tatil-sepeti

HABER: OSMAN KUVVET

Otomasyon çözümleri ve yapay zeka uygulamaları yaygınlaştıkça ‘karanlık fabrikalar’ (akıllı tesisler) daha çok gündeme geliyor. Bu süreçte makina öğrenimi gelişiyor, robotik sistemler ise süreli üretim hattı yerine, daha verimli esnek üretim hatlarına dönüşüyor. Her yıl daha fazla KOBİ, yeni robotik sistemler ve dijital üretim süreçleriyle tanışıyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO), üretim ve maliyet avantajı sağlayan bu konuda KOBİ’lerin bilgilenmesi için ‘Robotik Simülasyon ve Dijital Üretimin Geleceği’ konulu bir webinar düzenledi.

ÜRETİMDE DÖNÜŞÜM

Webinarın açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş, “Dijital üretim teknolojileri, tasarımdan üretime ve nihai ürünlerin servisine kadar tüm alanlarda sistemleri ve süreçleri birbirine bağlıyor” dedi. Bu sayede robotların, sadece mekanik rutin işleri yapan değil, yapay zeka ve makina öğrenimi ile insan gücüyle daha entegre çalışabilir duruma geldiğini belirten Taş, “Dolayısıyla işletmelerin de gelişmelere uyum sağlaması gerekiyor” diye konuştu. Taş, sözlerine şöyle devam etti: “Robotik sistemler, otomotivden sağlığa, savunmadan telekomünikasyona kadar çeşitli alanlarda kullanılıyor. Robotik sistemler üretime daha çok entegre olacak. İnsan kaynağının daha verimli kullanılabilmesine ve dijitalleşen üretim ile yeni iş alanlarına yönlendirilmesine imkan sağlanacak.”

DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Toplantıda, Omron Türkiye Pazarlama Müdürü Emrah Atalan ve Arçelik Dijital Fabrika IT Müdürü Turgay Öztürk, dijital üretime ve fabrika kurulumuna dair sunum yaptı.

Emrah Atalan sunumunda, üretim ve tedarik zincirinin dijital dönüşümünü anlattı. Fabrikaların değişmeye başladığını belirten Atalan, “Endüstriyel robotlarla beraber kolaboratif ve mobil robotlar üretim süreçlerine katıldı. Robotlar bulut sistemi üzerinden veri paylaşarak, bu verilerin de işlenmesiyle üretim sürecinde hem kalite kontrol hem verimlilik artışı sağlayabilir” dedi.

FABRİKA TASARIMI

Arçelik Dijital Fabrika IT Müdürü Turgay Öztürk ise dijital fabrika tasarlamayı anlattı. Öztürk “Dijital fabrika kurarken dijital üretim hatları, insan ortak çalışma alanları ve depolama alanları kriterlerinizi iyi belirleyerek, ona göre organize etmelisiniz. Fiziksel mimari yapınızı da buna uygun olarak tasarlamalısınız” dedi.

ÜRETİMDE 4 NOKTA

Dijital üretim altyapısında, üretim-yönetim açısından dört temel olduğunu belirten Öztürk, bunları şöyle sıraladı:

* Akıllı modüler ürün tasarım sistemi

* Akıllı malzeme yönetimi

* Akıllı enerji yönetimi

* Akıllı kalite yönetimi

YENİ İŞ ALANLARI

Üretim alanında daha az insan olduğu için hata ve kazaların minimuma indiğini belirten Emrah Atalan, şunları söyledi: “Üretim hattında robotların artması ile yeni iş alanları oluştu. Bulut sistemlerinden veri işlemeye, yapay zeka ve makina öğrenimine kadar bir çok alanda insan kaynağı gerekiyor.”

ASYA’DA 10 BİN İŞÇİYE KARŞILIK 118 ROBOT VAR

Son raporlara göre 10 bin işçi başına düşen robot sayısı Asya’da 118, Avrupa’da 114, Amerika kıtasında 103 iken, bu rakam Türkiye’de 30. En yüksek robot yoğunluğu 850 ile Güney Kore’de bulunuyor. En hızlı artış ise Çin’de görülüyor.

ÜRETİM HATTINDA HANGİ ROBOTLAR VAR?

* Endüstriyel robotlar, uzun süredir kullanımda olan, çalışma alanında insandan fiziksel olarak ayrılması gereken, hız-performans araçları olarak kullanılıyor.

* Kolaboratif robotlar biraz daha insanla çalışabilen sistemler. Birtakım risk analizi yapıldıktan sonra, buna karar verilmesi gerekiyor.

* Mobil robotlar ise özellikle lojistik taşıma sistemleri ile ilgili üretim hatlarında ihtiyaç duyulan kitler.

06 Eylül 2021 Pazartesi

Etiketler : Sektörel