Ramazan ayında özellikle temel tüketim ve gıda ürünlerine olan talep zirveye ulaşıyor. Ramazan ayının vazgeçilmezleri pide, kahve, yağ ve helva tüketimi artarken, iftarın olmazsa olmazlarından hurma satışları da katlandı. İftar sonrasının lezzetleri lokum ve tatlı talebinde de ciddi bir artış var. Unlu mamullere, şeker ve şarküteri ürünlerine de rağbet fazla.
157 ÜRÜNDE FİYATLAR 1 AY SABİT
Tarım Kredi Kooperatifi Marketleri, vatandaşların bütçesine katkı sağlamak için Ramazan ayı öncesinde onlarca üründe indirim kampanyası başlattı. İndirimler, un, bakliyat, kahvaltılık gibi temel gıda ürünlerinin dışında Ramazan'ın olmazsa olmazları arasında bulunan hurma, şekerpare tatlısı, güllaç gibi ürünleri de kapsıyor. Kampanya kapsamındaki avantajlı fiyatlar, 15 Şubat-15 Mart arasında geçerli olacak. Tarım Kredi Kooperatifleri Marketleri 157 üründe de fiyatları 1 ay boyunca sabitledi.
PEYNİR ÇEŞİTLERİ SEPETTE
İstanbul Ticaret olarak en yakın Tarım Kredi Kooperatifi Marketi’ne giderek, indirimli fiyatları yerinde inceledik. Sabah erken saatlerinde olmasına rağmen market oldukça kalabalık. Marketin birçok yerinde ‘Ramazan ayı boyunca indirim devam edecek’ afişi yer alıyor. Alışveriş sepetlerine baktığımızda daha çok peynir çeşitleri ve şarküteri ürünleri bulunuyor. Kasap bölümünde ise uzun kuyruklar olduğu görülüyor.
BU RAMAZAN ZAM YOK
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Tarım Kredi Kooperatifi Marketleri’nin yaptığı indirimin çok önemli olduğunu dile getirerek, aynı indirimi tüm esnafın uygulaması için çağrı yaptıklarını söyledi. Palandöken, “Ramazan, daha rahat geçecek gibi gözüküyor. Ciddi bir girdi maliyet artışı olmadığı sürece, insanları rahatsız edecek bir durum yok. Marketlerin de katıldığı toplantıda Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile sektör temsilcileri bütün firmalar bir araya gelerek ortak karar aldık. Bu karar neticesinden inşallah Ramazan ayını fiyatlarda artış yaşanmadan geçireceğiz” dedi.
Palandöken, Ramazan boyunca en çok çorba, hurma, güllaç, kuruyemiş, pirinç, bakliyat ve şarküteri ürünlerinin tüketildiğini kaydetti.
FAHİŞ FİYAT VE STOKÇULUĞA SIKI DENETİM
Ticaret Bakanlığı da vatandaşların mağdur olmaması, piyasada adil rekabet ve fahiş fiyat, stokçuluk gibi usulsüzlüklerin engellenmesi için denetimlere devam ediyor. Bu doğrultuda ocak ayından bu yana yurt genelinde yaklaşık 11 bin işletme ve 152 binden fazla ürün denetlendi. Bu denetimlerde özellikle tüketicilerin Ramazan sofralarında önemli yer tutan un, ekmek, yağ, süt ve süt ürünleri, yumurta, kırmızı ve beyaz et, bakliyat gibi temel gıda maddelerine ağırlık verildi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ramazan’da başta gıda olmak üzere, tüm temel sektörlerin yakından takip edildiğini belirterek, “Manipülatif fiyat artışlarının piyasada yarattığı olumsuzlukların önüne geçmek amacıyla denetimler hız kesmeden devam edecek. Ramazan ayında da denetimlerimizi yoğunlaştırarak, bu mübarek ayın en güzel şekilde geçirilmesi gayreti içindeyiz” dedi.
Ramazanda en çok tüketilen ürünler
Hurma: 290 TL
Kaşar peyniri: 199 TL
Süzme peynir: 125 TL
Kangal sucuk: 75 TL
Yoğurt: 79.90 (2.5kg) TL
Ayçiçek yağı: 299 (5LT) TL
Un: 84.50 (5kg) TL
Güllaç: 74.50 TL
Şekerpare: 27.50 TL
Süt: 27.50 TL
Salça: 26.90 TL
Kuru fasulye: 58.90 TL
Kırmızı mercimek: 39.90 TL
Baldo pirinç: 67.50 TL
Nohut: 48.50 TL
Yumurta: 99 TL (10’lu organik)