Çarşamba, 04 Aralık, 2024
HABER: MÜGE BİBER
İnsan sağlığı için günlük tüketilen gıdalara gösterilen hassasiyet, gözle görülüp elle tutulamayan kimyasallara karşı da gösterilmeli. Bebek oyuncakları, oda parfümü, takı, saat, bisiklet, hijyenik kağıt, kırtasiye malzemesi, ayakkabı ve tekstil ürünleri gibi çok geniş bir alanda kullanılan malzemelerin içindeki bazı kimyasallar, farkedilmeden sağlığı tehdit edebiliyor.
6 AYLIK SÜRE
Bu tehditlere karşı Çevre Bakanlığı’nca 1907/2006 sayılı AB REACH Tüzüğü ile uyumlu olarak 23 Haziran 2017 tarihli ve 30105 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik kapsamında kısıtlama getirildi. Bu bağlamda verilen altı aylık geçiş süresi 23 Aralık’ta doluyor. Bu sürenin ardından üretici, ithalatçı ve satış noktalarına denetim uygulanmaya başlanacak. Bazı ürün gruplarındaki kısıtlanan kimyasalları denetleme yetkisi de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na verildi. Bakanlık bu yetki doğrultusunda kısıtlama getirilen ürünlere yönelik piyasada denetleme yapabilecek.
19 BİN TL CEZA
Hem tüketiciyi hem de üreticiyi yakından ilgilendiren denetimlerde riskli bulunan ürünlerden numune alınacak ve akredite laboratuvarlarda teste tabii tutulacak. Testlerde kimyasal limitlerinin aştığı tespit edilirse ürün piyasadan toplatılacak ve ilan edilecek. Ayrıca bu ürünlere yönelik 19 bin TL’den başlayan idari para cezası da uygulanacak. Toplanan ürünler ise imha edilecek.
400 bini aşkın üyesiyle İstanbul iş dünyasının çatı kuruluşu İstanbul Ticaret Odası da üyelerine konuyla ilgili detaylı bilgi vermek için bir çalıştay organize etti. Çalıştayda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Meral Karaaslan, üretici firmalara hem REACH Tüzüğü’nü anlattı hem de firma temsilcileri ile fikir alışverişinde bulundu. Toplantıda İTO Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Uluç Hacıhasanoğlu da yer aldı.
EN RİSKLİ KURŞUN
Tüm ürünlerde geçerli kısıtlanmış kimyasallar grubunda TPT, DPT ve özellikle plastik ürünlerdeki kadmiyum, şu an yürürlükte bulunuyor. DMF ile takı ve çocukların ağızlarına rahatlıkla götürebilecekleri tüketici ürünlerinde bulunan kurşun maddeleri ile ilgili kısıtlama 23 Aralık’ta yürürlüğe girecek. Karaaslan’a göre, özellikle kurşun, en riskli grupta yer alıyor. Kurşun kalem, oyuncak ve perdelerin düz durmasını sağlayan ağırlıklar bile bu kısıtlamalardan nasibini alacak.
TEKSTİL ÜRÜNLERİ
Tekstil ürünlerinin denetiminde ise üç mevzuat geçerli olarak. Bu sektörde dikkat edilmesi gereken kimyasallar da şu şekilde sıralanıyor:
AYAKKABI SEKTÖRÜ
Ayakkabı sektöründeki ürünler ise iki mevzuat kapsamında kontrol edilecek. Bu sektörde yasaklı olan kimyasallar ise şöyle:
OYUNCAK
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, oyuncaklarla ilgili üç mevzuat dahilinde kontrolleri yapacak. Oyuncakta fitalat ve azo boyar tekstil oyuncak, şu an yasaklı olan kimyasallar arasında bulunuyor. Benzen ve PAH ise 23 Aralık’ta kısıtlanacak.
ÇOCUK BAKIM ÜRÜNLERİ
Biberon, emzik ve yürüteç gibi çocuk bakımında kullanılan ürünlerde DOT ve fitalat kullanımı şu an yasaklı kimyasallar arasında bulunuyor. PAH kullanımı ise 23 Aralık’tan itibaren kısıtlanacak.
ÇOCUK BEZİ VE BİSİKLET
23 Aralık’tan itibaren hijyenik kağıt ürünler grubunda (çocuk bezi) ve hobi - spor ekipmanları alanında bisiklet, golf sopası ve raket gibi malzemelerde PAH kimyasalına kısıtlama getirilecek.
22 Kasım 2017 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba