tatil-sepeti

Yabancı yatırımcılar tarafından son 5 yılda Borsa İstanbul’a 5 milyar dolar para girişi sağlandı. 2016 yılına yönelik yayımlanan raporlarda, Türkiye’de piyasaların kaderini belirleyen yabancı yatırımcıların, 2015 yılında piyasadan çıksa da son 5 yılda 5 milyar dolarlık para girişi sağladıkları ifade edildi.

YÜKSEK PERFORMANS

Ayrıca yabancı sermaye yatırımlarının borsanın performansı ile olan korelasyonunun çok yüksek olduğu ortaya konulurken, Borsa İstanbul’daki şirketlerin halka açık kısmının 2007’de yüzde 72’sine sahip olan yabancı yatırımcıların, yıllar içinde azalarak 2015 yılında yüzde 62’ye kadar gerilediği vurgulandı.

2008’DE ÇIKIŞ YAŞANDI

2015 yılında, 2008 krizi sonrasında en çok yabancı çıkışının yaşandığı bir yıl olduğu ifade edilirken, yabancı yatırımcılardan para çıkışlarının yaşandığı senelerde Borsa İstanbul’un performansının her zaman negatif etkilendiği kaydedildi. BIST 100 endeksi, yabancı yatırımcıların net 2.5 milyar dolarlık satış gerçekleştirdiği 2015 yılında yıllık bazda yüzde 16.3 değer kaybetmişti.

2015’teki para çıkışına rağmen yabancıların Türk sermaye piyasalarına uzun vadede güvendiğine değinilerek, şu ifadelere yer verildi: “Borsa İstanbul’a 2010-2015 yılları arasında yabancıların 5 milyar dolar net para girişi yaptığı tespit edildi.

Bu seneki pozitif gelişmelerden biri de Bireysel Emeklilik Fonları’nın (BES) artan hisse pozisyonları oldu. 2015 yılı sonunda BES ve yatırım fonlarının toplam hisse pozisyonu 8.6 milyar TL olarak gerçekleşti. Uzun vadede kurumsal yerli yatırımcıların paylarının artması, Borsa İstanbul’u global dalgalanmalara karşı daha korunaklı hale getiriyor.”

SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ OCAKTA YÜZDE 5.6 ARTTI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, ocakta bir önceki aya göre yüzde 1 artış gösterdi. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.6 artış kaydetti. Öte yandan, arındırılmamış sanayi üretim endeksi, ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3 arttı.

14 Mart 2016 Pazartesi

Etiketler : Makro-Mikro