bici, lokum, cezerye.