Cuma, 29 Kasım, 2024
Piyasada, para sayma makineleri ve ATM'lerin tespit edemediği sahte dolarların varlığına dair iddialar, vatandaşları, döviz bürolarını ve bankaları endişelendirdi. Bu durum üzerine Merkez Bankası, şüpheli banknotların tespiti için yazılımcılarla işbirliği yapma kararı aldı. Döviz Büroları Derneği ise 600 milyon dolar gibi bir miktarın abartılı olduğunu belirtti. Ayrıca, para sayma makinelerinin 1-2 hafta içinde güncellenmesiyle, sahte dolarların sayısının daha net bir şekilde ortaya çıkacağı ifade ediliyor.
"50 VE 100 DOLARA DİKKAT EDİN" UYARISI
Yurt içi piyasalar, son günlerde sahte dolarlarla ilgili endişelerle çalkalanıyor. Yurt dışında basıldığı öne sürülen sahte dolarların Türkiye'de dolaşıma sokulmaya çalışıldığı iddiaları gündeme geldi. 2011 yılı öncesinde tedavüle giren bazı 50 ve 100 dolarlık sahte banknotların, bankamatik ve para sayma makinelerinden bile geçebildiği belirtiliyor. Bu durum nedeniyle birçok banka, riske girmemek adına eski tarihli 50 ve 100 dolarlık banknotları artık kabul etmiyor. Bankalar, personeline "50 ve 100 dolarlara dikkat edin" uyarısı yaparken, sahteleri tespit edebilen para sayma makinelerini de tek tek güncelliyor.
BANKALAR VE DÖVİZ BÜROLARI DOLAR ALIMINI KISMEN DURDURDU
Kapalıçarşı ve ülke genelindeki döviz büroları, sahte dolar endişesiyle alarma geçti. Döviz büroları, dolar alımlarını kısmen durdururken, iş yerlerine sahte banknotlarla ilgili uyarı broşürleri asılmaya başlandı. Sahte paraların, Güneydoğu sınırından ülkeye girdiği ve ilk vakaların turizm merkezlerinde, özellikle Antalya’da yaşandığı iddia ediliyor. Toplamda 600 milyon dolar civarında bir sahte para miktarının söz konusu olabileceği öne sürülüyor.
TEKNOLOJİK ALTYAPI YENİLENİYOR
Merkez Bankası, Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Hazine ve Maliye Bakanlığı, döviz büroları ve yazılımcılarla koordinasyon içinde sahte para tespitine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Yeni Şafak’ın edindiği bilgilere göre, Merkez Bankası, yazılımcılarla birlikte yeni bir teknolojik altyapı geliştiriyor. Sahtekârlık yöntemlerinin daha etkin şekilde tespit edilmesini sağlayacak bu yazılım, dolandırıcılık vakalarının önüne geçmeyi hedefliyor. Sahte banknotlar tespit edildikten sonra, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na aktarılacak. Yazılım güncellemeleriyle, stoklardaki döviz makinelerinden geçirildiğinde sahte paraların miktarının ne kadar olduğu belirlenmiş olacak. Bu güncellemelerin birkaç hafta içinde tamamlanmasıyla, sahte dolar paniğinin ne kadarının gerçek olduğu netleşecek.
EN BARİZ FARK: KÂĞIT VE HOLOGRAM
Döviz büroları yetkilileri, sahte doları ayırt etmenin en kolay yolunun kağıt kalitesi ve hologram farkları olduğunu belirtiyor. Kalpazanların, bu iki özelliği taklit etmiş olabileceği düşünülüyor. Yeni yazılımla, doların sahte unsurları daha kolay tespit edilecek. Merkez Bankası ve Türkiye Bankalar Birliği, sahte dolar tedirginliğiyle ilgili yaptıkları açıklamalarda, "banknot sahteciliğiyle mücadele" adına gerekli kontrollerin yapıldığını vurguladı.
MERKEZ BANKASI BİLİRKİŞİ RAPORU GÖNDERDİ
Merkez Bankası, piyasada sahte yabancı banknotların arttığına dair son günlerdeki haberlere ilişkin açıklama yaptı. Sahte dolarlarla ilgili adli merciler tarafından hazırlanan bilirkişi raporlarının, hem bankacılık sektörünü hem de kamuoyunu uyarmak amacıyla TBB ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) ile paylaşıldığı belirtildi. Ayrıca, sahteciliğe karşı teknolojik altyapıdaki tedbirlerin güçlendirileceği ifade edildi.
ORTADA DOLAŞAN RAKAMLAR ASILSIZ
Tüm Yetkili Müesseseler ve Döviz Büroları Derneği (TÜYEMDER) Başkanı Mehti Şeren, Kapalıçarşı'daki sahte banknot iddialarına ilişkin basın açıklaması yaptı. Şeren, "Sahte para konusunda yayılan söylentilerle gereksiz bir panik havası oluşturuluyor. Söylenen rakamlar tamamen asılsız. Sahte dolar miktarı oldukça az, mevcut sahte banknotlar ise makinelerde tespit edilebiliyor" dedi. Türkiye genelindeki tüm döviz bürolarına, "Elinizde sahte para varsa bizimle paylaşın" şeklinde mesaj gönderdiğini belirten Şeren, ancak bu konuda herhangi bir geri dönüş almadıklarını söyledi.
GEREKLİ GÜNCELLEMELER YAPILIYOR
Türkiye Bankalar Birliği de, son günlerde sahte döviz banknotlarının dolaşımına dair haberler üzerine açıklama yaptı. Açıklamada, "Kullanımda olan para sayma, sahte döviz kontrol makineleri ve ATM’lerin gerekli kontrolleri ve güncellemeleri yapılmaktadır. Bankacılık sektörü, ilgili kamu kurumlarıyla yakın işbirliği içinde, ekonomik faaliyetlerin sağlıklı bir şekilde devam etmesini, müşterilerin haklarının korunmasını ve sahte dövizle etkili mücadeleyi sağlamak amacıyla hassasiyetle çalışmalarını sürdürmektedir" ifadelerine yer verildi.
29 Kasım 2024 Cuma
29 Kasım 2024 Cuma
29 Kasım 2024 Cuma
29 Kasım 2024 Cuma
29 Kasım 2024 Cuma
29 Kasım 2024 Cuma