Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: BARIŞ CABACI
Türkiye’nin dünya ihracatından aldığı pay Cumhuriyet tarihinde ilk kez yüzde 1’in üzerine çıktı. Bu başarıda Türk ürünlerinin, artık kıtalararası her noktaya ihraç edilmesi belirleyici oldu. Fakat Türkiye, ihraç edilen ürünlerin yüzde 60’nın hammaddesini ve yarı mamulünü ithal ederek nihai ürün haline getiriyor. İthalatı azaltmak ve yerli sanayiyi koruma amacıyla getirilen ilave gümrük vergileri, pandeminin beraberinde getirdiği navlun sorunu, iş gücü sıkıntısı ile birleşince ithalatta yaşanan sorunlar ihracatı da etkilemeye başladı.
İstanbul Ticaret Odası, ithalatçı ve ihracatçı üyelerinin, bu sorunlarını doğrudan Ticaret Bakanlığı yetkilileriyle paylaştığı bir toplantı düzenlendi. Toplantıya, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş, Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcıları ve Meclis ve Komite Üyeleri katıldı.
GTİP KAYMALARI ZORLUYOR
Toplantının açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş, üyesi olduğu 57 no.lu Döküm ve Metal İşleme Meslek Komitesi’nin sorunlarını aktardı. Taş, ithal edilen ürünlere uygulanan yüzde 6 oranındaki Kaynak Kullanım Destekleme Fonu’nun (KKDF) kaldırılmasını talep etti. Taş, şöyle konuştu: “7105.90.00.00.11 GTİP numaralı üründe KKDF kalkmış değil. Yerli üretimi var fakat hala destekleme fonu devam ediyor. Ayrıca ‘polietilen tereftalattan GTİP kodu’ ile reçinelerde üçüncü ülkelerin devreye girmesiyle GTİP kayması ile karşı karşıya kalıyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın iznine bağlı olan bu ürünlerin rahatça ithal edilmesiyle hem çevre olumsuz etkileniyor hem de haksız rekabetle karşı karşıya kalıyoruz. GTİP kaymalarının tespit edilip üre reçineleri, tiyoüre reçinelerinin ithalatının yasaklanması da sektörümüz açısından önemli.”
BAKANLIĞA BİLDİRİN
Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Okan Öztürk ise bu alanda GTİP kaymalarının paydaşlar aracılığıyla bakanlığa bildirilmesi halinde gerekli işlemi yapacaklarını belirtti.
SEKTÖRLERİN TALEPLERİ
* Kağıt ve ambalaj sektörü: 4802.55 GTİP koduna bağlı ürün gruplarında yer alan baskı, yazı ve fotokopi kâğıtlarına getirilen yüzde 10 oranındaki ilave gümrük vergisinin kaldırılması isteniyor.
* Peyzaj ve çiçekçilik sektörü: 0602.90 GTİP koduna bağlı ürün gruplarındaki vergilerin makul seviyelere indirilmesi talep ediliyor.
* Kumaş ve hazır giyim sektörü: 110 gr ağırlığı ve altı kumaşlarda önlem oranı yüzde 14.64 yükselen uygulama, eski seviyesi olan yüzde 10’a düşerse kayıt dışılığın önleneceği söyleniyor.
* Halı-kilim sektörü: 2. kalite seri sonu ürünlerin ülkemize ithalat yoluyla girişlerinin engellenmesiyle Türkiye’nin lider olduğu halı sektöründeki tüm pürüzlerin gideceği ifade ediliyor.
* Ayakkabı ve ayakkabı yan sanayi sektörü: Referans gümrük kıymetlerinin girdi maliyetlerini arttırması nedeniyle ayakkabı sektöründe kullanılacağına dair bir taahhüt alınması veya firma unvanları ile takibe alınarak, tamamen kaldırılması veya pandemi öncesinde uygulandığı haline dönülmesini talep ediyor.
İHRACAT TARİHİMİZDE BİR İLK: DÜNYADAKİ PAYIMIZ YÜZDE 1’İ AŞTI
Türkiye’nin dünya ihracatından aldığı pay Cumhuriyet tarihinde ilk kez yüzde 1’in üzerine çıktı. Bu rakam; 1980’de yüzde 0.14, 2000’de yüzde 0.43 idi.
Türk ihraç ürünleri dünya ticaretindeki ağırlığını artırmaya devam ediyor. Dünya Ticaret Örgütünün (DTÖ) 2021 yılı ikinci çeyrek istatistiklerine göre yıllıklandırılmış (12 aylık) dünya ihracatı 19.8 trilyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’nin ihracatı ise aynı dönemde 199.5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye, bu dönemde dünya ihracatı içindeki payını tarihinde ilk defa yüzde 1 seviyesinin üzerine çıkararak yüzde 1.01’e yükseltti.
25 Ekim 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı