Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul firmalarından SFA AR-GE, Sanayi Bakanlığı’nın Covid-19 çağrısına ilk yerli probiyotik dezenfektan krem Ar-Ge’si ile başvurdu. Yoğurt ve 200 yıllık ekmek mayası da dahil 12 bin yerli saf mikroorganizmadan probiyotik geliştiren firma, Türkiye’nin probiyotik gen bankasını kurmaya hazırlanıyor. Türkiye için ilk olan yerli üretimler arasında Covid-19’a karşı etkinliği kanıtlanmış lipozomal C vitamini ile lipozomal zerdeçal da var.
İstanbul Ticaret’in sorularını SFA AR-GE Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Eczacı İsmail Aslan cevapladı. Dr. Aslan, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eczacılık Bölümü’nde öğretim görevlisi. Kozmetik Araştırmacıları Derneği (KUAD) Yönetim Kurulu Üyesi olan Dr. Aslan, Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Programı’nda Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin temsilcisi.
150 PROFESYONEL ÜRÜN
SFA AR-GE’yi tanıtır mısınız?
SFA AR-GE; Dr. Ali Fuat Aytekin, Uzman Kozmetikçi Bekir Çakıcı ve Dr. Eczacı İsmail Aslan’ın girişimleriyle kuruldu. İnsana zarar vermeyen, çevreci 150 profesyonel ürünümüz var ve 108 firmayla çalışıyoruz. Eczacılara yönelik lipozomal majistral (yapma) ilaç hammaddeleri üreten tek Ar- Ge kuruluşuyuz. Krem, şampuan, masaj yağı, temizlik malzemeleri ve kimyasalları, tıbbi cihaz, gıda takviyeleri vb. ürünlerin Ür-Ge, Ar-Ge çalışmalarını yapıyoruz. Kozmetik, biyosidal analizler, dermatolojik test çalışmaları, prototip aşamasında olan endüstriye aktarabileceğimiz, teknoloji transferine hazır ürünler geliştiriyoruz.
3 BİN AR-GE FORMÜLÜ
Eczacılık ve kozmetik sektörünün Ar-Ge üssü olarak çalıyoruz. 3 binden fazla yerli Ar-Ge formülü ürettik. Piyasadaki 200’den fazla üründe SFA AR-GE imzası var. Halen prototip aşamasında 100’e yakın ürün üzerinde çalışıyoruz. Bunlardan biri, bitkisel kök hücreli kozmetik üretimi. Firmaların özel proje ve üretimlerine hayat veriyoruz. 100 yıllık saf ata tohumlarımızın canlandırılmasına destek verebilecek koleksiyona sahibiz. GDO’lu ve hibrit tohumlar Covid-19 kadar zararlı.
AKREDİTE LABORATUVAR
Akredite laboratuvarınız var mı?
Teknopark şirketi olarak kozmetikte akredite edilmiş tek laboratuvara sahibiz. En çok ihtiyaç duyulan 11 analiz kaleminde TÜRKAK akreditasyon sürecini tamamladık. Kozmetik ürünlerin hammadde, ara ve son ürünlerin mikrobiyolojik analizleri, stabilite ve koruyucu etkinlik testleri, fiziksel, kimyasal analizleri gibi tetkikler yapabiliyoruz. Yerli lipozomal taşıyıcı ve probiyotik aktif maddeleri geliştiriyor ve üretiyoruz.
KANAMAYI DURDURAN JEL
Bu ürünlerimizden biri kanamayı durduran ve yaraları hızla iyileştiren jel. İleri görevde bulunan askeri personelin yanında yara bakım kiti olarak taşıyabileceği bu jel ile kanamaların önüne geçilecek.
YERLİ LİPOZOM HAMMADDESİ
Lipozom taşıyıcısı nedir?
Cilt yüzeyine (epidermis) sürdüğümüz maddelerin güvenle alt katmanlara inmesini, alınan besin ya da ilacın vücut tarafından yüksek oranda emilimini sağlarlar. Böylece vücut aldığı maddeyi en yüksek biyoyararlanımla kullanır. LIPOSFACE marka ismiyle tescillenen lipozom serisi hammadde üretimi yapıyor ve tüm Türkiye’ye dağıtıyoruz. Bu alanda da rakipsiziz. Bu yıl firmalarımıza 100 ton lipozom sağlayacağız.
İTHALATI TERSİNE ÇEVİRDİK
Lipozomal C vitamini, zerdeçal ve glutatyonun işlevi nedir?
Lipozomal C vitamini, zerdeçal ve glutatyonda Türkiye’nin tek üreticisiyiz. Yüksek doz C vitamini, Covid-19 hastalarında ventilasyon ihtiyacını ortadan kaldıracak kadar etkili. Sağlık Bilimleri Üniversitesi olarak Sağlık Bakanlığı’na Covid-19’a karşı yüksek doz C vitamini önerisinde bulunduk. Yüksek doz C vitamini vücuda ancak lipozomlarla verilebilir. SFA AR-GE’den başka Türkiye’de lipozomal C vitamini üreten firma yok. Ürünümüzün ihracatı için büyük bir Alman ilaç şirketiyle anlaşma yaptık. Kalite ve maliyette Avrupa’dan daha rekabetçiyiz.
Zerdeçal, Covid-19’a karşı etkin olan 72 molekülden biri. Dünyadaki lipozomal zerdeçal ürünlerinden daha yüksek standartta üretiyor ve en az 5 kat daha düşük maliyetle piyasaya sürüyoruz.
200 YILLIK EKMEK MAYALARIMIZI TİCARİLEŞTİRDİK
Dr. İsmail Aslan, “Türkiye’nin 7 bölgesinden 12 bin yerli ve milli mikroorganizmayı Ata Biotic markası ile üretiyoruz. Ekibimizden Mikrobiyolog Leyla Tarhan, 20 yıldır probiyotik topluyor. Amacımız, atalarımızdan gelen probiyotik kültürü toplamak ve geliştirmek. Yoğurt ve 200 yıllık ekmek mayalarımızı ticarileştirdik. Yabancı yoğurt ve ekmek mayalarıyla değil, kendi topraklarımızın mayalarıyla beslenmeliyiz. Bağırsak mikrobiyotamız kendi topraklarımıza uygun olmalı. Kendi kültürümüze, topraklarımıza ait olmayan bir maya, sindirim sorunları gibi birçok sıkıntının temeli” dedi.
CİLDİNİZ BOZUKSA!
SFAAR-GE, TEYDEB 1507 projesi kapsamında Türkiye’de ilk defa probiyotikleri yağlara kombine ederek patentli formüller oluşturdu. Bu formüllerle geliştirilen markalı 5 ürün, cilt bozukluğu yaşayanların mikrobiyotasını probiyotik içeren ürünlerle düzeltecek.
YERLİ PROBİYOTİK GEN BANKASI
Türkiye’nin probiyotik gen bankasını kuracaklarını söyleyen Dr. Aslan, “Dünyaya yoğurdun anavatanından çıkan probiyotikleri sunacağız. Yerli probiyotik üretmek, yerli SİHA üretmek kadar önemli. İyi bir bağışıklık sistemi, iyi bir bağırsak mikrobiyotası ile mümkün. İyi bir bağırsak mikrobiyotasına da ancak yerli probiyotiklerle sahip olabiliriz” dedi.
OTİZME KARŞI
Otizmin annenin bağırsak mikrobiyotasındaki anormallik nedeniyle oluştuğu yönünde bilimsel çalışmalar olduğunu belirten Dr. Aslan, şöyle konuştu: “Türkiye’de de SFA AR-GE ve üç üniversite, bu alanda AB 2020 UFUK programına proje hazırlıyor. Otistik çocukların bağırsak mikrobiyotası değiştiğinde, hastalık ortadan kalkacak. Bu süreçte yerli probiyotik takviyelerimizle yer alacağız.”
06 Mayıs 2020 Çarşamba
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
10 Ekim 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi