Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Türkiye, çiçek mevsimini bu yıl evlerinde karşıladı. Bu durum iş yapma hacminin önemli bir oranını bahar mevsiminde gerçekleştiren çiçekçilik sektörünü olumsuz etkiledi. Covid-19’un Türkiye’de etkisinin ilk hissedildiği günlerde hasat gerçekleştirilen çiçekçilik sektörü, çıktılarının bir kısmını zarar tablosuna yazmak zorunda kaldı. Uzmanların muhtemel Covid-19’dan çıkma tahminlerinin rast geleceği tarihte üretim ve satış mevsiminin büyük çoğunluğunu geçirmiş olacak olan sektör, Covid-19’u fırsata çevirmek için kolları sıvadı. Çiçekçilik sektörü; çiçeklerin evlerde vakit geçirmek zorunda kalan milyonlarca insana moral kaynağı olacağı parolasıyla eylem planını uygulamaya başladı.
SERBESTLİK GELDİ
Sektör temsilcilerinin bu zararın önüne geçmek için hazırladıkları yol haritasına göre, ilk etapta satış kanalları çeşitlendirilmeye çalışıyor. Covid-19 tedbirleri kapsamında pazar yerlerinde sebze ve meyvenin haricinde diğer ürünlerin satışına kısıtlama getirilmişti. Konunun üretici tarafını sevindiren bir haber, sektör mensuplarının girişimi sonucu geldi. Buna göre İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün aldığı kararla Bursa’nın ardından İstanbul’da da pazar yerlerinde süs bitkilerinin satışına serbestlik getirildi.
Çiçeğin Türk kültüründe önemli bir yeri bulunuyor. Hediye olarak verilebildiği gibi hasta ziyaretlerine de götürülüyor.
EVDEKİLERE ÇİÇEK
Sektörün eylem planında ikinci adımı, Covid-19 hastalarına ve sokağa çıkma yasağı bulunan yaşlılara çiçek gönderilmesi oluşturuyor. Çiçeğin vereceği olumlu etkinin evlerde kalan insanların ruh dünyalarına ilaç olacağından hareketle, belediyelere ve ilgili kamu kurumlarına evlerinde bulunan vatandaşlara çiçek gönderilmesi konusunda çağrıda bulunuldu. Ayrıca yine kamu kurumlarına ve yerel yönetimlere açılacak ihalelerde yerli çiçek kullanılması konusunda çağrı yapıldı.
SAVAŞTA BİLE ARTTI
Çiçeğin zor günlerde insanlara moral kaynağı olduğunun en büyük kanıtını Suriye’ye iç savaş döneminde yapılan ihracat oluşturuyor. Çiçek ihracatı, Suriye’de iç savaşın başladığı 2011 yılından 2018’e kadar arttı. İç savaş döneminde dahi durmayan çiçek ihracatı, Covid-19 tedbirleri kapsamında durmak zorunda kaldı. En önemli ihracat pazarlarından olan Hollanda, Almanya ve Özbekistan gibi ülkelere de ihracat yapamayan sektör, bu süreçte iç pazara odaklanıyor.
MERKEZE KAYDI
Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği’nden (SÜSBİR) edinilen bilgilere göre, çiçek satışları Covid-19 öncesi yazlık bölgelerde yoğunlaşıyordu. Ancak bu süreçte insanlar yazlık evlerine gidemediği için satışlar özellikle İstanbul ve Ankara gibi yerlerde yoğunlaştı. Dünyada 43 milyar dolarlık süs bitkileri pazarı bulunuyor. Pazardan en büyük payı yüzde 48’le Hollanda alıyor. Türkiye, bu pazarda 110 milyon dolarlık ihracatla 24. sırada. Yaklaşık 700 bin kişiye istihdam sağlayan çiçekçilik sektöründe dünyanın 83 ülkesine ihracat yapılarak döviz girdisi sağlanıyor.
HASAR TESPİTİ
Türkiye’nin net ihracatçı sektörlerinden biri olan çiçekçilik, Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği’nin yaptığı hasar tespit çalışmalarına göre bu süreçte 1.1 milyar TL’lik zarar gördü. Sürecin uzamasıyla zararın 2.5 milyar TL’ye ulaşabileceği öngörülüyor.
SÜS BİTKİLERİNDE ÇIKIŞ İÇİN ÖNERİLER
* Anneler Günü’nü içine alan mayıs ayının ikinci haftası çiçek seralarının açık olması
* Süs bitkileri sektörünün de mücbir sebep kapsamına alınması
* Süs bitkilerine katma değer oluşturan tüm üreticilerin üretim maliyetlerinin hibe şeklinde ya da faizsiz kredi şeklinde karşılanması
* Peyzaj sektörü için ürün üretim yatırımı yapan işletmelerin banka ödemelerinin devlet tarafından geçici kefaletle güvence altına alınması
* Çiçek mağazalarının daha akışkan bir halde satışa devam edebilmesi için maliyetlerin azaltılması noktasında KDV’nin belirli bir süre indirilmesi veya askıya alınması
* Cirolarında hızlı düşüş yaşayan sektör temsilcileri için en az yüzde 20 ciro destek katkısı sağlanması
* SGK ve vergi dairelerinde banka hesaplarına konulan bloke durumlarının geçici süre ile bile olsa kaldırılarak, işletmelerin kredi kartı ve Kredi Mevduat Hesabı kullanımlarına izin verilmesi.
06 Mayıs 2020 Çarşamba
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı