Cuma, 22 Kasım, 2024
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 10 Aralık 2015’te açıklanan ve toplam 216 maddeden oluşan 2016 Eylem Planı’nda, reformların 3, 6 ve 12 aylık dönemlerde hayata geçirilmesi öngörülmüştü.
Esnaf, çiftçi, genç girişimci, öğrenci, emekli gibi toplumun farklı kesimlerini yakından ilgilendiren 21 düzenleme, yaklaşık 1 ayda uygulamaya konuldu. 64. Hükümet, 3 aylık dönemde yaşama geçirilmesi öngörülen 44 vaatten 15’ini, 20 reformdan da 6’sını gerçekleştirdi.
HAYATA GEÇEN VAATLER
Bu kapsamda lisans öğrencilerinin bursları ile askeri öğrencilerin harçlıkları 400 liraya yükseltildi, er ve erbaşların harçlıkları da 100 liraya çıkartıldı. Kendi işini kurmak isteyen gençlere proje karşılığı 50 bin liraya kadar, genç çiftçilere de 30 bin liraya kadar karşılıksız nakdi destek bu dönemde hayata geçirilen vaatler arasında yer alırken, gençlere 100 bin liraya, esnafa 30 bin liraya kadar faizsiz kredi desteğinin yanı sıra çiftçilere sera desteği uygulamaya konuldu. Asgari ücretin bin 300 liraya yükseltilmesi Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda karara bağlanarak hayata geçirilirken, tüm işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına yıllık bin 200 lira zam yapıldı.
14 DÜZENLEME TBMM’DE
Hükümetin 3 aylık dönemde gerçekleştirmeyi taahhüt ettiği vaatlerden 14’üne ilişkin düzenleme ise TBMM’ye sevk edildi.
Düzenlemelere ilişkin tasarı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Muhtar maaşlarının bin 300 liraya yükseltilmesi, basit usulde vergilendirilen esnafın yıllık 8 bin liraya kadar olan kazançlarından vergi alınmaması, tarım ve hayvancılık sektörü girdilerinden gübre ve yem teslimlerinde KDV’nin sıfırlanması, yeni iş kuran gençlere 3 yıla kadar gelir vergisi muafiyeti, öğrenimi devam eden 25 yaşını doldurmamış gençlere verilen pasaportlardan harç alınmaması, emniyet hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda bulunanların yararlandığı emniyet hizmetleri tazminat oranlarının yüzde 25 artırılması ve bunlardan yükseköğrenimli olanların ek göstergelerinin de yükseltilmesi kabul edildi.
Kadın memurlara doğuma bağlı ilk çocukta 2, ikinci çocukta 4, üçüncü ve üzeri çocukta 6 ay yarı zamanlı ve tam ücretli çalışma hakkı ile çocuğun okula başlama yaşına kadar kısmi süreli çalışma hakkı, çalışanların doğuma bağlı izin haklarını güçlendiren düzenlemeler, doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin memuriyet kıdeminde değerlendirilmesini sağlayan değişiklikler ile lise ve üniversite mezunu gençlerin genel sağlık sigortası giderlerinin 2 yıl süreyle devlet tarafından karşılanmasına ilişkin düzenlemeler, komisyondan geçen vaatler arasında yer aldı.
6 REFORM UYGULAMADA
Vaatlerin yanı sıra 3 aylık dönemde yapılması düşünülen reformların yerine getirilmesi konusunda da önemli ilerleme kaydedildi. Reform programında 3 ay içinde hayata geçirilecek toplam 20 reform başlığı belirlenirken, bunlardan 6’sı uygulamaya konuldu. Bu kapsamda, ilk evliliğini yapacak genç çiftlere yönelik çeyiz hesabı uygulaması başlatıldı. Bu hesaba aylık en az 100, en fazla bin lira ödeme yapılması ve ödemenin vadesine göre devletin değişen oranlarda katkı sağlaması hükme bağlandı. Üniversite öğrencilerinin kısmi süreli çalışmalarının önündeki engellerin kaldırılması, İstanbul Tahkim Merkezi’nin faaliyete geçmesi ve imalat sanayi makine-teçhizat yatırımlarının finansmanında kullandırılan kredilere Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) muafiyeti getirilmesi, ticaretin kolaylaştırılmasına ilişkin anlaşma uygulamaya konulan reformlar arasında yer aldı.
ÇALIŞMALARI SÜREN REFORMLAR
3 aylık dönemde hayata geçirilmesi planlanan 44 vaat ve 20 reformdan, uygulamaya konulan ve TBMM’ye sevk edilenlerin dışında kalan 15 vaat ve 14 reformun, 21 Mart’a kadar yerine getirilmesi için de çalışmalar sürdürülüyor.
DÜNYA BANKASI BÜYÜME TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ
Dünya Bankası, Türkiye’nin 2015 için büyüme tahminini yukarı yönlü revize ederek yüzde 3.2’den yüzde 4.2’ye yükseltti. Banka, geçen yıl için daha önce Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 5.5’i olarak açıkladığı cari açık tahminini de yüzde 5 olarak değiştirdi. Dünya Bankası, 2016 ve 2017 için ise büyüme tahminini yüzde 3.5’te sabit tuttu. Dünya Bankası’nın notunda, Türkiye’nin görünümü şöyle yorumlandı: “İthalattaki önemli düşüş ve dirençli özel tüketim sayesinde mevsim etkisinden arındırılmış GSYH üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yıllıklandırılmış olarak yüzde 5.2 oranında arttı. Kamu harcamaları da büyümeyi desteklemeye devam etti.”
24 Ocak 2016 Pazar
13 Mayıs 2020 Çarşamba
26 Kasım 2019 Salı
28 Ağustos 2019 Çarşamba
01 Ağustos 2019 Perşembe
30 Temmuz 2019 Salı