tatil-sepeti
tatil-sepeti

Piribot göreve hazır

Giriş: 27.06.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul, 250’ye yakın ileri teknolojili firmaya ev sahipliği yapmayı sürdürüyor. Etapların inşasına henüz başlanmadan yerli ve yabancı firmaların yer edinmek için sıraya girdiği Teknopark İstanbul, Türkiye’nin yüz akı üretimler ve projelerle isimlerini dünya çapında duyuran girişimcilerimize ev sahipliği yapıyor.

Bunlardan biri de Türkiye’nin en güçlü yazılım firmalarından OBSS Bilişim Bilgisayar Hizmetleri Danışmanlık Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. OBSS, finans ve telekomünikasyon gibi bilgi güvenliğinin kritik olduğu sektörlerin en büyüklerine hizmet veriyor. OBSS, yazılım alanındaki yetkinliğini, birçok sektörde farklı amaçlarla kullanılabilecek otonom (sürücüsüz) su üstü araç üretimine de taşıdı.

SÜRÜCÜSÜZ FİLOLAR

Otonom su üstü, sualtı ve hava taşıtları üzerinde çalışan OBSS’nin hedefi, otonom araçları görev amaçlı bir araya getirerek filo olarak çalışabilmelerini sağlamak. Hedefteki filonun ilk aracı Piribot ticarileşmek için gün sayıyor. Bu amaçla isminin marka tescilini gerçekleştirmiş durumda. Piribot’un önemli bir özelliği de enerjisini üzerindeki güneş panelleriyle sağlaması. Su üstü sürücüsüz araç geliştirme çalışmaları Türkiye için olduğu kadar dünya için de yeni.

ANAHTAR TESLİM JAVA PROJELER

OBSS, Türkiye’de en çok Java yazılım geliştiricisine sahip bir yazılım firması. 2005 yılında iki genç girişimci, Oğuz Keskin ve Zafer Şen tarafından kurulan OBSS, 400 kişilik uzman kadrosuyla firmalara süreç danışmanlığı yapan, Java, .NET ve mobil uygulamalar alanında anahtar teslim projeler hazırlayan, dış kaynak hizmeti veren bir firma. Kurumsal mimari, proje yönetimi, sürüm ve konfigürasyon yönetimi, yazılım kalite güvence testleri, IT offshore hizmetleri başlıklarındaki tecrübesi ile yazılım sektörüne katma değer sağlıyor.

SAN FRANCISCO VE NEW YORK OFİSLERİ

OBSS Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Zafer Şen, firmasının yaptığı çalışmalar ile ilgili İstanbul Ticaret’e bilgi verdi. Şen, “OBSS Mobile ile kurumsal firmalara iOS ve Android uygulamaları alanında yaratıcı ve yenilikçi mobil uygulama çözümleri sunuyoruz. Fortune 100’de yer alan firmaların yüzde 80’inin tercih ettiği Atlassian ürünleri, dünya genelinde 112 binden fazla kurum tarafından tercih ediliyor. OBSS, Atlassian’ınTürkiye’deki ilk ve tek platin iş ortağı olarak, Teknopark İstanbul, Ankara Cyberpark, San Francisco ve New York ofisleri ile hizmet veriyor” dedi.

MÜŞTERİLERİ EN BÜYÜKLER

OBSS’nin müşterileri arasında telekomünikasyon, sigorta ve finans sektöründe Türkiye’nin en büyükleri yer alıyor. Bu büyükler arasındaYapı Kredi Bankası, Türkiye Ekonomi Bankası,Akbank, İş Bankası,Anadolu Sigorta, Allianz Sigorta, Turkcell, Vodafone gibi isimler bulunuyor.

KURUMLARA DİJİTAL DÖNÜŞÜM

OBSS, kurumların dijital dönüşümü konusunda verdiği hizmette de çok önemli bir noktada duruyor. Firma, OBSS Mobile ile kurumsal firmalara iOS ve Android uygulamaları alanında da yaratıcı, yenilikçi mobil uygulama çözümleri sunuyor. Kurum süreçlerinin otomasyonu ve entegrasyonu konusunda çalışmalar yürütüyor. Şen, şu bilgiyi verdi: “One Cycle uygulamaları ile müşterilerimiz olan kurumlara, firmalara yazılım ürünlerinin yaşam döngülerini uçtan uca yöneten ve raporlayan bir platform sunuyoruz. Bu platform, kurumsal ölçekli uygulamaların hata eğilimi yüksek ve yoğun emek gerektiren yönlerini sorunsuzca otomatik hale getiriyor.”

MAYIN TESPİTİ BİLE YAPIYOR

Piribot hava ve deniz suyu sıcaklığını tespit edebiliyor.
Rüzgar hızını, suyun Ph derecesini ve nemi ölçebiliyor.
Deniz güvenliği ve istihbarat amaçlı hizmet verebiliyor.
Su altındaki muhtemel mayınların tespitini yapabiliyor.
Hidrografik ve sismik araştırmalar yapabiliyor.

BEYİN AVCISI

OBSS, Türkiye’de her yıl önde gelen üniversiteleri ziyaret ediyor. OBSS Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Zafer Şen, “Teknik seminerler düzenliyor, kodlama yarışmaları yapıyoruz. Parlak ve yetenekli çocukları keşfediyoruz” şeklinde konuştu.

SÜRÜCÜSÜZ MISIR’A GİTTİ

Antalya’dan sahile bırakılan Piribot, Akdeniz’in güney kıyısındaki Mısır’a otonom olarak ulaşma testini başarıyla geçti. Piribot’un üzerindeki sensör paketi, hava sıcaklığını, deniz suyu sıcaklığını, rüzgar hızını, sudaki Ph derecesini ve nemi ölçebiliyor. Sivil ve askeri ihtiyaçlar için kullanılması hedeflenen Piribot’lar, deniz güvenliğinin sağlanması, istihbarat ve mayın tespiti gibi amaçlarla kullanılabilecek. Bilimsel ve çevreci araştırmalarda da yer alabilecek olan Piribot, üstündeki sensörler sayesinde farklı hidrografik ve sismik araştırmalarda da etkili olacak.

YERLİ EKİBİN ESERİ

Piribot, üzerindeki otopilot yazılımı sayesinde kendi kendine seyahat edebilen ve enerjisini güneşten (solar) alan insansız bir tekne. Hareketlerine veya rotasına sonradan müdahale edilemediği için otonom teknelerin yazılımları ve donanımlarının mükemmele yakın, doğal koşullara dayanıklı olması gerekiyor. Proje fikri, oto pilot yazılımının (Android ve Ardunio) geliştirilmesi, içindeki kullanılacak tüm elektrik ve elektronik ekipmanın seçimi OBSS mühendislerinin eseri.