istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Restorasyon hayat veriyor

Giriş: 25.02.2019 - 00:00
Güncelleme: 24.10.2022 - 13:41
Restorasyon  hayat veriyor

SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye’nin 18 varlığı,
UNESCO Kültürel Miras Listesi’nde bulunuyor. UNESCO Kültürel Miras Listesi’nde en çok
varlığı bulunan 16’ncı ülke konumunda olan Türkiye, kültürel varlıklar sıralamasında ise 12’nci sırada yer alıyor. Bu kadar zengin bir mirasa sahip olan Türkiye’de kültürel eserleri
yenileme çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.

Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin diğer kentlerindeki ve dünyadaki restorasyon ve röleve çalışmaları, İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleşen I. Kültürel Mirasın Korunması ve Sürdürülmesi
Konferansı ile ele alındı.

TURİZM İÇİN ÖNEMLİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü İstanbul Rölöve veAnıtlar Müdürlüğü’nün düzenlediği ve İstanbul Ticaret Odası ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Türkiye’nin kültürel mirasını koruma konusunda büyük bir çaba içinde olduğunu ifade etti. Alpaslan, yaklaşan seçimlerde belediye başkan adaylarının kültürel mirasları yenileme çalışmalarını projelerine eklemelerinin, bu konuya verilen önemi ortaya koyduğunu dile getirdi. Alpaslan, şunları söyledi: “Büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan İstanbul; tarih, kültür ve doğal zenginlik açısından büyük bir hazineye sahip. Kültürel değerlerimiz ülke turizmi açısından da önem arz ediyor. Bu konuda farkındalığın her yıl artması son derece memnuniyet verici. Önceki medeniyetler büyük bir estetik anlayışıyla eserler ortaya koymuşlar. Bakanlık olarak bunun farkındayız ve kültürel değerlerimizi korumak için çalışıyoruz.”

SÜRDÜRÜLÜRSE DEĞERLİ

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Altunel de kültürel mirasın korunmasının sürdürülebilirlikle mümkün olduğunu ifade etti. Altunel, tüm yetkililerin bu konuda gerekli gayreti gösterdiğini söyleyerek, “Kültürel mirasımız, nasıl bir çevrede yaşadığımızın farkında olmakla başlıyor. Bakanlığımızın ülkemizdeki kültürel varlıkların UNESCO Kültürel Miras Listesi’ne alınması için gösterdiği çaba sonucu, bugün 18 kültür varlığımız bu listede. Bunun turizm ekonomisine katkılarını da hepimiz müşahede ediyoruz. Koruma ancak sürdürülebilirlikle beraber gerçekleşirse değerli hale gelir” diye konuştu.

DAMARDAKİ KAN GİBİ

Kültürel Mirasın Korunması ve Sürdürülmesi Konferansı’nın açılışında konuşan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, kültürel mirasın bir toplumun damarlarında gezinen kan gibi olduğunu söyledi. Avdagiç, kültürel mirasları, insani ve doğal afetlerden korumanın bir görev olduğunu vurgulayarak, “Kültürel mirasın kıymetini bilmezsek bizi bir arada tutan ortak geçmişimizi kaybederiz, emanete ihanet etmiş oluruz ve parlak bir gelecekten mahrum kalırız” diye konuştu.