tatil-sepeti

Ramazan’ın getirdiği manevi havayı daha derinden solumak isteyen İstanbul halkı başta Eyüp Sultan olmak üzere, şehrin manevi mihmandarlarını da ziyaret etmeyi ihmal etmedi. Ziyaretçi akınına uğrayan türbelerde yılın en yoğun günleri yaşandı.

İstanbul’un en çok ziyaret edilen manevi mekânlarının başında gelen Eyüp’te bu yıl da manzara değişmedi. Hz. Muhammed’i, Medine’ye ilk geldiğinde evinde ağırlayan büyük sahabe, İstanbul’un fethi için ilerleyen yaşına rağmen orduya katılmış ve İstanbul surları önünde vefat etmişti. Mihmandar-ı Nebi olarak da anılan Ebu Eyüp El Ensari’nin metfun bulunduğu türbe, yılın her günü yoğun olmasına karşın, Ramazan ayında bu yoğunluk artıyor. Bu yıl da İstanbullular teravih namazıyla birlikte başlayan coşkuyu sahura kadar sürdürdü.

‘BİZİ SEVEN BOĞULMASIN’

Kadılıktan dervişliğe geçen yolculuğuyla hafızalarda kalıcılığını koruyan Aziz Mahmut Hüdai Türbesi de bu Ramazan’da en çok ziyaret edilen mekânlar arasında yer aldı. Bursa kadısı olduğu günlerde bir karı kocanın davasını görürken şeyhi Üftade’nin kerametlerine şahit olan Hüdai, bu olay üzerine kadılığı bırakmış ve tasavvuf yoluna girmişti. Yıllarca kendi nefsini terbiye yolunda çeşitli imtihanlardan geçen büyük zat, “Bizi sevenler, türbemize bir kez dahi gelip Fatiha okuyanlar; denizde boğulmasın, ömrü boyunca yokluk yüzü görmesin” duasıyla da biliniyor.

BOĞAZ’IN MANEVİ BEKÇİSİ

İstanbul Boğazı’nın dört manevi bekçisinden biri kabul edilen Yahya Efendi’nin makamı da Ramazan ayında en kalabalık günlerini yaşadı. Bir dönem kadılık yapmasıyla da bilinen Yahya Efendi aynı zamanda Kanuni Sultan Süleyman’ın sütkardeşiydi. İstanbul’da Canbaziye Medresesi’nde müderrislik yapan Yahya Efendi, Kanuni Sultan Süleyman’ın Şehzade Mustafa’yı boğdurması ve şehzadenin annesi Mahidevran Sultan’ı da saraydan uzaklaştırması üzerine tepkisini dile getirmişti. Padişaha yaptığı hareketin yanlış olduğunu bildiren büyük mutasavvıf bugünden sonra görevinden azledildi. Bunun üzerine Boğaz’da kurduğu ilim yuvasında kısmetlilere nasip dağıtan Yahya Efendi bugün de maneviyatından paye almak isteyenleri ağırlamaya devam ediyor.

İSTANBUL’DA BİR PEYGAMBER

İstanbul Anadolu yakasının en çok ziyaret edilen manevi mekânlarının başında gelen Yuşa Peygamber’in türbesi bu yıl da ziyaretçilerden nasibini aldı. Beykoz ile Anadolu Kavağı arasında Boğaz’a hâkim bir tepede bulunan türbeye gelen ziyaretçiler hem ziyarette bulunup dua ettiler hem de burada iftar yapmanın keyfini yaşadılar. Hazreti Yuşa’nın Kuran-ı Kerim’de Musa Peygamber ve Hazreti Hızır’ın yolculuğu esnasında bir noktaya kadar Musa Peygamber’e yoldaşlık yaptığına inanılıyor. Uzunluğuyla da bilenen Hazreti Yuşa’nın kabrinin, onun şahsına duyulan saygı nedeniyle uzun yapıldığı biliniyor.

O OLMASA OLMAZ

Fatih Sultan Mehmet’in Türbesi de Ramazan’ın gözde mekânları arasında yer aldı. Gebze’de bir sefer hazırlığı içinde iken vefat eden büyük padişahın naaşı Fatih Cami’nin avlusuna defnedildi. Fatih Sultan Mehmet’in vefatının ardından Papa tüm kilise çanlarını üç gün boyunca çaldırmıştı.

İSTANBUL’DA DÖRT KÖŞE

İstanbulluların bu Ramazan uğrak durakları arasında Sarıyer’de Telli Baba, Şehremini’de Oruç Baba Türbesi, Koca Mustafa Paşa’da Sümbül Efendi Türbesi, Topkapı’da Merkez Efendi Türbesi, Zeyrek’te Mehmet Emin Tokadi Hazretleri Türbesi, Ayvansaray’da sahabelerden Ebu Derda, Kab Bin Malik, Şeybetül Hudri, Cabir bin Muhammet’in ebedi istirahatgâhları yer aldı.

21 Haziran 2016 Salı

Etiketler : Gündem