Pazartesi, 25 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin bu yıl ikincisini düzenlediği ve iletişimde yeni trendleri ele alan ‘International Conference On New Trends In Communication’ başlıklı konferansta, ‘ürün yerleştirme ve eğlence’ konusu tüm yönleriyle tartışıldı. Konferans, Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gülay Öztürk’ün açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmacılardan Ekonomi Bakanlığı Hizmetler ve Devlet Yardımları Dairesi Başkanı Alperen Kaçar, Bakanlık olarak sektörü nasıl desteklemeleri gerektiği üzerinde durduklarını anlattı.
KANUNLA TANIMLANDI
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi Taha Yücel ise yayıncılıktaki gelişmeleri aktardı. 90’lı yıllarda radyo-televizyonun özelleştiğini ve Türkiye’nin dinamik bir medya ile karşı karşıya kaldığını hatırlatan Yücel, “Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte internet gelişti ve yüksek kaliteli içerikleri kesintisiz bir şekilde elde eder hale geldik. Bu da yayın akışına bağlı yayın-cılığı, dolayısıyla reklamların izlenme oranlarını olumsuz etkiliyor. Bu nedenle 2011’de çıkarılan kanunla beraber ürün yerleştirme konusu tanımlanıp düzenlendi. Ürün yerleştirmede vurucu olmamak, senaryoyla beraber ilerlemek önemli hale geldi” diye konuştu. Öğretim Üyesi Dr. Ebru Ulusoy Akgün ise ürün yerleştirmede yapılanların sektör açısından çok değerli olduğunu belirterek, “İçeriğiniz sade, etkili olmalı; fark ettirmeden bilinçaltına yönelmeli ve göze batmamalı“ dedi. “Ürün yerleştirme markanın fark edilmesini, reklamın izlenmesini sağlıyor’’ diyen 3P Ürün Yerleştirme Ajansı Başkanı Mehmet Akif Ebiçlioğlu da ürün yerleştirme örneklerinden bahsetti.
TİYATRODA VE OPERADA UYGULANIYOR
İlancılık Reklam Ajansı Eş Başkanı Ender Merter’in moderatörlüğünde ‘Türkiye’de Ürün Yerleştirme Neden Önemli’ konulu oturumda konuşan RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi Daire Başkan Yardımcısı Murat Ellialtı, yayıncılıkta ciddi gelişmelerin yaşandığını ve şu an reklamların izlenmeden geçilmediğini söyledi. Ellialtı, “Ürün yerleştirme sadece yayıncılıkta değil, opera, tiyatro, kitap gibi çok çeşitli alanlarda gerçekleştiriliyor. Amacı ise markanın hatırlanma oranını yükseltmek” diye konuştu.
HÂLÂ FARKINA VARAMADIK
Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) Başkanı Yusuf Gürsoy, ürün yerleştirmenin önemine değinerek, “Türkiye’de hâlâ farkına varamadık. Kamu diplomasisinde de bu konular önemli. Ürün yerleştirme yabancı ülkelerde festivallerde çok ciddi şekillerde ele alınıyor” dedi.
25 Mayıs 2018 Cuma
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi