tatil-sepeti

HABER: RECEP MUTLU

On bir ayın sultanı Ramazan’da, geleneksel tatlılar sofralardaki vazgeçilmez yerini koruyor. Ramazan ayının bahara denk gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte en çok tercih edilen geleneksel Türk tatlısı güllaç oluyor.

FETİHLE GELDİ

Hafif bir tatlı olarak iftar sofralarının en fazla ilgi gören lezzetlerinden güllaç, İstanbul’un fethiyle beraber Türk mutfağında yerini almaya başladı. Güllaç, Fatih Sultan Mehmed döneminde divan toplantılarında ve yabancı devlet adamlarının ziyaretlerinde ikram ediliyordu. Kalsiyum ve protein ağırlıklı olan güllaç, kan şekerini düzenleyici özelliği nedeniyle de Ramazan’da sıklıkla tüketiliyor.

300 TON SATIŞ

Tamamen el emeği ile üretilen milli tatlının duayen markalarından 138 yıllık Saffet Abdullah, yıllık 300 ton satış gerçekleştiriyor.
Saffet Abdullah İşletme Müdürü Fatih Teksöz, bir yıllık satışlarının yüzde 90’ını Ramazan’da yaptıklarını söyledi.

GELENEKLERİN EN TATLISI

Ramazan’ın ardından gelen bayram vesilesi ile baklava tüketiminin artması bekleniyor. Türkiye genelinde günlük ortalama bin tonun üzerinde üretim gerçekleşen baklavada, bu rakam bayramlarda 3-4 katına çıkıyor. AB’nin gıda ve tarım ürünlerine yönelik coğrafi işaret veri tabanına kayıtlı olan Gaziantep baklavası ise özellikle bayramlarda Türk evlerinin öncelikli ikramları arasında yer alıyor.

Kilosu 78 lira ile 120 lira arasında değişen baklava, yerli tüketici yanında turistlerin de favorileri arasında. Özellikle Orta Doğulu turistlerin tercih ettiği baklavada en çok fıstıklı olanlar tüketiliyor.

TARÇINLISI, GÜLLÜSÜ

Geleneksel lezzetlerimizden biri de su ve şekerin kaynatılmasıyla hazırlanan akide şekeri. En önemli özelliği de hiçbir katkı maddesi içermemesi. Akide şekerinin günümüzde tarçınlı, güllü ve limonlu gibi pek çok çeşidi bulunuyor. Türkiye, yıllık ortalama 180 bin ton lokum ve şeker ihraç ediyor.

GÜLLAÇ İHRAÇ DA EDİLİYOR

Güllaç yurt dışında da tercih edilen Türk tatlıları arasında öne çıkıyor.
Damakta tat bırakan asırlık lezzet; Singapur, Dubai, Kıbrıs, ABD, Japonya ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

AVRUPALI’NIN TERCİHİ

İftar sonrası içilen kahvenin yanında sunulan, bayramlarda ise misafirlere ikram edilen lokum da Ramazan’ın geleneksel tatllılarından biri. Anadolu’da 15. yüzyıldan itibaren tüketilen lokum, 17. yüzyılda Osmanlı döneminde popülaritesini daha da artırdı. Türk tüketicilerin yoğun ilgi gösterdiği lokum, Avrupalı turistlerin de öncelikli tercihleri arasında.

24 Mayıs 2019 Cuma

Etiketler : Gündem