istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Risklere karşı sigorta enstrümanlarını geliştirelim

Finansal maliyetlerin yüksekliği, küresel belirsizlikler ve deprem gibi riskler nedeniyle yeni sigortacılık enstrümanları önem kazandı. Risklere karşı kefalet, bina tamamlama ve alacak sigortaları öne çıkıyor.

Giriş: 09.05.2025 - 09:25
Güncelleme: 09.05.2025 - 09:25
Risklere karşı sigorta enstrümanlarını geliştirelim

Sigortacılık sektörü; ticari alacak sigortası, kefalet ve bina tamamlama sigortası gibi pek çok ürünle riskleri azaltıyor. Sektördeki son gelişmeler, İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen ‘Sigortacılık Sektörü Bilgilendirme Semineri’nde ele alındı. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan’ın katılımıyla gerçekleştirilen seminerin oturum başkanlığını, İTO Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Özgür Yılmaz üstlendi.

OECD’NİN ÇOK ALTINDA

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan, sigortacılık sektörünün 300 bini aşan istihdamıyla ekonominin önemli aktörlerinden biri olduğunu vurguladı. OECD ülkeleri arasında kişi başına yıllık prim ücret harcamasının 3 bin 900 doların üzerindeyken, Türkiye’de ise 158 dolar seviyesinde olduğunu dile getiren Atılgan, şöyle konuştu: “İş dünyası olarak enflasyonla mücadele kapsamında; finansman maliyetlerinin yüksekliği, küresel konjonktördeki belirsizliklerin arttığı, deprem başta olmak üzere doğal afet risklerinin yoğun bir şekilde gündem olduğu bir süreçte yaşıyoruz. Dolayısıyla güven unsuruna ve öngörü ufkuna her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bir gerçek. Ticari alacak sigortası, kefalet ve bina tamamlama sigortası gibi pek çok ürün risklerimizi en aza indirmek ve yönetilebilir kılmak adına önemli fırsatlar sunuyor. Son 5 yılda ticari alacak sigortası priminde 5 kat, kefalet sigortası priminde ise 8 kat artış olmasına rağmen tüm bunların sektör içindeki payları hâlâ bindelerle ifadeler edilebilecek düzeyde.”

TOPLUMSAL GÜVENCE

İTO Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Özgür Yılmaz da sigortacılık sektörünün sadece risk yönetimine katkı sunmakla kalmayıp, aynı zamanda toplumsal ve ekonomik istikrarın sağlanması hususunda önemli bir rol üstlendiğini söyledi. Yılmaz, “Bu açıdan toplumun sigortacılık sektörü ve ürünleri hakkında bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi hem bireylerin hem de işletmelerin karşılaşabileceği risklere karşı daha hazırlıklı olmalarına katkı sunuyor” dedi.


Etkinliğe; Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Daire Başkanı Hande Akın, Türk Reasürans A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ali Sertaç Canal, Quick Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Yasemin Ezenerden, Quick Sigorta Finansal Ürünler Genel Müdür Yardımcısı Soner Tekbaş ile Karayazgan Hukuk ve Danışmanlık Yönetici Ortağı Av. Ahmet Karayazgan da katıldı.


BİNA TAMAMLAMA SİGORTASI ÖNCELİĞİMİZ OLMALI

TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Levent Korkut, depreme karşı önlem alınması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: “İstanbul’da deprem olunca herkes sokağa döküldü. Sonra o binalara yine girdik. Depreme hazırlıklı olmalıyız. Bu sebeple kentsel dönüşüme önem vermeliyiz. Önümüzdeki süreçte bina tamamlama sigortalarının çok önemli olduğunu ve beklenen deprem için yapmamız gereken öncelikli görev olduğunu düşünüyorum. Bina tamamlama sigortası bu işin sigortası olmalı.”