Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: MÜGE BİBER
Geçtiğimiz günlerde çevre örgütü Greenpeace, Türkiye’nin İngiltere’den yaklaşık 210 bin ton plastik atık ithal ettiğini açıklamıştı. Çevrecilerin tepkisini çeken bu açıklamadan sonra Ticaret Bakanlığı yeni bir düzenleme yaptı. Bu düzenlemeyle Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliği değiştirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göreetilen polimeratık ithalatı, ‘ithalatı uygunluk denetimine tabi atıklar’ listesinden çıkartılarak, ithalatı yasak diğer atıklar listesine eklendi.
ÜRETİMDE 6. SIRADA
Dünyada en fazla üretilen ve kullanılan plastik hammadde türü olan etilen polimeratık ithalatına getirilen bu yasak, plastik sektöründe olumsuz karşılandı. Sektör temsilcileri, geri dönüşümde atığı en çok çıkan etilen polimerin yasaklanma-sının ciddi sorunları beraberinde getireceğini belirterek, bu karardan dönülmesini talep ediyor.
SADECE YÜZDE 8
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu’nun verdiği bilgilere göre; Türkiye’de her yıl 32 milyon ton çöp çıkıyor. Bu 32 milyon tonluk çöpün sadece yüzde 8’i plastik ürünlerden oluşuyor. Yani Türkiye’nin tüm çöpü geri dönüştürülse bile firesiz 2 milyon 500 bin ton plastik atık elde edilebiliyor. Yavuz Eroğlu, bu 2 milyon 500 bin ton plastik atığın fire vermiş halinin hesaplandığında ise yaklaşık 1 milyon 700 bin ton plastik atık geri dönüşüm hammaddesine sahip olabileceğini belirtti.
ATIK ZORUNLULUĞU
Türkiye’nin, plastik üretimde dünyada 6., Avrupa’da ise Almanya’dan sonra 2. sırada yer aldığı dikkate alındığında sektörün uğrayacağı kaybın boyutları daha iyi anlaşılıyor. Türkiye yılda 10 milyon tona yakın plastik ürün üretiyor.
YARISINDAN FAZLASI
Gerçekleştirilen üretimin yüzde 50’sinden fazlası doğrudan ve dolaylı şekilde ihraç ediliyor (ambalajlanmış gıda, beyaz eşya, otomobil gibi ürünlerde). Eroğlu, bu üretimin AB’nin, döngüsel ekonomi yaklaşımı ve geri dönüştürülmüş hammaddeden üretim hedeflerini yakalayamadığına dikkat çekti. Türkiye’nin, üretim için her halükarda etilen polimer gibi temiz geri dönüştürülmüş atık hammadde ithalatı yapması gerektiğini vurgulayan PAGEV Başkanı Eroğlu, şu bilgiyi verdi: ”Atık ithalatının yasaklanması, petrol kaynaklarından yeni üretim yapılması ve çevresel olumsuz etkinin artması anlamına geliyor. Avrupa Birliği, yeni mevzuatında geri dönüştürülmüş üretimi zorunlu hale getirdi. Hatta geri dönüşüm hammaddesinden üretilmeyen ürünlere vergisel ekstra mali yükümlülükler eklendi. Avrupa ülkelerinin atık ithalatı yapmasının nedeni de bahsettiğimiz bu mevzuatlar.”
CAYDIRICI ÖNLEM
Eroğlu, dünyada hızla yükselen geri dönüşüm trendine de dikkat çekerek, Türkiye’nin de temiz atık ithal etmesinin zorunluluk olduğunu vurguladı. Eroğlu, ithalatta çöp getirerek, çevreye ve geri dönüşüm sektöründeki gelişime zarar verenlerin, devlet tarafından caydırıcı cezalarla ayıklanması gerektiğinin altını çizdi. Denetimlerin etkin yapılmasının önemine işaret eden Eroğlu, suistimalleri engellemek yerine üretimde en çok kullanılan ve en temiz atık ürünlerden biri olarak bilinen etilen polimer ithalatının yasaklanmasının doğru olmadığını kaydetti.
HAMMADDE SIKINTISI
Eroğlu, plastik atığın otomotiv, tekstil, kimya ve gıda başta olmak üzere birçok sektöre hammadde sağladığını belirterek, dönüştürülen etilen polimerde atık ithalat fiyatının kg başına 6 lira fakat petrokimya tesislerinden alınan etilen polimer kg fiyatının 16 lira civarında olduğunu söyledi. Yasak kararı ile birlikte hammadde kaynağında sıkıntı yaşanacağının altını çizen Eroğlu, bunun hem üreticiye hem de tüketiciye enflasyon ve yüksek fiyat olarak yansıyacağını belirtti. PAGEV Başkanı, “Atık ithalatının yarısını ortadan kaldıran yasak kararı ile geri dönüşüm sektöründe işsizlik ve firma kapanmaları gerçekleşecek. İşleri en az yüzde 50 düşecek sektörde yüzde 50’ye varan istihdam kayıpları kaçınılmaz görünüyor” dedi.
AB’DE TÜRKİYE’NİN İKİ KATI
Endüstrinin üretim yapmak için etilen polimer ithalatına ihtiyaç duyduğunu ve bunun sadece Türkiye açısından değil, birçok ülke için böyle olduğunu ifade eden PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, “2020 yılında Türkiye toplam 438 bin ton, AB ise Türkiye’nin iki katı oranında yani yaklaşık 800 bin ton etilen polimer atık ithal etti” dedi.
EN KISA ZAMANDA GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Plastik atık ithalatına getirilen ve Avrupa’da artan nitelikli işleme kapasitesi ile öne çıkan ülkemizin önünü kesecek kararın en kısa zamanda gözden geçirilmesini bekliyoruz. Politikamızı yabancı medyanın yanlı yayınlarına göre oluşturmamalıyız” değerlendirmesini yaptı.
07 Haziran 2021 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi