tatil-sepeti

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin 15. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında, İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen Reklamda Yeni Düzenlemeler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı, yoğun ilgiyle gerçekleştirildi. Üç oturum halinde düzenlenen çalıştayda, reklam konusunda yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı. Programın açılışında Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfekci, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Soylu, Radyo Televizyon Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Çamdereli konuşma yaptı.

Çalıştaya, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkan Vekili Hasan Erkesim, Radyo Televizyon Üst Kurulu Üyeleri, sektör temsilcileri, öğrenciler ve akademisyenler katıldı.

BİLİMSEL ESERLER

Çalıştayda, gıda reklamları, çocuk ve obezite, karşılaştırmalı reklam ve dijital reklam, sorunlar ve çözümler başlıkları masaya yatırıldı. İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, üniversite bünyesinde tasarım ve katma değer odaklı reklamcılık eğitimlerine önem verdiklerini, bu alanda bilimsel eserler hazırlandığını kaydetti.

AKADEMİK BİLGİ

Radyo Televizyon Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya ise açılış konuşmasında reklamcılık alanında akademik bilgi birikimine ihtiyaç duyduklarını kaydederek, “Akademik düzeyde bilgi elde edeceğimiz bir çalışma yapacağız. Bunun için İstanbul Ticaret Üniversitesi’ne teşekkür ediyorum. Reklam konusunda sorunları çözen düzenleme kurullarına sahibiz. Ancak yeni reklam tanımları getirdiğimiz için her kurulda farklı bir isme sahip olabiliyorlar. Bu gibi sorunları, üzerinde çalışarak çözüme kavuşturmalıyız” dedi.

DİZİ SÜRELERİ UZUN

Prof. Yerlikaya, uzun reklam sürelerine de dikkat çekti ve “İzleyiciyi bezdirdiğinizde o zaman reklam da yapamıyorsunuz. Dizilerin uzun olmasının bir sebebi de reklam süresini uzun tutmak içindir. Normalde reklam süresi bir saate 12 dakika. Şimdi bir saatlik veya 1.5 saatlik bir program olduğunda üç kez 12 dakikalık reklam sığdırmak için iki saate yaklaştırılıyor dizi. Dolayısıyla hem dizinin hem de reklamın izlenmesinde sıkıntılar oluyor. Bu da başka sorunları beraberinde getiriyor” diye konuştu.

HAYAL GERÇEK OLDU

İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Çamdereli de “Çalıştay ile iki hayal gerçekleşmiş oldu. Birincisi, reklam ile ilgili düzenleyici, denetleyici ve uygulayıcı kurul ve dernekler bir araya gelmiş oldular. İkincisi, 28 Mayıs 2014’te yürürlüğe giren 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve ilgili yönetmeliklere birinci dereceden muhatap kurul ve dernek temsilcilerinin yeni düzenlemeleri tartışacak olmalarıdır” dedi.

ETİK NORMLARA UYGUN YÜRÜMELİ

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Soylu, Türkiye’de reklamcılığın gelişiminin iyi gitmesine karşın henüz istenilen seviyeye ulaşmadığını söyledi. Reklamcılık faaliyetlerini denetleyen Reklam Kurulu’nun gerekliliğine inandıklarını belirten Soylu, “Biz de reklamın evrensel etik normlara uygun yürümesini istiyoruz ama zaman zaman Reklam Kurulu cezalarının çok fazla olduğu yönünde şikâyetler de bizlere geliyor. Reklamcılığın yaratıcılığını etkilemeyecek düzenlemeleri destekliyoruz” dedi.

CEZALAR MAKUL VE CAYDIRICI OLMALI

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye’de reklam yatırımlarının giderek arttığına dikkat çekti. Tüfenkci, “2014’te 5.9 milyon TL olan toplam reklam yatırımlarımız, 2015’te yüzde 9 artarak 6.4 milyon TL’ye ulaştı. Dünya reklam yatırımlarında aynı periyottaki artış ise yüzde 5 civarında. Bu verilere göre Türkiye reklam pastasının tüm dünya reklam pastasından yaklaşık iki kat daha fazla büyüdüğünü söyleyebiliriz. Toplam reklam yatırımları içerisindeki payı yüzde 50 civarında olan televizyon mecrası, en büyük paya sahip olmakla birlikte, yıllar itibariyle bu pay giderek azalıyor. Yaklaşık yüzde 23’lük paya sahip olan internet ve mobil reklamlar ikinci sırada yer alıyor. 2015’te, bir önceki yıla göre yüzde 25 gibi büyük bir artış gösteren bu alanın toplam reklam yatırımlarındaki payı 1.4 milyon TL’ye yükseldi. Bu veriler, çok yakın bir gelecekte reklam yatırımlarının büyük ölçüde dijital ortama kayacağını gösteriyor” diye konuştu.

REKLAMIN TÜRÜ DEĞİŞTİ

Reklam sektöründeki değişimlerin beraberinde bir takım sakıncalar da getirdiğini anlatan Tüfenkci, “İnternetle birlikte reklam türleri de değişti. Artık reklamlarla daha sık karşılaşıyoruz.

Gerçeğe aykırı veya abartılı ifade ve beyanlarla tüketicilerin aldatılıp mağdur edilmesi sıkça karşılaşılan önemli bir sorun. Bu sakıncaları bertaraf etmek için gerekli her türlü tedbirleri almak ve uygun hukuki ortamı oluşturmak idare olarak bizim görevimiz” dedi.

Bakan Tüfenkci, cezaların iyi tespit edilmesi gerektiğinin de altını çizerek, verilen cezaların makul ve caydırıcı olması gerektiğini vurguladı.

09 Mayıs 2016 Pazartesi

Etiketler : Üniversitemiz