Cuma, 22 Kasım, 2024
Petrolde arz sorununa çare aranırken, Venezuela ve Irak’ın yıldızı parlamaya başladı. Irak, 2027’ye kadar günlük petrol üretimini 7 milyon varile çıkarabileceğini açıkladı. ABD ise petrol şirketi Chevron’un Venezuela’da petrol üretimini artırmasına ve ihraç etmesine yıllar sonra izin verdi.
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Enerji krizi küresel gündemdeki ağırlığını korurken, petrolde arz kaynaklı sorunlara kısa ve orta vadede yeni çözümler aranıyor. Irak ve Venezuela’da yaşanan yeni gelişmeler ise dikkatleri bu ülkelere çevirdi.
Irak devletine ait petrol pazarlama firması SOMO’nun (State Organization for Marketing of Oil) Başkanı Alaa Alyasri, Irak’ın 2027 yılında petrol üretim kapasitesini günde yaklaşık 7 milyon varile çıkarmayı planladığını açıkladı. Alyasri, kapasite artışının BP ile PetroChina firmalarının ortak girişimi tarafından yönetilen Rumaila petrol sahası da içerisinde olmak üzere Irak’ta şu anda geliştirilmekte olan dev petrol sahalarından ve Lukoil’in West Qurna 2 petrol sahasından kaynaklandığını söyledi.
ŞİMDİKİ KAPASİTE
2027 yılında günlük petrol üretim kapasitesini 7 milyon varile çıkarmak isteyen Irak’ın şu andaki üretim kapasitesi yaklaşık 5 milyon varil seviyesinde. Ekim ayında günlük ortalama üretim ise 4.6 milyon varil seviyesinde gerçekleşti. Diğer taraftan, Irak’ın kanıtlanmış petrol rezervlerinin yaklaşık 145 milyar varil olduğu kaydediliyor. Bu miktar, dünya petrol rezervlerinin yaklaşık yüzde 8’ine, Ortadoğu’daki petrol rezervinin yüzde 17’sine denk geliyor. Irak petrolü, üretim maliyeti açısından dünyanın en ucuz petrollerinden biri olarak biliniyor.
YENİ KONJONKTÜR
Irak, bugüne kadar Körfez Savaşı, ambargo, altyapı yetersizlikleri nedeniyle petrol üretimi ve ihracatında potansiyeline uygun rakamlara ulaşamadı. Ancak pandemiden çıkış sürecinde başlayan ve Rusya-Ukrayna savaşıyla artan enerji krizi yeni bir konjonktürü de başlattı. Gerekli yatırımların yapılmasıyla planlanan günlük 7 milyon varil üretime ulaşılabileceği kaydediliyor. Diğer taraftan, Türkiye’den geçen Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı da Irak’ın çeşitli sorunlar nedeniyle yeterince kullanılamayan ihracat kanalları arasında. Hattın tam kapasiteyle çalışması durumunda günde yaklaşık 1.6 milyon varil ham petrol ihraç edilebilir.
ABD’DEN İZİN ÇIKTI
Petrolde diğer önemli bir gelişme; Venezuela’da Nicolas Maduro hükümeti ile muhalefet arasındaki müzakerelerin Meksika’da yeniden başlamasının ardından yaşandı. ABD yönetimi, petrol şirketi Chevron’un Venezuela’da petrol üretimini artırmasına ve ihraç etmesine yıllar sonra izin verdi. Chevron’a tanınan bu izin, ülkede faaliyet göstermek isteyen diğer enerji şirketlerine de olumlu bir sinyal olarak algılandı. Venezuela, yaklaşık 303 milyar 200 milyon varil kanıtlanmış petrol rezerviyle dünyada ilk sırada yer alsa da ambargolar ve yetersiz altyapısı sebebiyle bunu üretime yansıtamıyor. Venezuela’nın günlük petrol üretimi ambargolar öncesinde 3 milyon varili aşıyordu. Günümüzde ise 800 bin varilin altında. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Venezuela’nın ekim ayında günlük ortalama petrol üretimini 717 bin varil olarak açıklamıştı.
MADURO’DAN YATIRIM ÇAĞRISI
Yeni konjoktürde daha fazla petrol üretimi için Venezuela da yeşil ışık yakmış durumda. Nitekim bu süreçte, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ilişkilerin gergin olduğu ABD ve Avrupa da dahil olmak üzere ülkesinin petrol ve gaz satmaya istekli olduğunu açıkladı. Ülkeler arasındaki siyasi anlaşmazlıkların ekonomik ilişkilere yansımaması gerektiğini belirten Maduro, “ABD dahil dünyanın hangi ülkesi olursa olsun Venezuela’dan petrol ve gaz satın almak ya da burada üretim yapmak isteyen yatırımcılar için kapılarımız ardına kadar açık. Venezuela dünyada petrol üretimini en hızlı şekilde artırabilecek ülke. Çok kısa sürede günlük 2 milyon varil ve biraz yatırımla da 3 milyon varil petrol üretebilir hale gelebiliriz” ifadelerini kullanmıştı.
06 Aralık 2022 Salı
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe