HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Hem çevreyi korumak hem de poşete ödenen ek maliyeti en aza indirmek amacıyla marketlerde poşetlerin paralı olması uygulamasına sayılı günler kaldı. Günlük yaklaşık olarak 300 ton olan poşet kullanımını azaltması öngören uygulama ile yine günlük 510 bin dolar da tasarruf sağlanması bekleniyor. Uygulamayı perakende sektör temsilcileri sevinçle karşılanırken, söz konusu uygulamada poşet fiyatları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenecek. Perakende sektöründe yaşanan tüm bu gelişmeler İstanbul Ticaret Odası tarafından organize edilen toplantıda ele alındı. Toplantının oturum başkanlığını Perakende Ticaret Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ramazan Ulu gerçekleştirdi.
MARKETÇİLER FIRSATÇI DEĞİL
İstanbul Ticaret Odası Perakende Ticaret Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi İsa Albayrak, sektörün yüzde 65 gıda perakendesinden, yüzde 35’inin ise diğer perakendecilerden oluştuğunu söyledi. Son dönemlerde sektörün çeşitli ithamlarla ve uygulamalarla yıpratıldığını dile getiren Albayrak, “Şu bilinmeli ki, marketler üretim ve imalat yeri değil, marketler yüzde 90 hizmet ve ticaret üretiyor.
Üretici tarafında yapılan fiyat artışlarını dikkate almadan bazı yayın organlarında marketlerin fahiş artışlar yaptığı dile getiriliyor. Oysa üretici tarafında yapılan artışlar marketçiler tarafından fiyatlara yansıtılmadı. Sektör içinde bir takım yanlış uygulamaları yapan işletmeler elbette mevcuttur ancak market üreticilerinin yıpratılmaya çalışılmasını tehlikeli buluyoruz.”
ÖNEMLİ OLAN HUKUK
Toplantıda konuşan İTO Perakende Ticaret Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Yavuz Altun da, ilginç bir süreçten geçildiğini ifade ederek, “Yakında fırsatçı olarak etiketlenmeyen hiçbir esnaf kalmayacak” diye konuştu. Altun, şu bilgileri verdi: “Bir taraftan fırsatçı olarak nitelendiriliyoruz. Bir taraftan da herkes bu sektörden çıkmak istiyor. Perakende işi, iki üç firmaya mal edildi. İstediğimiz tek şey; tüketici, üretici ve perakendeci penceresinden hukukun sağlanması.”
AMAÇ BEZ TORBA KULLANMAK
“Türkiye’de günlük asgari 250-300 ton poşet tüketiliyor, tonunu bin 700 dolardan ithal ediyoruz” diyen İstanbul Ticaret Odası Perakende Ticaret Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mahmut Kara, alışverişlerde kullanılan poşetlerin 1 Ocak 2019’da ücretli hale gelmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kara uygulamaya ilişkin şu bilgileri verdi: “Yaptığımız araştırmaya göre Türkiye’de günlük asgari 250-300 ton poşet tüketiliyor, bunun tonunu bin 700 dolardan ithal ediyoruz. 4 kişilik bir ailenin ayda 750 lira mutfak alışverişi yaptığını hesaplarsak, bu durumda günlük 250 ton poşetin kullanılması halinde ortaya devasa bir rakam çıkıyor. Asıl amacımız tüketiciyi bez torbaya yönlendirmek.”
GÖRÜNMEZ BİR EL VAR
İstanbul Ticaret Odası Perakende Ticaret Meslek Komitesi Meclis Üyesi Zeki Paşalı da perakendecinin 15 Temmuz ruhu ile mücadele etmeye devam ettiğini söyledi. Paşalı, “İstanbul Ticaret Odası olarak pek çok uygulamanın yürürlüğe girmesinde çok büyük emeğimiz var. Ama yapamadığımız da pek çok şey var”
diye konuştu. Paşalı şu değerlendirmelerde bulundu:
“Örneğin yan yana açılan marketler hakkında bir şey yapamadık.
Perakende sektörü görünmez bir el tarafından üç beş kişiye mal edildi.”
TEKELCİLİK YEREL MARKALARI ÖLDÜRÜYOR
İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer, perakende sektöründeki son durumu şöyle değerlendirdi: “Tekelcilik, yerel markaların da yok olmasına sebep oluyor. Bu süreci ne yazık ki yaşamak zorunda kaldık, belli ki bir süre daha yaşayacağız. Türkiye’nin perakende geleceği açısından yaşanan sürecin yerel ve milli şekilde gelişmesi için mücadele edip, serbest piyasa ekonomisi doğrultusunda kanuni çerçevede bu yönde gelişme kaydetmeliyiz.”
İSTANBUL GIDA MERKEZİ GELİYOR
İBB Muhtarlıklar ve Gıda Daire Başkanı Bayram Ali Çakıroğlu, İstanbul Gıda Merkezi ile ilgili bilgi verdi. Çakıroğlu, “İstanbul Gıda Merkezi ile alakalı yapılan çalışmalarda iki farklı kol üzerinde çalışma yaptık. Biri Gıda Merkezi’nin yasayla tesisleşmesiydi diğeri de fiziki olarak tesisin yapılması ile ilgili sürecin devamlılığının sağlanmasıydı. Kısa zamanda İstanbul için hayal ettiğimiz Gıda Merkezi ile alakalı sistemi Türkiye projesi olarak uygulamaya alacağız. Bayrampaşa’ya gelip, meyve-sebze alıp, yan tarafta kuru gıda sitesine geçip onu aldıktan sonra, 30 kilometre ötede balık haline gitmeyeceksiniz.”
İDARİ YAPTIRIM YÜZDE 1
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Nazif Koca da konuştu. Koca, tarladan sofraya güvenilir gıdayı sunma kısmınınotorite ayağını yürüttüklerine işaret ederek, tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşması için çalıştıklarını söyledi. Koca şu şekilde konuştu: “Bu sene itibarıyla 190 bin denetim yaptık. 27 bin civarında market satışı denetimi yapılmış. Bu zorlu süreçte hakikaten iyiye gidiyoruz, yüzde 1-2 civarındaki idari yaptırım bunu gösteriyor.”
PLASTİK SEKTÖRÜNÜN KORUNMASI GEREKİR
İTO Plastik ve Kauçuk Meslek Komitesi eski Başkanı Rüknet Yeşilyurt, plastik torba konusunda gelişmeler üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: “Plastik torbalar alternatiflerine göre daha çevrecidir. Plastik torba üretimi yapan 235 firmada 10 bin çalışan istihdam edilmektedir. Bizler plastik torba üreticileri, yeniden kullan, geri dönüştür, azalt yaklaşımını benimsiyoruz. Plastik poşetlerin gereksiz yere kullanılmasına karşıyız ve plastik poşetlerin yeniden farklı amaçlarla kullanılmasını ve geri dönüşüme kazandırılmasını destekliyoruz. Sonuçta, üreterek vergi, istihdam ve ihracata katkı sağlayan plastik sektörünün korunması gerekir.”