tatil-sepeti

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Posta Nezareti adıyla 1840’ta kurulan, köklü bir geçmişe sahip Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi (PTT A.Ş.), son yıllarda e-ticaret pazaryeri ve platformunda da atağa kalktı. 2012’de ePttAVM’yi devreye alarak e-ticaret alanında ‘ben de varım’ diyen PTT, KOBİ’lerin e-ticaret pazarında daha aktif olmasını ve e-ihracata odaklanmasını da hedefliyor. PTT A.Ş. Genel Müdürü Kenan Bozgeyik ile ePttAVM’yi ve e-ticaret ekosistemindeki yerini konuştuk.

PTT için yeni bir açılım olan ePttAVM’yi nasıl tanımlıyorsunuz?

PTTEM’i, ePttAVM ve Ready2Sale ile birlikte, ‘Yerli ve Milli E-Ticaret ile E-İhracat Pazaryeri ve Platformu’ olarak konumlandırıyoruz. PTT ve PTTEM mevcut kaynaklarıyla bireysel ve kurumsal müşterilerine ve iş ortaklarına çözüm sağlıyor.

e-ticaret, e-ihracat, e-ticaret fulfillment & lojistik hizmetleri, e-ticaret kargomat hizmetleri, kamu kurumları sadakat programı hizmetleri ve mobilite hizmetleri bunlar arasında.

18 MİLYONDAN FAZLA ÜRÜN

ePttAVM’de kaç sanal dükkan var ve hangi sektörlerden ürünler vitrinde?

Şu an 13 binin üzerinde satıcı, 18 milyonun üzerinde ürün yer alıyor. Giyim, aksesuar, elektronik, ev-yaşam, ofis-kırtasiye, kozmetik gibi birçok farklı sektörden ürün bulunuyor.

ePttAVM’nin ticaret hacmi, cirosu ve büyüme trendi hakkında da bilgi verebilir misiniz?

2012–2018 arasında işlem hacminin yıllık ortalama büyümesi (CAGR) yüzde 179 oldu. 2019’da da yüzde 100’ün üzerinde büyüme gerçekleşmesini bekliyoruz. Mevcut hizmetlerin yanı sıra, yeni hizmetler ve yeni ülkeler ile büyüme hızının devam ettirilmesini planlıyoruz.

İCA PROJESİ

projesi hakkında bilgi verebilir misiniz? Projenin amacı ve önemi, Türkiye’nin projedeki rolü nedir?

Projesi, Dünya Posta Birliği (UPU) tarafından dünyada e-ticaret gelişmişlik düzeyini dengelemek amacına yönelik olarak Afrika kıtasını hedefleyerek geliştirilmiş bir proje. 2016’da İstanbul’da ev sahipliği yaptığımız 26. UPU Kongresi’nin sonucunda İstanbul Stratejisi çerçevesinde ortaya konan proje ile Afrika ülkelerinin kapsayıcı bir erişimle e-ticaret sistemine dâhil olması sağlanarak sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunulması hedefleniyor. Ayrıca posta idarelerinin e-ticaretin anahtar kolaylaştırıcısı olmasını da hedefliyoruz. Dünyada kendi e-ticaret platformuna sahip az sayıdaki posta idaresinden biri olan PTT’nin bu alandaki tecrübesinin ve e-ticaret platformunun Projesi’nin merkezinde yer almasını amaçlıyoruz.

TÜRK ÜRÜNLERİNİN AFRİKA KAPISI

Proje şu an ne aşamada?

Projede şu an katılımcı bazı ülkeler yatırım planlamalarını hayata geçirmeye başladı. Mayıs içinde İstanbul’da projeye ilişkin tarafların bir araya geldiği bir konferans düzenledik. UPU’nun inisiyatifi bünyesinde 6 ülkeye sunum yapıldı ve hepsi oldukça yoğun ilgi gösterdi. Tunus ile protokol imzalanırken, Güney Afrika, Fildişi, Etiyopya, Tanzanya ve Nijerya ile görüşmeler devam ediyor. Ayrıca UPU Genel Kurulu’na sunum yapıldı ve ePttAVM.com, Ulusal Postalar e-ticaret yatırımları arasında ‘En İyi Uygulama Başarı Modeli’ olarak tavsiye edildi.

Tunus ile ortak şirket kuruluş ve fonlama süreçleri de devam ediyor. PTT’nin tüm Ulusal Postalar ile ikili anlaşması olması nedeniyle, PTTEM Ready2Sale Platformu ile tüm ülkelere e-ihracat yapabilecek e-ticaret lojistiği altyapısına doğrudan sahip. Böylece 180 ülkeye e-ihracat gönderisi kargolayabiliyoruz. Ayrıca, kapsamında, bölge ülkeleri ile kurulacak şirketler, ilgili ülke ulusal postalarının depo ve gümrükleme merkezlerini de kullanabilecek.

75 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

projesinin işleyişi nasıl? Türkiye’ye ve Afrika’ya ne kazandırıyor?

2013’te 8 milyar dolarlık bir e-ticaret pazarı olan Afrika’nın 2025’te 75 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne ulaşması bekleniyor.

e-ticaret açısından henüz bakir bir alan olan Afrika kıtası büyük bir potansiyele sahip. ülkelerine teklifimiz şu olmuştur: Tek platform, ortak yatırım, ortak değer. İşleyişinde ise Platform Altyapı Şirketi ile teknoloji yönetimi sağlanırken, yerel operasyon şirketleri ile operasyonel süreçler yönetilecek. Öncelikli olarak Türkiye’nin ürünleri platform üzerinden servis edilecek. PTT ve ilgili ülkenin Ulusal Postası uluslararası ve yerel kargo dağıtımını yapacak, ülkelerin yerel operasyon şirketleri de süreçleri ve tüketici deneyimini yönetecek.

KOBİ’LERE KOLAY İHRACAT

ePttAVM, KOBİ’ler için özellikle de ihracat açısından ne anlam ifade ediyor?

KOBİ’lerin ihracatı açısından baktığımızda; KOBİ’nin ürünü, PTTEM tarafından ihraca hazır hale getirilir, ilgili ülkelerde satışa sunulur, pazarlaması yapılır, satışı yapılır. KOBİ’nin ürünü, kapısında PTT Kargo tarafından alınır, PTTEM tarafından gümrüklemesi yapılır, PTT Kargo tarafından ilgili ülkeye yurtdışı kargo olarak gönderilir ve PTT’nin ilgili ülkedeki Ulusal Posta iş ortağı tarafından nihai tüketiciye teslim edilir. KOBİ’ler ihracat sürecinin hiçbir aşaması ile uğraşmadan, faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelere satış yapabiliyor.

READY2SALE E-İHRACAT PLATFORMU

E-ihracat altyapınız ne durumda? Hangi ülke ve bölgelere servis verebiliyorsunuz?

Read2Sale e-İhracat platformu hazır ve mevcut durumda. 3 ülke tarafından kullanılıyor. Bunlar; Katar, Bosna Hersek ve Kosova. Protokol imzaladığımız 13 ayrı ülke ile çalışmalar devam ediyor. Ayrıca, platform ile entegre çalışan ve Online-to-Offline (O2O) iş modelinin ilkini Katar’da açtık. Ready2Sale platformumuz üzerinde, ihracata hazır hale getirilmiş 18 milyon ürün bulunuyor. Ürünlerin tamamının İngilizce içerikleri yer alıyor. Her pazar için ayrı ayrı yerel fiyatlama ve kategori yapısı oluşturulabiliyor. e-ihracat için satıcıdan toplama, depolama, gümrükleme, yurtdışı kargolama, yurtdışı ülkede dağıtım PTT ve yerel kargolar tarafından yapılıyor. Ready2Sale’ın Katar’daki perakende platformu ise www.turkishsouq.com’dur. Ayrıca Turkish Souq Mağazaları da hizmet veriyor.

10 Aralık 2019 Salı

Etiketler : Röportaj