Avusturalyalı bilim insanları, pamuğun DNA’sına renk genleri ekleyerek laboratuvar ortamında renkli pamuk üretmeyi başardı. Bu buluş sayesinde tarladaki pamuk, açık sarıdan mora uzanan bir renk skalasına bürünebilir, yani renkli pamuk yetiştirmek mümkün olabilir.
Avusturalya Ulusal Araştırma Ajansı (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation-CSIRO), bilim insanları, pamuğun genetiği üzerinde bir süredir yaptıkları araştırmalarda önemli bir aşamaya ulaştı ve laboratuvar ortamında tamamen yapay biçimde çeşitli renklere sahip pamuk dokusu üretmeyi başardı.
SU GİDERLERİ DÜŞECEK
Hedefte, önümüzdeki süreçte bu deneyi doğal koşullarda tekrarlamak, yani renkli pamuk yetiştirmek var. Peki, bilim insanları neden renkli pamuk yetiştirmeye çalışıyor? Çünkü çeşitli renklerde yetiştirecekleri pamukları tekstil üretiminde kullanmak üzere renkli ipliklere çevirmeyi ve böylelikle insan sağlığını ve gezegeni zararlı boyalardan kurtarmayı hedefliyorlar.
Pamuğun boyanması süreci önemli bir kirlilik nedeni kabul ediliyor. Ayrıca boyama süreçlerinde çok su harcanıyor. Renkli pamuk, iplikleri boyama işlemine tabi tutma gereksinimini ortadan kaldırırken tekstil şirketlerinin suya olan ihtiyaçlarını da azaltacak ve böylece renkli pamuklar başta gezegenimize fayda sağlayacak, ardından şirketlerin hem su giderlerini hem atık yönetimi giderlerini düşürecek.
HEDEF SİYAH PAMUK
CSIRO araştırma ekibi, çalışmanın henüz erken safhasında. Şimdiye kadar kırmızı, altın sarısı ve mor olmak üzere birkaç farklı renkte pamuk elde ettiler.
En önemli hedef, tekstil sektöründe elde etme süreci en zararlı renk kabul edilen siyahı doğal olarak yetiştirebilmek yani siyah pamuğu dalında, tarlada görmek. Renkli pamuk ticari olarak başarı kazandığı takdirde giyim endüstrisinde bir devrim yaşanması bekleniyor.