istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

ROKETSAN Endonezya'da ortak üretim yapacak

Antalya Diplomasi Forumu'nda ROKETSAN, Endonezya ile savunma sanayii işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşma, gemisavar ve seyir füzeleri ile akıllı mühimmat üretimini kapsıyor. ROKETSAN, teknoloji transferi ve yerel sanayinin güçlendirilmesini hedefliyor.

Giriş: 14.04.2025 - 17:27
Güncelleme: 14.04.2025 - 17:27
ROKETSAN Endonezya'da ortak üretim yapacak

Antalya Diplomasi Forumu 2025, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ev sahipliğinde Belek'te devam ediyor. Forum, Türkiye'nin diplomatik alanda gerçekleştirdiği en önemli etkinliklerden biri olarak öne çıkarken, savunma sanayii alanındaki işbirlikleri de dikkat çekiyor. ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, forumun Türkiye'nin savunma sanayii ilişkilerinin geliştirilmesinde kritik bir rol oynadığını vurguladı.

İkinci, forumda savunma bakanlarının da bulunduğunu ve özellikle Türkiye'nin savunma sanayindeki ilişkilerinin geliştirilmesinde kritik rol oynadığını belirtirken, kendilerinin de ROKETSAN olarak uluslararası alanda işbirliklerini artırmak ve mevcut işbirliklerini daha yüksek zemine ulaştırmak amacıyla forumda bulunduklarını kaydetti.

Forumda çok sayıda devlet başkanı ve savunma bakanıyla görüşme fırsatı yakaladıklarını vurgulayan İkinci, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki dönemde Türk savunma sanayinin ihracatını hızlı artırabilmek için uluslararası ilişkilerin, uluslararası işbirlikteliklerinin çok hızlı artırılmasını hedefliyoruz. En son bizim de yayınlamış olduğumuz Endonezya ile bir ortak üretim sözleşmemiz, ortak üretim tesisi kurma projemiz var, bu konuda Endonezya Cumhurbaşkanı da buradaydı, onunla direkt görüşme fırsatı yakaladık. Bu ilişkilerin hızlı bir şekilde yukarıya taşınması bizim ülkemizin savunma sanayi ihracatının da artırılması için kritik önem arz ediyor."


ENDONEZYA İLE GEMİSAVAR, SEYİR FÜZELERİ VE AKILLI MÜHİMMAT ÜRETİLECEK

İkinci, Endonezya merkezli savunma sanayi şirketi ile imzaladıkları anlaşmanın gemisavar füze, seyir füzeleri ve çeşitli akıllı mühimmat sistemlerinin üretimini kapsadığını ifade etti.

Ortaklığın öncelikli hedefleri arasında teknoloji transferi, yerel savunma sanayi altyapısının güçlendirilmesi ve Endonezyalı mühendisler ile teknisyenler için eğitim programları olduğunu aktaran İkinci, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye'nin savunma sanayindeki işbirlikleri sadece bir ürün satmaktan ibaret değil. Türkiye aslında dost ve kardeş ülkelere, müttefik ülkelere, savunma sanayi konusunda birlikte teknoloji geliştirmeyi de sunuyor. Bu bize şöyle bir alan açıyor. Aslında klasik anlamda ürün satmak yerine işbirlikleriyle mevcut olan pazarı büyütmek ve mevcut olan pazarda da aslında Türkiye'nin üretim kabiliyetini yukarıya taşıma avantajını sağlıyor. Bu aslında birçok ülke için çok önemli bir avantaj. Özellikle savunma sanayinde yatırım yapmak isteyen ülkeler, Türkiye ile yapılan işbirliklerinin çok büyük faydasını görüyorlar. Bizim ülkemiz açısından da aslında mevcut kabiliyetlerimizin üzerine koyabileceğimiz, onları geliştirebileceğimiz bir imkan sağlıyor."