Uluslararası enerji sektör raporlarından derlenen bilgilere göre, geçen yıl günlük ortalama 100 milyon varil olan küresel petrol talebinin bu yıl geçen yıla oranla günlük 8 milyon 100 bin varil azalışla ortalama 91.9 milyon varil olması bekleniyor. Küresel piyasalarda petrole olan talebin 2021’de ise bu yıla göre günlük 5 milyon 200 bin varil daha artacağı hesaplanırken, küresel petrol fiyatlarının da talebe bağlı olarak artacağı tahmin ediliyor.

NİSAN’DAKİ BÜYÜK DALGALANMA

Yıl içinde salgın nedeniyle dünya genelindeki düşük petrol tüketimi, hızla artan petrol arz fazlasının ve petrol stoklarında yeterli kapasitenin kalmayacağı endişeleri, brent petrolün varil fiyatını 22 Nisan’da 15.98 dolara kadar düşürdü. Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolde ise kontrat sahiplerinin fiziki petrol teslimatından kaçınmasıyla varil fiyatı 20 Nisan’da eksi 40.32 doları gördü. WTI’da görülen eksi fiyatlar arama ve üretim şirketleri için büyük bir risk oluşturdu. Böylece küresel petrol talebindeki azalış, fiyatların nisanda 1999’dan bu yana en düşük seviyesine gerilemesine neden oldu. Bu gelişmeler üzerine uzmanlar, 2020’yi küresel petrol tarihinin en kötü yılı, nisan ayını da ‘Kara Nisan’ olarak nitelendirdi. Petrol talebi yıllık bazda nisanda günlük 21 milyon varil azaldı. Başta ulaştırma sektöründe alınan ciddi kurallar ve kısıtlarla petrole olan talep büyük ölçüde düştü.

OPEC+’NIN TOPARLANMAYA KATKISI

Birçok ülkedeki karantina kapsamında alınan kısıtların azaltılmaya başlamasıyla stoklardaki petrol ve rafineri ürünlerinde ciddi azalmalar gözlemlediklerini belirten merkezi İskoçya’da bulunan araştırma ve danışmanlık şirketi Wood Mackenzie Downstream’ın Başkan Yardımcısı Alan Gelder, beklentileri şöyle özetledi: “OPEC+ ülkeleri piyasadaki üretimin dengelenmesi için adımlar atıyor. Bu arada ham petrol stoklarında da normal değerlerde azalmalar mevcut. Ancak ikinci dalga salgınla daha büyük kısıtlar gelirse, ilk dalgaya oranla OPEC+ ülkelerinin aksiyon alması daha kolay olacak inancındayız. OPEC+ ülkeleri aksiyon almasaydı, küresel petrol fiyatlarında nisanda görülen minimum fiyatlar şu an toparlanamazdı” diye konuştu.

Gelder, son olarak yılsonu itibariyle OPEC+ ülkelerinin kısıntı performanslarının ve ülkelerin salgının ekonomik etkilerinin azaltılması amacıyla karantina önlemlerini esnekleştirmelerinin küresel petrol fiyatları için belirleyici olacağının altını çizerek, “Artan petrol talebi sonucunda, brent petrolün varil başına 40 ila 50 dolar arasında fiyatlanacağını öngörüyoruz” dedi.

VARLIK FONLARI DA ETKİLENECEK

Politik risk ve petrol analisti José Chalhoub, dünyanın en büyük petrol şirketlerinin Covid-19 salgınının etkisiyle bu yılın ilk yarısında milyar dolarlık zarar açıkladıklarını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Petrol şirketlerinin tehlikeyi henüz atlattığını düşünmüyorum. Üretici ülkeleri, petrol üretici ulusal ve uluslararası şirketleri etkileyen bu durum aynı zamanda ulusal varlık fonlarını da etkileyecek. Daha da önemlisi, üretici ülkeleri ve yabancı rezervleri salgının etkisinin devam etmesine bağlı olarak üretim maliyetlerini kurtaramayacak hale gelecek.

Petrol fiyatlarının dalgalı seyir izleyeceğini, ancak yılsonu için tahminlerin mevcut durumdan daha yüksek seviyede olacağını dile getiren Chalhoub, “Küresel anlamda iyileşme bu hızla devam ederse, brent için varil başına 45 ila 55 dolar arasında fiyatlanma mümkün gözüküyor” dedi.

01 Eylül 2020 Salı

Etiketler : Sektörel