tatil-sepeti

HABER: ADEM ORHUN

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca (GTB) Denetlenen Bazı Tüketici Ürünlerinin İthalat Denetimi Tebliği, 31 Aralık 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Saatten gözlüğe, kırtasiye ürünlerinden çocuk bakım ürünlerine kadar birçok eşyayı ilgilendiren tebliğin uygulamasına ilişkin olarak, İstanbul Ticaret Odası’nda bir seminer düzenlendi. Piyasa Gözetimi ve Denetimi Sistemi Projesi dahilinde İthalatta Risk Esaslı Denetim Sistemi (GTB-İRİS) geliştirildi. İRİS sayesinde, firmalar ithal edecekleri ürünleri elektronik ortamda sisteme giriyor, sistem de risk analizlerine dayalı olarak bazı denetimleri otomatik gerçekleştiriliyor.

DÜRÜST TÜCCAR İÇİN

Seminerin açılış konuşmasını yapan GTB Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür Yardımcısı Mikayil Kılıç, “Mevcut iş yapış yöntemlerinin değiştirilmesi gereğini duyduk. İthalatta risk esaslı denetim sistemi projesini geliştirdik. Tüketicilerin ve dürüst ticaret yapan firmaların korunması ana hedefimiz” dedi.

TEK PENCEREDE İŞLEM

Sistem üzerinden denetimin 3 ana aşamada uygulandığını belirten Kılıç, şunları söyledi: “Risk denetimleri elektronik ortamda saatler içinde tamamlanıyor. Bazı mallar için belge-rapor gerekirse bunların eklenmesi isteniyor. 3’üncü fazda ise gerekirse fiziki denetim uygulanıyor. Özet beyan aşamasında bu denetimlerin yapılması maliyet ve zaman tasarrufu sağlayacak. Bekleme süresi kısalıyor. E-Devlet üzerinden sisteme giriliyor. Maliye Bakanlığı’nın ‘Tek Pencere Sistemi’ ile entegre ediyoruz. Bununla birlikte güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans prensibiyle denetimleri yapıyoruz.”

AYAKKABIDAN MOBİLYAYA

GTB Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Meral Karaaslan ise yeni tebliği ve sistemi anlatırken, ayakkabıdan mobilyaya kadar çok fazla ürünün Bakanlık denetiminde olduğunu belirtti. Bakanlığın, tüketicilerin haklarını korumak kadar genel sağlığı koruma görevi de olduğunu vurgulayan Karaaslan, risk denetimlerinin öncelikle bu amaçla yapıldığını söyledi.

RİSKLİ MADDELER ARTTI

Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ’in 3 kimyasal madde ile 2 Nisan 2011’de yürürlüğe girdiğini belirten Karaaslan, Tebliğin AB REACH tüzüğüne dayandığını bildirdi. Tebliğe 14 Ocak 2015’te 7 yeni tehlikeli kimyasalın eklendiğini kaydeden Karaaslan, “Saat, deterjan, takı, çocuk bezi gibi ürünler de tebliğ kapsamına alındı” dedi. Karaaslan, ‘olduklarından farklı görünen’ çakmakların piyasaya arzının yasaklanacağını da belirterek, bu ürünlerin ithal edilmemesi için firmaları uyardı.

3 GÜNDE YÜZDE 4 KAZANÇ

İTO Genel Sekreteri Tezer Palacıoğlu ise değişik ürünlerin laboratuvar ve denetimi konusunda 10 ayrı bakanlığın görevlendirildiğine dikkat çekerek, “Malı gümrükten hızlıca çekebilmek çok önemli. Malınızı 3 gün önce çekebilirseniz ortalama yüzde 4 oranında maliyet azalıyor” dedi. Palacıoğlu, “Burada, Bakanlık yetkilileri, gümrük müşavirleri, kırtasiyeciler, gözlükçüler ve saatçiler, oyuncakçılar, deri, tekstil yan sanayi sektöründen iş adamları ve denetmenler bulunuyor. Dolayısıyla seminerin hedef kitlesine ulaştığını ve ilgiyle takip edildiğini görüyoruz” diye konuştu.

İNTERNETTEN İŞLEM

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İstatikçisi Köksal Bora Kocabay, internet üzerinden belgelerin kaydedilmesi, başvurunun yapılması ve denetime sunulması şeklinde işleyen GTB-İRİS kullanımını anlattı. Kocabay, firma yetkililerinin sisteme pgds.gtb.gov.tr/test/iris/irisdashboard adresinden girebileceğini belirtti. Gümrük ve Ticaret Uzmanı Ozan Kaya da yeni tebliğin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ile GTB-İRİS ile gelen temel değişiklikleri anlattı.

20 Mart 2016 Pazar

Etiketler : Gündem