tatil-sepeti

ABD Hazine Bakanlığı, özel sektörün tavan fiyat uygulamasına uymak için atması gereken adımlar ile kaçakçılığın tespitine ilişkin rehberliğin sunulduğu bir kılavuz yayınladı. Kılavuzda, Rus ham petrolünü tavan fiyatın üzerindeki bir fiyattan satın alanlara ve kasten yanlış belgeyle işlem yapanlara, yaptırım ihlalleri nedeniyle soruşturma açılacağı ifade edildi.

KAYITLARIN TUTULMASI

Kılavuzda, denizcilik hizmetleri sağlayıcılarının Rus ham petrolünün alıcıları ve satıcıları tarafından sağlanan yanlış fiyatlandırma bilgilerinden sorumlu tutulmayacağı belirtildi.

Ayrıca tavan fiyat uygulamasına katılan hükümetlerin, uygulamanın yürütülmesine yardımcı olacak bilgileri paylaşacağının altı çizilen kılavuzda, denizcilik hizmetleri sağlayıcılarının Rus petrol sevkiyatlarına ilişkin kayıtları 5 yıl boyunca saklaması gerektiği bildirildi.

PLAN GELİŞTİRİLECEK

Tavan fiyat uygulamasının, Rus ham petrolü için 5 Aralık’ta ve rafine ürünler için 5 Şubat 2023’te yürürlüğe gireceği de kılavuzda belirtildi. ABD Hazine Bakanlığı Ekonomi Politikalarından Sorumlu Müsteşarı Ben Harris, Brookings Enstitüsü’nde katıldığı bir etkinlikte, Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasına dair açıklama yaptı. Harris, tavan fiyatın belirlenmesi de dahil olmak üzere planın tamamen geliştirilmesinin birkaç hafta daha süreceğini söyledi.

ABD, Almanya, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya’dan oluşan G7 ülkelerinin maliye bakanları, 2 Eylül’de Almanya’da düzenlenen toplantının ardından ortak açıklama yaptı. Açıklamada, haziranda yapılan G7 Liderler Zirvesi’nde alınan kararlara bağlı kalındığı ve bu doğrultuda Rus menşeli ham petrol ve petrol ürünlerine tavan fiyat uygulama planının onaylandığı bildirildi. Böylece Rusya’nın gelirleri ve Ukrayna’daki savaşı finanse etme yeteneğinin azaltılmasının hedeflendiği kaydedilen açıklamada, “AB’nin Rusya’ya karşı altıncı yaptırım paketindeki ilgili tedbirlerin zaman çizelgesiyle bu uygulamayı uyumlu hale getirmeyi hedefliyoruz” ifadesi kullanıldı. Açıklamada, Rus petrol ürünlerinde ise tavan fiyat seviyesinin gerektiğinde yeniden gözden geçirileceği de vurgulandı.

‘SEVKİYAT DURUR’ YANITI

Diğer taraftan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Vladivostok’ta düzenlenen Doğu Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmada, G7 ve Avrupa Birliği’nin Rus petrol ve doğalgaz ürünlerine tavan fiyat uygulama planları konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Putin, “Eğer sözleşmelerimize ve çıkarlarımıza aykırı olursa petrol, doğalgaz veya kömür, hiçbir şey göndermeyiz. Batı bize şartlarını dikte edebilecek konumda değil, mantıklı düşünsünler” ifadelerini kullandı. Putin, ABD’nin kendi gazını Rus gazına göre çok daha pahalı bir şekilde Avrupa’ya satmak istediğini de söyledi. Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak ise Rus petrolüne yönelik tavan fiyat uygulanmasını destekleyen ülke ve şirketlere petrol ve petrol ürünü satmayacaklarını açıkladı.

ÜRETİM MALİYETİNİN ALTINDA TAVAN FİYAT OLMAYACAK

Rus petrolüne uygulanacak tavan fiyatın ne olacağı konusunda özellikle ABD basınında dikkat çekici haberler yer alıyor. Bloomberg, Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo ile yaptığı bir röportaja atıfta bulunarak, ABD’nin Rusya’ya yönelik petrol tavan fiyatına uyum rejimi arayışında olduğunu, Rusya’nın kendi tahmini petrol üretim maliyeti olan varil başına 44 doların kılavuz olarak değerlendirilmeye alındığını bildirdi. Haberde Adeyemo’nun, “Tavan fiyatı, Rusya’nın üretim maliyetinin altında belirlemeyeceğiz. Rusya’yı üretmeye teşvik eden fakat kâr sağlamasına imkan vermeyen bir seviye olacak” dediği kaydedildi. Ayrıca, haberde Adeyemo’nun Çin ve Hindistan’ın da koalisyona katılmasını veya en azından bundan faydalanmasını umduğunu söylediği de belirtildi.

19 Eylül 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem