tatil-sepeti

İstanbul’da zamanında çiçeklerin bahçesi olarak anılan bir semt olan Piyalepaşa, hiç bilinmeyen hikâyesiyle günümüze yeniden konuk oluyor. ‘Geçmişten Günümüze Piyalepaşa’ sergisi, 30 Mart’ta kadar Rahmi M. Koç Müzesi’nde tarih ve sanat sevenlerin beğenisinde olacak. Sergide, Piyalepaşa semtinin ve kurucusu Piyale Paşa’nın hikâyesi kadar çeşitli dönemlerden izleri ve İstanbul’un en eski haritalarından bir kısmının da orijinalleri yer alıyor. Sergide yer alan nadide eserlere Akdeniz’in korsanları, Mimar Sinan’ın benzersiz dehası ve çiçek bahçelerinin görsel şöleni eşlik ediyor.

BİLİNEN İLK HARİTA

Sergide, İstanbul’un bilinen ilk haritası, kuşbakışı İstanbul panoramaları, bölgenin en güzel 16 parçalık panoramik gravür ve bakır baskı tekniğiyle yapılan İstanbul’un bilimsel haritasına kadar çeşitli yüzyıllara ait eserler yer alıyor. Uzun araştırma ve kaynak taraması sonrasında ortaya çıkan sergide yolu İstanbul’dan geçen önemli haritacıların ve ressamların arşivlerinden de derlemeler yer alıyor. Sergide yer alan özel bir alanda ise sergide kullanılmayan haritalar ve bilgiler film olarak gösteriliyor. Filmde, Piyale Paşa, dönem ve semtle ilgili ilginç bilgiler veriliyor, dönem haritaları büyük boy ekranda izleyicilerle buluşuyor.

PİYALE PAŞA’NIN YÜKSELİŞİ

Piyalepaşa, beş yüz yıllık bir yerleşim geleneği olmasına rağmen değeri unutulmuş bir hazine. Tarihi 500 yıl öncesine dayanan semtin geçmişi Kanuni Sultan Süleyman dönemine kadar uzanıyor. Kanuni’nin emriyle Kaptan-ı Derya tarafından kurulan Piyalepaşa, ismini de önemli zaferler kazanmış bir denizci olan Piyale Paşa’dan almış. Yazar Gökhan Akçura’nın kaleme aldığı ‘Geçmişten Günümüze Piyalepaşa’ albüm, bölgenin hikâyesini gün yüzüne çıkarıyor. Kitaplar, 19 Şubat tarihi itibarıyla online sitelerde satışa sunulurken, 29 Şubat’tan itibaren ise raflarda yerini alacak.

28 Şubat 2016 Pazar

Etiketler : Gündem