tatil-sepeti

Günümüzün en büyük kirlilik sorununu atık plastikler teşkil ediyor. Güncel olarak 5 milyar tonun üzerindeki plastik atık, okyanuslarda, toprakta ve hatta vücutlarımıza birikmiş durumda. Plastik ürünleri geri dönüştürmeye yönelik büyük çabaya rağmen henüz dönüştürme oranı çok düşük. Kullanılan plastikleri tam anlamıyla geri dönüştürmek zorlu ve tartışılan bir mevzu olmayı sürdürüyor.

Geri dönüşümdeki en büyük sorun, plastiklerin çok farklı çeşitlerde olması ve onları bir şekilde yeniden kullanılabilecek forma ayırmaya yönelik kimyasal işlemlerin her bir plastik türüne özel olmayı gerektirmesi.

Su şişelerinden deterjan kutularına ve hatta plastik oyuncaklara kadar çok sayıda atık malzemeyi ayırmak, büyük ölçekte farklı işlemler gerektiği için pratik değil ve maliyetli bir süreç.

İKİ TÜR AYRIŞTIRILDI

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü bilim insanları, araştırmalarının sonucunda bu süreci gerçekleştirmek için artık çok daha iyi bir yol olabileceğini açıkladı. Araştırmacılar, kobalt bazlı bir katalizör kullanılarak yürütülen kimyasal bir işlem sonunda en yaygın olarak üretilen iki plastik formu olan polietilen (PET) ve polipropilen (PP) gibi iki ayrı tür plastiği ayrıştırarak propan maddesine ulaşmayı başardı. Propan daha sonra ısıtıcılar ve araçlar için yakıt olarak veya yeniden plastikler de dahil olmak üzere çok çeşitli ürünlerin üretimi için bir hammadde olarak kullanılabiliyor.

UCUZ VE YAYGIN

Prof. Román-Leskov, “İşlemin sonucunda propan gibi tek bileşiğe sahip olduğunuzda sadece bağları koparmakla kalmıyor, aynı zamanda birçok farklı ürün ve süreç için kullanılabilecek tek bir ürün elde etmiş oluyoruz. Çalışmamızın oldukça önemli olduğunu düşünmemizin özü budur. Tüm bu işlemler için gerekli olan sadece iki madde var; zeolit ve kobalt. Bu maddeler hem oldukça ucuz hem de yaygın olarak bulunabiliyor” diyor. Bakalım, bu buluş önümüzdeki günlerde yaygın olarak kullanılıp dünyanın plastik sorununa bir nebze de olsa çözüm sağlayabilecek mi? Bunu zaman gösterecek.

24 Ekim 2022 Pazartesi

Etiketler : Teknoloji