HABER: FAHRİ SARRAFOĞLU
Devletin ve sivil toplum kuruluşlarının tarihi eserlerin yenilenmesine ilişkin projeleri, restorasyon ve izolasyon sektörünün canlı bir dönem geçirmesini sağladı.
Bu canlılığı inşaat projelerindeki hareketlilik de destekliyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Restorasyon ve İzolasyon Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Sultan Hızıroğlu, sektörün özellikle koruma kurulları ile yaşanan sorunları olduğunu kaydetti.
Hızıroğlu, sorunlarının çözülmesi için şu önerileri paylaştı: “En başta gelen sorun; personel sayısının yetersizliği nedeniyle raportörlerin projeye bakmaması ve ilk kontrol süresinin çok uzun olması. Projelerle ilgili talep edilen kriterler, yapıların özelliğine ve durumuna göre esnetilemiyor. Örneğin, ahşap bir köşk ile Balat’taki ahşap ev aynı şekilde görülüyor. Bu da inceleme süresini uzatıyor. Uygulamaya başladıktan sonra sahada elde edilen bilgilere göre revizyonların bekletilmesi ise sahaların çalışmasına engel oluyor. Restorasyon projeleri belediye onayından sonra kurullara iletiliyor. Ancak bazen restitüsyona (yeniden tasarım) dayalı olarak ek alanlar ya da kat olduğu durumlarda, belediyeden kurula havale almakta zorlanıyoruz. Her belediyenin bu konuya farklı bakması da bürokratik bir engel.”
‘ESKİ ESER’ YAPILAR
Geçmiş dönem yapılaşma kuralları ve uygulanmasında da sorun yaşandığını belirten Hızıroğlu, “Otopark sorunu, ‘eski eser’ yapıların restorasyonunda her zaman gündemde tutulmamalı” dedi.
Yangın merdiveni standartları konusunda da kurullarda netlik olmadığı için onay sorunu yaşadıklarını hatırlatan Hızıroğlu, “Ayrıca koruma kurullarında her zaman konusunda uzman hocaların bulunmaması da bizim muzdarip olduğumuz konuların başında geliyor” dedi.
İTHAL YERİNE YERLİ KULLANALIM
Restorasyon ve İzolasyon Meslek Komitesi Meclis Üyesi Serkan Bilir, sektörde faaliyet gösteren üyelerin nitelikli personel bulmakta zorlandığını söyledi. Projelere uygun malzemelerin tedarikinde de sıkıntı çekildiğine değinen Bilir, koruma kurulları başta olmak üzere diğer ilgili kurumlardaki işlerde mevzuat karışıklığı ve bürokratik engellerle karşılaştıklarını belirtti. Bilir, şunları söyledi: “İzolasyonda kalite farkı olmayan ithal malzemelerin yerine yerli malzemenin kullanımını teşvik edici düzenlemeler yapılmasını istiyoruz. Öte yandan, okullarda ve üniversitelerde ihtisas alanları oluşturulması uygun olacak.”
YENİLENEREK YOLA DEVAM EDİYORUZ
Geçtiğimiz yıl sektörün iyi bir performans yakaladığına işaret eden Restorasyon ve İzolasyon Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Osman Arıtürk, gerek izolasyon gerekse restorasyon konusunda inşaat sektörünün canlanmasından dolayı iyi bir dönem geçirdiklerini söyledi. Arıtürk, şöyle konuştu: “Bu yılın ilk yarısında da sektörümüz kendini yenileyerek yoluna devam ediyor. Restorasyon konusunda ise özellikle tarihi yapıların projelendirilip yeniden kazandırılması önemli. 2015’te restorasyonlar ciddi manada kamu eliyle gerçekleştirildi. Bu yıl da aynı şekilde kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları bu çalışmaları sürdürüyor. İstanbul Ticaret Odası da tarihi yapıları yeniden ülkemize kazandırdı. Bu nedenle İTO’ya, İTO Başkanına ve Başbakanımıza teşekkür ediyorum.”
HER İŞLETME AR-GE’SİNİ KURSUN
Restorasyon ve İzolasyon Meslek Komitesi Üyesi Turgay Kırmızı, ortak sorunun nitelikli eleman eksikliği olduğunu hatırlatarak, nitelikli personel yetişmesi için alt yapı oluşturulması ve eğitilmiş elemana yatırım yapılması gerektiğini savundu. Kırmızı, “Banka ve finans kurumlarından yeterli desteğin görülememesi en büyük sorunumuz. Yine Ar-Ge yapılmaması diğer bir önemli eksiklik. Bu nedenle yenilik olmadığından dış pazarlarda yeterli satış potansiyeline erişemiyoruz. Bu konuda her işletmenin Ar-Ge birimlerini kurması gerekir” dedi.