tatil-sepeti

HABER: BARIŞ CABACI

İklim değişikliğine bağlı doğa olayları, artık dünyayı hayati şekilde tehdit ediyor. Bu tehdit hammaddeden tedarike, gıdadan madenlere kadar hem üretim hem tüketim aşamasında hissediliyor. Gerek gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler gerekse uluslararası kuruluşlar bu tehlikeyi önlemek için bağlayıcı olan birçok karara imza attı. Bu nedenle hem kamu hem özel sektör hem de bireylerin sorumluluğu arttı.

HAZIRLIKLAR BAŞLADI

İstanbul Ticaret Odası da üyelerini yeşil dönüşüme hazırlamak için bir takvim oluşturmak üzere harekete geçti. Oda’nın geçen hafta sonu yaptığı ‘Yeşil Dönüşüm ve Reel Sektör’ konulu çalıştayda; sektörlerin yeşil dönüşüme uyum süreci, mevcut durumu, sektörel kırılganlıkları, beklenti ve olası işbirlikleri ele alındı.

Toplantı, İTO Başkanı Şekib Avdagiç başkanlığında, İTO Meclis ve Komite üyeleri, İTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Nihat Alayoğlu, akademisyenler ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Şirketlerin sürdürülebilir ihracatı hedeflemesi gerektiğini ve bunun için de yeşil dönüşümün elzem olduğunu söyleyen İTO Başkanı Avdagiç, şu noktalara dikkat çekti: “Pandemi, tedarik zincirinin tekrar oluşmasını sağladı. Türkiye de bu durumda önemli bir rol üstlenerek, bu zincirin proaktif bir halkası oldu. Yeşil dönüşüm kapsamında belirlenen yeni ekonomik modelde ihracatın gelişmesi ve devam etmesi gerekiyor. Bu yüzden yeşil mutabakatın gerekliliklerini yerine getirmemiz lazım. Bu süreci İstanbul iş dünyasına iyi anlatmak için veriye dayalı araştırmalarla bir yol haritası çizeceğiz.”

YEŞİLE ADAPTASYON

İTO üyelerini yeşil dönüşüme adapte etmek için çalıştıklarını belirten Medipol Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Nurullah Gür ise şu bilgiyi verdi: “Burada yapacağımız veriye dayalı çalışmayla birlikte yeşil dönüşümün reel sektörü nasıl etkileyeceğini, sektörlerin öncelik sırasına göre neler yapması gerektiğini belirleyip, İTO üyelerini yeşil dönüşüme hazırlayacağız.”

TÜKETİCİDEN ÜRETİCİYE

Yeşil dönüşümle oluşacak haksız rekabetin kamu denetimleriyle çözülmesi gerektiğini vurgulayan Gür, konuşmasına şöyle devam etti: “Yeşil dönüşümün her bir sektörü nasıl etkileyeceğini araştırıyoruz. Öncelikli olarak yeşil dönüşümün OSB’ler ve büyük firmalar ile yürütülmesi gerekir. Bir diğer husus ise tüketiciler bilinçlendirildiğinde yeşil dönüşüme yatırım yapan firmalar göz bebeği olacak. Bu yüzden, tüketiciden üreticiye bilgilendirilme yapılması lazım.”

ÜYELERE SORULAR

Toplantıda üyelere şu sorular soruldu:

* Hangi sektörler daha kırılgan?

* Sektörler hangi alanlarda daha kırılgan?

* Sektörel ve sektörler arası işbirliği yapılarak direnç artırılabilir mi?

DEVLET DESTEĞİ ŞART

Yeşil dönüşümün çok maliyetli olduğunu söyleyen Afyon Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu, bu maliyetin devlet destek ve teşvikleriyle karşılanması gerektiğini belirtti.

2030’A KADAR DÜNYAYI BEKLEYEN RİSKLER

* Başarısız iklim eylemleri

* Aşırı hava olayları

* Biyoçeşitlilik kaybı

* Sosyal uyum erozyonu

* Geçim krizleri

* Salgın hastalıklar

* İnsani çevresel tahribat

* Doğal kaynak krizleri

* Borç krizleri

* Jeoekonomik çatışmalar

23 Mayıs 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem