Perşembe, 14 Kasım, 2024
HABER: MESUDE DEMİRHAN
Ticari uyuşmazlıkların çözümünü mahkemeye gitmeden daha kısa sürede sonuca kavuşturan tahkim, mahkemelerin de yükünü azaltıyor. Maddi açıdan avantajlı olan tahkim, ülkelerin prestijine de katkı sağlıyor. İstanbul Ticaret Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi (İTOTAM), üyelerini bu konuda bilgilendirmeye devam ediyor. İTO Kuyumculuk Meslek Komitesi İTOTAM Tahkim ve Arabuluculuk Bilgilendirme Semineri, İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Başkanlığını İTO Meclis Katip Üyesi ve Kuyumculuk Meslek Komitesi Başkanı Ercan Özboyacı’nın yaptığı seminere, İTO Meclis ve Komite Üyeleri ile sektör temsilcileri katıldı.
EN BÜYÜK ÜRETİCİLERDEN
İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, kuyumculuğun yalnızca ekonomik bir faaliyet değil, aynı zamanda kültürel ve sanatsal mirasın taşıyıcısı olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Dünyanın en büyük mücevher üreticileri arasında yer alan Türkiye, 2023’te 7.7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2024 hedeflerine de emin adımlarla ilerliyor. İnanıyorum ki, 2023’ten daha fazla bir değer üreterek, ihracat rakamlarını yukarı taşıyacağız. Ocak-eylül döneminde mücevher ihracatı, geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında yüzde 14.4 oranında arttı. Sektör özellikle ABD, BAE, Hindistan ve Hong Kong gibi pazarlarda büyük talep görüyor. Bunun yanında Avrupa ve Ortadoğu da büyüyen pazarlar arasında dikkat çekiyor.”
MALİYET AVANTAJI
Develioğlu, Türkiye’nin ulusal mevzuatındaki düzenlemeler ve uluslararası anlaşmalar aracılığıyla tahkim alanındaki küresel gelişmeleri takip ettiğini anlatarak, şunları kaydetti: “Odamız da 1979 yılında tahkim merkezini kurdu. 2014 yılında İTO Meclis kararıyla kurumsal bir yapıya kavuşan İTOTAM, Türkiye’deki ve yurt dışındaki taraflara etkin uyuşmazlık çözüm hizmetleri sunan bağımsız ve tarafsız bir tahkim merkezi oldu. Şimdiye kadar gerek ulusal gerekse uluslararası çok sayıda uyuşmazlık, İTOTAM yoluyla çözüme kavuştu. İTOTAM çözüm hizmetlerinden yararlanmak için herhangi bir üyelik şartı aranmıyor. Sadece tacirlerimizin sözleşmelerine İTOTAM tahkim şartını koymaları yeterli. İTOTAM da tahkim süreci sonunda hakem heyetinin verdiği kararlarla hem yurt içi hem de yurt dışında bağlayıcı ve icra edilebilir nitelikte. 2017 itibariyle İTOTAM aracılık kuralları da yürürlüğe girdi. Tahkimin yanı sıra arabuluculuk hizmeti de sunulmaya başlandı. İşçi ve işveren uyuşmazlıkları, alacak talepleri, tüketici uyuşmazlıkları gibi konularla beraber gayrimenkul, kira, kat mülkiyeti ile komşuluk ilişkilerinden doğan uyuşmazlıklar da arabuluculuk kapsamına alındı. Maliyetleri bakımından ise Türkiye’deki en uygun tahkim ve arabuluculuk merkezi. Özellikle kuyumculuk uyuşmazlıklarında sektörden ve uygulamaya hakim kıdemli meslektaşlarımız da hakem olarak seçilebiliyor. Bu durum tahkim süresinin kısalmasına ve daha etkin karar alınmasına katkı sağlayacak. Sektördeki anlaşmazlıkların tahkim sayesinde daha hızlı çözülmesi işbirliklerini güçlendirecek ve uluslararası alanda rekabet gücünü artıracak.”
15 MİLYAR $’LIK İHRACAT
İTO Meclis Katip Üyesi ve Kuyumculuk Meslek Komitesi Başkanı Ercan Özboyacı, kuyumculuk sektörünün hem üretim kapasitesi hem de kalite ve tasarım açısından oldukça önemli bir konuma sahip olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’nin İtalya ve Hindistan’la birlikte küresel kuyumculuk sektörünün en büyük oyuncularından biri olduğunu vurguladı. İstanbul Fuar Merkezi’nde yılda iki kez düzenlenen mücevher fuarının dünyadaki marka fuarlar arasında olduğuna işaret eden Özboyacı, “Türk kuyumculuk sektörü Ortadoğu, Avrupa, ABD ve Asya pazarlarında yaptığı yoğun ihracatla ekonomiye önemli katkı sağlıyor. Sektör, geçtiğimiz 40 yıl içinde önemli yatırım yaptı. Son teknoloji üretim kapasitesine ulaştı. Tasarım ve tasarımcıların gelişimine yaptığı katkılarla dünya pazarlarında zirveye oturdu. Ancak sektör, son 1.5 yıldır alınan kota tedbirleriyle ağır bir türbülansa girerek 40 yıllık kazanımlarını hızla kaybetmeye başladı. Oysa 35 bin perakendeci ve 250 bin çalışanıyla 15 milyar dolarlık ihracatıyla Türkiye’de gözden çıkarılmayacak kadar büyük bir stratejik öneme sahip” dedi.
TÜRKİYE ÇÖZÜMÜN ADRESİ OLACAK
İTOTAM Tahkim Divanı Başkanı Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez, tahkimin bilinen en eski uyuşmazlık çözümlerinden biri olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi: “Dünyada tahkim yüzde 10 arttı. Ülkemizde de bu artışı sağlayabilirsek uyuşmazlıkları daha kolay çözeceğiz. Tahkimi bilmek ve uygulamak için bu konuda daha fazla tecrübeye ihtiyaç var. Türkiye, dünyanın en güzel tahkim merkezlerinden biri olabilecek kapasitede. Tahkimi geliştirdiğimiz zaman Türkiye, burada çözümün adresi olacak. İTO Tahkim Merkezi İstanbul ile beraber tahkim için son derece önemli. Mahkemeye ve tahkime gitme konusunda çekinceler var. Tahkimin en önemli avantajı, bilen kişiyi atıyorsunuz ve zaman kaybı olmuyor. İkincisi, tahkimde hem uzman kişiyi hem de istediğiniz kişiyi hakem olarak seçebilirsiniz. Bu konuda hukukçu olması gerekmiyor. Tahkime müracaat ettiğiniz zaman kısa sürede hakkınıza kavuşabileceksiniz. Hatta hakemlik konusunda da eğitim verebiliriz. Türkiye’de tahkim yılı ilan edilmesi lazım. Adeta bir seferberlik ilan edilmeli. İstanbul’u tahkimin merkezi yapabiliriz.”
MAHKEMELERİN YÜKÜ AZALIR
İTOTAM Tahkim Divanı Üyesi Doç. Dr. Ebru Şensöz Malkoç, arabuluculuğun mahkemelerin yükünü azalttığına dikkat çekerek, tarafların kendi aralarında çözemediği özel hukuk sorunlarını mahkemeye götürdüğünü hatırlattı. Malkoç, “Türkiye’de arabuluculukla daha fazla anlaşmaya varırsak, o zaman mahkemelerin yükü azalır. Mahkemede yargılama sağlanabilir. Davet geldiğinde arabuluculuk sürecine katılmanız ya da gerekçesini belirtmeniz gerekiyor” dedi.
İTOTAM Genel Sekreteri Av. Senem Bahçekapılı Vincenzi de İTOTAM tahkim ve arabuluculuk uygulaması konusunda katılımcıları bilgilendirdi.
14 Kasım 2024 Perşembe
14 Kasım 2024 Perşembe
14 Kasım 2024 Perşembe
14 Kasım 2024 Perşembe
14 Kasım 2024 Perşembe
14 Kasım 2024 Perşembe