2024 itibarıyla hem depozito hem de gıdada helal ambalaj uygulamalarında yeni bir dönem başlıyor.


AB’nin hedefinin, geri dönüşüm oranını yüzde 73’e çıkarmak olduğunu hatırlatan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Yasal zorunluluklar devreye girmeden gönüllü olarak yeşil dönüşüm ile yeşil plastik devriminin öncüsü olmalıyız” dedi.

 

HABER: BARIŞ CABACI

 

Plastik, neredeyse her sektörde hammadde olarak kullanılıyor. Plastik ve plastikten elde edilen ürünlerin sürdürülebilirliği, yeşil dönüşüme uyumu için çalışmalar aralıksız devam ediyor. Bu kapsamda plastik ambalajların geleceği, 7. PAGEV Uluslararası Plastik Ambalaj Kongresi’nde konuşuldu. İTO ve Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) işbirliğiyle gerçekleştirilen kongre, ‘Dönüm Noktasındaki Plastik Ambalajlar’ teması ile yapıldı. Türkiye ve global piyasalardan önemli aktörleri buluşturan etkinlikte alanında markalaşmış isimler konuşmacı olurken; plastik ambalajlarda yeşil dönüşüme dair fırsat ve tehditler, üretim ve tüketim alışkanlıklarında değişim, sektörün atması gereken adımlar ve global markaların beklentileri gibi başlıklar ele alındı. 

 

İHRACATIMIZ ETKİLENEBİLİR

 

Plastik sektörünün böylesine kapsamlı kongreleri hak ettiğini belirten İTO Başkanı Şekib Avdagiç, toplantının açışında şunları söyledi: “Plastik, 21. yüzyılda üretim ve yaşamın tam odağında; ambalajdan yapı ve inşaata, ulaşımdan elektrik ve elektroniğe, sağlık sektörüne kadar geniş bir alanda kullanılıyor. Türkiye plastik sektöründe, üretim kapasitesi açısından Avrupa’da ikinci, dünyada ise altıncı. Sektör olarak 40 milyar dolarlık ciro yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl 10 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. İhracatımızın 4 milyar dolarlık bölümünü AB ülkelerine yaptık. AB, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kapsamını daha da genişletiyor. Dolayısıyla ihracatımız bundan etkilenecek. Türkiye, 2053 karbon sıfır hedefine iyi hazırlanmalı.”

 

YEŞİL PLASTİK DEVRİMİ

 

“Plastik, her sektör için can verici malzeme olarak hammadde tahtına oturdu” diyen Avdagiç, plastiğin bu tahtta oturma süresini, insana ve doğaya dost olma oranının belirleyeceğini belirtti. Avdagiç, “Plastik sektörü, insan ve doğanın sağlığını bozduğu ithamıyla karşı karşıya. Bunu ortadan kaldırmak için plastik dönüşümünü yüzde 100 gerçekleştirmeliyiz. İnsanları bu yanılgıdan uzaklaştırmak için bilinçlendirmeliyiz. Yasal zorunluluklar devreye girmeden gönüllü olarak yeşil plastik devriminin öncüsü olmalıyız” dedi. 

 

DEPOZİTO SİSTEMİ

 

AB’nin 2022 tarihli Ambalaj ve Ambalaj Atığı Tüzüğü Taslağı’nın da ambalaj atığı geri dönüşüm oranını yüzde 73’e çıkarmayı amaçladığını hatırlatan Avdagiç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ambalaj atıklarının geri dönüşümünü sağlamak için atık toplama ve depozito iade sistemlerini devreye almalıyız. Plastik sektörü yeni yaptırımlar, ekstra vergiler ve yasaklamalara muhatap olan, bunların zorlamasıyla mecburiyetten çevre dostu olan bir sektör algısını hak etmiyor.”

 

2 MİLYON TON MEYVE VE SEBZE

 

Sınırlı kaynakları verimli kullanarak israfı önlemenin tek çözümünün plastik ambalajlar olduğunu belirten PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu ise şöyle konuştu: “Nüfusun artışı ile gıda israfı da hızla artıyor. İsrafın önlenmesi açısından plastik gıda ambalajlarının önemi de ortaya çıkıyor. Ambalaj sektörü, her yıl 2 milyon tona yakın taze sebze ve meyvenin çöpe değil, sofralara gitmesini sağlayabilir. Ancak plastik ambalajların çevreci olmadığı konusunda sürekli eleştiriliyoruz. Oysa verdiğimiz örneklerden de görüldüğü gibi plastiklerin bu anlamda suçlanması hiç gerçekçi değil. Hem üretim hem geri dönüşümü ile plastiklerin çevreci bir malzeme olduğu konusunda tüketicilerimizin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bu sebeple ‘Plastiğin Doğada Yeri Yok, Hayatımızda Yeri Çok’ kampanyamızı başlattık ve milyonlara ulaştık. Yeşil dönüşüm sektörümüz için büyük bir fırsat. Özellikle karbon emisyonlarının azaltılmasında plastik diğer tüm alternatiflerinden daha sürdürülebilir bir hammadde. Yeter ki, kullandıktan sonra doğaya atmayalım.”

 

YENİ YILDA BAŞLIYOR

 

Türkiye’de geri dönüştürülebilir atıklardan her 10 alüminyum içecek kutusunun 5’inin, pet şişenin 3’ünün ve camın 1’inin geri dönüştürülebildiği bilgisini veren Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) Depozito Sistemi Direktörü Demirhan Küçük, “Yeni uygulama ile amaç ilk aşamada yaklaşık 50 milyar içecek ambalajının yüzde 50’sinin geri dönüştürülmesini sağlamak. Zorunlu Depozito Yönetim Sistemi, yeni yılla birlikte devreye girecek. Bu süreden sonra ambalajların üzerinde geri dönüşüme uygun olup olmadığını belirten logolar olacak. Uygulama ile Türkiye’de de cam, PET türünde plastik ve alüminyum türünde metal malzemeden yapılmış olan tek kullanımlık satış ambalajları kapsama alınacak” değerlendirmesini yaptı.

 

AMBALAJDA HELAL BELGESİ

 

Helal belgenin öneminin daha da arttığını belirten Helal Akreditasyon Kurumu Başkanı Zafer Soylu, “Helal belgelendirme 10 yıl önce sadece hayvan kesimlerinde aranıyordu. Günümüzde ise gıdadan kozmetiğe, sağlıktan ambalaja kadar birçok sektörde helal belgelendirme yapılıyor. Son yıllarda ilginç bir istatistikle karşı karşıya kaldık. Müslüman vatandaşların yanı sıra gayrimüslim vatandaşların da helal belgesi olan ürünlere ilgisinin arttığını gözlemledik. Artık herkes aldığı ürüne güvenmek istiyor. Sürdürülebilirlikle birlikte helal ambalaj ve helal ambalajlama sistemi üzerine yoğunlaşacağız” diye konuştu.

16 Ekim 2023 Pazartesi