istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Ramazana sayılı günler kala çarşı ve pazarlar hareketlendi

Ramazan ayına sayılı günler kala çarşı ve pazar yerlerinde hareketlilik yaşanıyor. Tezgahlarda özellikle hurma, kuruyemiş ve şarküteri ürünleri büyük ilgi görüyor. Tüketici alışkanlıklarının değişmesiyle dijital kartlara da talep arttı.

Giriş: 20.02.2025 - 11:34
Güncelleme: 20.02.2025 - 11:34

On bir ayın sultanı Ramazan, 1 Mart Cumartesi günü başlıyor. İftar ve sahur hazırlıkları için de çarşı ve pazar yerlerinde alışveriş telaşı yaşanıyor. Her keseye göre ürün bulmak mümkün olduğu için tarihi Eminönü ve Mısır Çarşısı da Ramazan öncesi oldukça kalabalık. Hurmadan zeytine, onlarca çeşit peynire kadar sofraların vazgeçilmezi olan iftariyeliklere artan ilgiden esnaf memnun. 

 

HURMA 250 LİRADAN BAŞLIYOR 

Hurmadan zeytine, şarküteri ürünlerinden kuruyemiş ve lokuma kadar envai çeşidin olduğu Eminönü ve Mısır Çarşısı yılın en kalabalık dönemini yaşıyor. Vatandaşlar bir taraftan ürünlerin tadına bakarken bir taraftan da fiyat araştırması yapıyor. Ramazan’da özellikle sofraların vazgeçilmezi olan hurmanın fiyatı 250 liradan başlayıp, bin liraya kadar çıkıyor. 


Ramazan sofraları için hazırlık sürerken, Ramazan kolileri de vatandaşlar arasında talep görüyor. Marketler ve e-ticaret platformları çeşitli kampanyalarla bu paketleri satışa sunarken, fiyatlar paket içeriklerine göre farklılık gösteriyor. Tüketici alışkanlıklarının değişmesiyle dijital kartlara özellikle Ramazan ayında talep 3 katına çıktı. 


İHTİYACIMIZ KADAR ALALIM  

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, alışveriş yaparken dikkatli olunması gerektiğini belirterek, fırsatçıların Ramazan ayında da iş başında olduğunu söyledi. Fırsatçı satıcıların elde kalmış, tarihi geçmiş ürünlerin üzerine yeni etiket basarak ve tarihi güncelleyerek sattıklarını belirten Şahin, “Bu fırsatçılara dikkat etmek lazım. Son kullanma tarihi orijinal paketin üzerinde mi? Yoksa sonradan mı yapıştırılmış? Ekstra yapıştırılmışsa ondan kaçınmak lazım. Buna dikkat edelim. Bir de açken alışveriş yapmamaya özen gösterelim. Çünkü Ramazan ayında maalesef israf artıyor. İhtiyacımız ve yiyebileceğimiz kadar ürün alalım” uyarısında bulundu.


KOLİ ETİKETLERİNE DİKKAT 

Şahin, Ramazan kolisi ve kartlarla ilgili olarak da şunları söyledi: “Ramazan kolisine temelden karşıyım. Birincisi, koli alacak olanlar önce fiyata göre tercih ediyor, içine bakılmıyor. Evimize ne alırsak ihtiyaç sahibine de onu almamız lazım. Ramazan, ancak o zaman anlam kazanır. Bu açıdan Ramazan kolilerini uygun bulmuyorum. İkinci olarak, bu kolilerin kanunen satışı yasak. Etiket yönetmeliğine göre; kolinin üzerinde içindekilerin ne olduğu yazmalı. Son kullanma tarihi yer almalı. Kolinin içinde 20 veya 30 parça ürün var. Maalesef hiç birini göremiyoruz. Bu kanunlara aykırı. Bu şekilde satılmaması lazım. Üzerinde mutlaka içindekilerin son kullanma tarihi ve içindekiler kısmının olması lazım. Bu olmadığı için yasak. Diyelim ki; bana koli içinde son kullanma tarihi geçmiş bozuk bir gıda geldi. Elimde fiş de yok, ben bunu nasıl ispatlayacağım? Her açıdan sakıncalı. Onun yerine insanlara kart vermek ve ihtiyacını almasını sağlamak çok daha uygun olur diye düşünüyorum.” 

RAMAZANDA KART TALEBİ  3 KATINA ÇIKIYOR

MetropolCard CEO'su Uğur Yıldırım, günümüzde Ramazan destek paketlerinin her çalışanın ihtiyacına tam olarak uymayabileceğini belirterek, bu yüzden şirketlerin çalışanlarına seçim özgürlüğü tanıyan çözümleri tercih ettiğini söyledi. Koli bazlı yardımların lojistik zorluklar ve taşıma süreçleri nedeniyle artık eskisi kadar pratik olmadığını ifade eden Yıldırım, değişen tüketici alışkanlıklarıyla birlikte şirketlerin yardımları dijital çözümlerle daha hızlı ve kolay ulaştırabildiğini dile getirdi. Ramazan ayı yaklaştıkça market harcamalarında ve gıda alışverişlerinde belirgin bir artış yaşandığını vurgulayan Yıldırım, “Şirketler de bu dönemde çalışanlarına yönelik ayni yardımlarını artırarak destek oluyor. Paylaşım ve dayanışma ruhuna uygun olarak, çoğu kurum Ramazan yardımlarını gıda desteği şeklinde sunmayı tercih ediyor. Son yıllarda Ramazan döneminde bu taleplerin ortalama 3 katına çıktığını gözlemliyoruz. Ayrıca, gıda fiyatlarındaki artış da şirketleri 2025 yılı için yardım miktarlarını artırma yönünde etkiliyor” dedi. 


KART YÜKLEME TUTARLARI 

Ramazan ayında müşterilerin ihtiyaç ve beklentilerine göre yükleme tutarlarının değişkenlik gösterebildiğini anlatan Yıldırım, şöyle konuştu: “Bu tutarın dengeli belirlenmesi, çalışanlara en iyi şekilde destek sağlamak açısından büyük önem taşıyor. Artan gıda fiyatları gibi etkenler nedeniyle bu yıl da ortalama yükleme tutarlarında değişiklik olması bekleniyor. Avantajlı alışveriş kodları ve kartlar sayesinde Ramazan dönemi yardımlarınızı hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.”