Petrolde ihtiyacın yüzde 6’sı Gabar’dan

Şırnak-Gabar’da geçtiğimiz yıl 23 bin varil olan günlük ham petrol üretiminin 58 bin varilin üzerine çıktığı belirtiliyor. Açıklanan verilere göre, Gabar’daki mevcut üretim Türkiye ihtiyacının yüzde 6’sını karşılayabilecek seviyeye ulaştı.

Giriş: 03.12.2024 - 09:13
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Henüz tankerlerle taşınan petrolün Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı’na aktarılmasıyla lojistik kolaylığın sağlanacağı da kaydediliyor.

 

HABER: ŞEREF KILIÇLI

 

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı hedefleyen Türkiye, denizde ve karadaki yetki alanlarında petrol ve doğalgaz keşiflerine yönelik sismik arama ve sondaj çalışmalarına devam ediyor. Karadaki öne çıkan çalışmalarda; 2022 yılında Şırnak-Gabar Dağı’nda 150 milyon varillik net petrol rezervine sahip saha keşfedildiği açıklandı. Türkiye’nin üretilebilir petrol rezerv miktarı da söz konusu keşifle 450 milyon varilden 600 milyon varile yükseldi. Bölgede yoğun bir şekilde sürdürülen arama ve sondaj çalışmaları sonucunda Mayıs 2023’te yine Gabar’da Şehit Aybüke Yalçın adı verilen sahada yeni bir keşif yapıldığı duyuruldu. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Şehit Aybüke Yalçın Sahası’ndaki yeni keşfin toplam ‘yerinde petrol rezerv’ miktarının yaklaşık 1 milyar varil olduğunu açıkladı.

 

60 KUYUDA ÜRETİM

Gabar’daki üretimde son verileri paylaşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yaklaşık bir yıl önce 23 bin varil olan günlük petrol üretimini 58 bin varilin üzerine çıkardıklarını söyledi. Bayraktar, 60 kuyuda üretimin sürdüğünü ifade ederek, bölgede yaklaşık 500 kilometre yol yaptıklarını ve Türkiye’nin en kaliteli petrolünü ürettiklerini de kaydetti. Gabar’daki petrol keşfiyle birlikte Şırnak’ın çehresinin değiştiğine, istihdamın arttığına, ekonomik aktivitelerin geliştiğine işaret eden Bayraktar, “Şırnak, bu anlamda çok büyük bir potansiyel barındırıyor. Türkiye Petrolleri olarak burada daha kalıcı, daha uzun soluklu varlığımızın bir göstergesi bölge müdürlüğümüz olacak. Onun da inşaatına en kısa sürede başlayacağız” dedi. 

 

BORU HATTI PROJESİ

Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı’nın geçiş güzergahına Gabar’ın yakınlığına da dikkat çeken Bayraktar, buradan çıkan petrolü boru hattıyla taşımaya yönelik bir proje üzerinde çalışıldığını aktardı. Bayraktar, “Bugün 300 tankerle taşıyabildiğimiz petrolü, artık bir boru hattıyla İdil’e, oradan da Irak-Türkiye Boru Hattı’na, Ceyhan’a kadar intikal ettireceğiz. Özellikle Irak’tan gelebilecek petrolün de varlığıyla beraber burada daha farklı projelere de bakacağız” diye konuştu. Bakan Bayraktar, petrolde Türkiye’nin günlük yurt içi ve dışı üretiminin 150 bin varil, günlük tüketiminin ise 1 milyon varil civarında olduğunu belirterek, Gabar’daki yeni keşif çalışmalarını hızlandıracaklarını da kaydetti. 

 

DEPOLAMA PROJESİ

Açıklanan verilere göre, Gabar’daki mevcut ham petrol üretimi Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 6’sını karşılayabilecek seviyeye ulaştı. Öte yandan TPAO, Şırnak Gabar Dağı’nda bulunan Şehit Esma Çevik Petrol Sahası’nda üretilen ham petrolün depolanması için her biri 150 bin varil kapasiteli, toplam 300 bin varil kapasiteli 2 adet depolama tankı kurulacağını duyurdu. Ayrıca yine proje kapsamında 3 adet 50 bin varil/gün kapasiteli ara transfer pompaları, tanklar arası ve pompaj için borulama ve manifold sistemleri, petrol stok tanklarının dip drainleri (su tahliye) için 250 metreküp kapasiteli kapalı sistem petrol tutma havuzu, yangın algılama ve yangından korunma sistemleri, yağmur suyu alt yapı sistemleri ve yine istasyonun enerji ihtiyacı için gerekli elektrifikasyon sistemleri kurulacağını açıkladı. 

Şehit Esma Çevik Petrol Sahası’nda üretilen ham petrol, boru hatlarıyla saha içinde kurulacak olan ham petrol depolama tanklarına iletilecek. Depolanan ham petrolün BOTAŞ’ın işletmesindeki Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı’na pompaj edilmesiyle lojistik kolaylık da sağlanmış olacak.

 

KAZAKİSTAN PETROL İHRACATINDA TÜRKİYE ROTASINI GÜÇLENDİRECEK

Kazakistan Enerji Bakanı Almasadam Satkaliyev, Kazakistan’ın orta vadede petrol ihracatının önemli bir kısmını Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattı üzerinden gerçekleştirmeyi düşündüğünü açıkladı. Satkaliyev, Kazakistan’ın ham petrol üretimini artırdığı için BTC boru hattı üzerinden petrol sevkiyatını mevcut 1.5 milyon tondan yılda 20 milyon tona çıkarmayı planladığını da söyledi. Kazakistan’ın bu yılı 88.4 milyon ton ham petrol üretimiyle tamamlaması bekleniyor. Türkiye üzerinden geçen BTC ile ilgili hamlenin, Kazakistan hükümetini şu anda Kazak petrolü ihracatının aslan payını aktaran Rusya’ya daha az bağımlı hale getireceği kaydediliyor. Kazakistan’ın bu yılı 68.7 milyon ton petrol ihracatıyla tamamlaması da öngörülüyor. Bunun  55.4 milyon tonu Hazar Boru Hattı Konsorsiyumu, 8.6 milyon tonu Atyrau-Samara boru hattı, 3.6 milyon tonu Hazar Denizi ve 1.1 milyon tonu da Çin boru hattı aracılığıyla gerçekleştirilmiş olacak. Kazakistan’ın 2026’dan itibaren yılda 100 milyon tonun üzerinde petrol üretmesi de bekleniyor.