tatil-sepeti
tatil-sepeti

Risk esaslı denetim 7/24 TAREKS güvencesinde

İthalat ve ihracat denetimlerinin risk esaslı olarak 7/24 online yapılmasını sağlayan TAREKS, hem üreticiyi hem tüketiciyi koruyor. TAREKS, yerli üreticinin ve mevzuata uygun ürün ithal eden ithalatçının haksız rekabete uğramasını da engelliyor.

Giriş: 05.06.2023 - 11:05
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


HABER: ŞEREF KILIÇLI

 

Dış ticarette klasik denetleme anlayışı son yıllarda yerini riske dayalı kontrol sistemine bıraktı. Hem üreticiyi hem tüketiciyi korumak için gerçekleştirilen ithalat ve ihracat denetimlerinin risk esaslı olarak yapılmasına olanak tanıyan web tabanlı bir yazılım olan TAREKS ise bu yeni anlayışı temsil ediyor. Piyasaya güvenli ürünlerin sunulması için ithal sanayi ürünleri ithalat aşamasında, Türk malı imajının yurt dışında korunması için de bazı tarım ürünleri ihracat aşamasında TAREKS üzerinden ürün güvenliği ve ticari kalite denetimlerine tabi tutuluyor. Nitekim geçtiğimiz yıl ithal edilmek istenen 3.8 milyar ürün denetlendi. Teknik düzenlemelere uygun bulunmayan 20.5 milyon ürünün geçişine izin verilmedi.

 

EĞİTİM PROGRAMI

 

Sektörlerin vizyonuna katkı sağlayacak ve geleceğine yön verecek etkinliklerini sürdüren İstanbul Ticaret Odası, Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü işbirliği ile Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) Üzerinden Yürütülen İthalat Denetimlerinin Usul ve Esasları konulu eğitim programı gerçekleştirdi. Programın açılış konuşmalarını, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca ile Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü Kalite Altyapısı ve Piyasa Gözetimi Dairesi Başkanı Sezen Leventoğlu yaptı. Açılış konuşmalarının ardından Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü ile TSE yöneticileri, Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu kapsamında yapılan denetimler ve TAREKS uygulamaları hakkında sunumlarında ayrıntılı bilgi verdi. 

 


DOĞRUDAN ETKİLİ

 

Dış ticarette güvenlik, teknik mevzuata ve standartlara uygunluk ile kalite açısından tüketiciyi ve üreticiyi korumak amacıyla yapılan ithalat ve ihracat denetimlerinin TAREKS üzerinden gerçekleştirildiğini belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca, şöyle konuştu: “İthal veya ihraç edilen ürünlerin güvenli olup olmadığına yönelik denetimler ve bu denetimler neticesinde alınan önlemler, ekonominin iki büyük aktörü olan üretici ve tüketici kesimini doğrudan etkiliyor. Tüketiciler için sağlık ve güvenliklerine olumsuz etki edecek ürünlerin piyasada yer almaması önem arz ederken, üreticiler de kazançlarını ve ürünlerinin piyasadaki imajını göz önünde bulunduruyor. Ayrıca, denetim süreçlerinde kaynakların etkin ve verimli bir şekilde kullanılması, maliyetlerin azaltılması, denetim başvuru ve işlemlerinin kolaylaştırılması ve yeknesaklaştırılması, süreçlerin kısaltılması da firmalar açısından büyük önem taşıyor.”

 

DİNAMİK MEVZUAT UYGULAMALARI

 

Kamu yararı gözetilerek gerçekleştirilen ithalat denetimlerinin dış ticaretin düzgün şekilde işletilmesini sağladığını ifade eden Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü Kalite Altyapısı ve Piyasa Gözetimi Dairesi Başkanı Sezen Leventoğlu, şunları söyledi: “Ülkemiz mevzuatındaki yükümlülüklerini yerine getirerek piyasaya güvenli ürün arz eden yerli üreticinin ve mevzuata uygun ürün ithal eden ithalatçının haksız rekabete uğramasının engellenmesi büyük önem taşıyor. İthalat denetimleri, TAREKS üzerinden risk esaslı olarak yürütülüyor. Etkin bir şekilde hizmet verebilmesini teminen de 7/24 online olarak hizmet veriyor. Gerek dinamik mevzuat uygulamaları, gerekse uluslararası alanda bu konudaki aktif rolüyle ürün güvenliği alanında küresel eğilimlerin takip edilmesi neticesinde oluşturduğumuz ürün güvenliği sistemi sayesinde, tüketicilerin güvenli ürün kullanmasını sağlamış oluyoruz.”