Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomisti Dr. Piergiuseppe Fortunato, 2008’deki ‘Lehman Brothers’ krizinin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen dünya piyasalarının bundan ders almadığını belirterek, “Avrupa ekonomisinde rakamlara baktığınızda ABD’den daha kötü bir senaryo ile karşılaşacaksınız. Geçen yıl BM olarak hazırladığımız raporda da belirttiğimiz gibi ekonomik iyileştirmenin yavaş olmasındaki en büyük sebep, AB ülkeleri tarafından imzalanan ekonomik politika paketidir” dedi. İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı tarafından gerçekleştirilen, sanayi politikaları konulu ‘Uygulamalı Endüstriyel Politikalar’ yaz okulunda eğitim vermek üzere İstanbul’a gelen Fortunato, küresel krizin 10. yıl dönümünde küresel ekonomiyi Anadolu Ajansı’na değerlendirdi.
YAPISAL SORUNLAR SABİT
2008’deki krizden sonra küresel ekonominin giderek hassasiyet kazandığını ve kırılganlaştığını ifade eden Fortunato, “2007 mali çöküşünün başladığı noktayı bulmak zor. Kökleri tartışmasız 12 yıla kadar geri gidiyor. 1995 yılında, Bill Clinton yönetiminin Topluluk Yeniden Yatırım Yasası’nda yapılan değişikliklerle uygun fiyatlı bir gündem vermesiyle başladı denilebilir. Bu 10 yıllık süreçte, krizi kolaylaştıran yapısal sorunların birçoğunun sabit olduğu konusunda yaygın bir inanç var gibi görünüyor. Dünyadaki bankaların kaldıraçlarını azaltmak için bir dizi yönetmelik getirildi. Bunların hâlâ etkili olamadığı açık” dedi.
EKONOMİ HÂLÂ KIRILGAN
2008 krizinin benzerinin kapıda olduğuna dikkati çeken Fortunato, “ABD’deki ekonomiyi iyileştirme politikalarının şu andaki durumu yetersiz. 10 yıl önceki krizi önleyecek politikalar iyi belirlenmemiş ki, şu an halen kırılgan bir ekonomi örneği görüyoruz. 2008’deki Lehman Brothers krizinden bu yana 10 yıl geçmesine rağmen piyasaların henüz ders almadığı ortada. Önümüzdeki yıllarda, bu belki 2 yıl, belki 5 yıl sonra, 2008’dekinden daha ciddi bir kriz yaşanabilir” dedi.
TRUMP AMERİKASI İÇİN SİNYAL
ABD ekonomisine de değinen Birleşmiş Milletler ekonomisti Dr. Piergiuseppe Fortunato, “Amerikan Merkez Bankası (Fed), kısa ve uzun vadeli borçlanma maliyetleri arasında daralan makasla birlikte ABD’de ekonomik durgunluk riskinin artabileceğine dair kapsamlı bir rapor yayınlayarak piyasaları uyardı. Ekonomik krizin 10. yıl dönümünde yayınlanan bu araştırma, üç aylık ve 10 yıllık ekonomik verim arasındaki farkın derinlemesine analizine dayanıyor. Rapor korumacı politikalar yürüten Trump Amerikası için bir sinyal niteliğinde” diye konuştu.