tatil-sepeti

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Farkındalık oluşturma ve eğitim toplantılarına pandemi döneminde de devam eden İstanbul Ticaret Odası, bu kez işletmelerin risk bağışıklığına odaklandı. ‘Krizden Çıkış, Müşteri Kazanmak, Büyümek’ konulu webinar, Oda’nın youtube kanalından canlı yayınlandı. Webinarda, Adizes Türkiye Müdürü Ayhan Dayoğlu, şirketlerin değişim ve dönüşüm süreçlerini detaylarıyla anlattı. Başarılı olmada uygulanan formüller ve kriz dönemlerinde değişen müşteri davranışları toplantıda ele alındı.

ORGANİK YAPIYA DÖNÜŞÜN

Şirketlerin kısa ve uzun vadeli performansları arasındaki farka dikkat çeken Dayoğlu, şunları söyledi: “Kısa vadeli performansta şirketin taahhüt ettiği sonuçların üretimi var. Uzun vadeli performans için ise girişimciliğe ihtiyaç duyuluyor. Uzun vadeli etkinlik, şirketin hem kendi içinde hem pazarında entegre olmasıyla mümkün. Şirketin kendi içinde ve pazarında entegre olabilmesi için de mutlaka organik yapıya dönüşmesi gerekir. Değişimi rahat yapabilmek için risk yönetimine ihtiyaç var. Problem ortaya çıkmadan risklere bakmak gerekiyor. Risk analizlerini önceden yapabilmek, kriz dönemlerine bağışıklık sistemi yüksek olarak girmeyi sağlar.”

PARADİGMA DEĞİŞİKLİĞİ

Başarının formülünün şirketin iç entegrasyonu ile dış entegrasyonunun belli bir dengede kalmasını sağlamak olduğunu belirten Dayoğlu, “Uyumun dört unsuru var. Bu unsurlardan birincisi insan, ikincisi para, üçüncüsü süreç, dördüncüsü ise müşteriler. Krizden çıkabilmek için insan, para, süreç ve müşterinin uyumlu hale getirilmesini sağlamak durumundayız. Herkesin fikrini almak, herkesin çözümün bir parçası olması çok önemli. Nakit akışını düzenlemek için işçiyi çıkarmak ve çalışan sayısını azaltmak bir hatadır” dedi. Dayoğlu, dijitalleşme sürecinde paradigma değişikliği ve veri analitiğinin sağlanması gerektiğini de vurguladı.

ŞİRKET YETENEKLERİ NASIL GELİŞTİRİLİR?

Şirketlerin yeteneklerini nasıl geliştirebileceği konusuna da değinen Ayhan Dayoğlu, şöyle konuştu: “Yeteneklerinizi geliştirmek için piyasadaki yeni beklentiyi tespit edin. Bu tespiti yapabilmek için öncelikli olarak sahadan topladığınız bilgileri etraflıca analiz etmeniz gerekiyor. Yetenekleri geliştirdikten sonra pazarı geliştirmek gerekiyor. Pazarı geliştirmek demek, yeni ihtiyacı tespit ettim, yeni ürün veya hizmeti pazara sundum demektir.”

Bağışıklığın formülü

Dayoğlu, şirket yöneticilerine şu önerilerde de bulundu:

* İş ile müşteri planlamasını birbirinden ayırın.

* Niçin, nasıl ve ne sıralamasını izleyin.

* Ekiplerinize, müşterilerinize, paydaşlarınıza koçluk yapın.

* Müşterinin ne aldığına ve ne sattığınıza yani performansa değil, potansiyele odaklanın.

18 Ocak 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem