tatil-sepeti

Uluslararası referans olarak kabul edilen Brent türü ham petrolün varil fiyatının arz ve talepteki gelişmeler ve küresel ekonomik risklerdeki azalmanın etkisiyle bu yıl 70-90 bandında seyredeceği öngörülüyor.


 

Finans kuruluşları, petrolde 2024 yılı fiyat beklentilerini açıkladı. Bu yıla ilişkin fiyat öngörülerini ekonomik büyüme verileri ile arz ve talep beklentilerine dayandıran JP Morgan, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi ABD’nin finansal merkezi Wall Street’in önde gelen yatırım bankaları, arz kesintilerine yol açan jeopolitik gelişmelerin ani fiyat dalgalanmalarına sebep olabileceğine işaret ediyor. Petrol fiyatlarının 2024’te büyük oranda sabit kalacağı öngörüsünde bulunan JP Morgan, Brent petrolün varil fiyatının ortalama 83 dolar olacağını tahmin ediyor. Banka, bu tahminini ABD’de petrol talebinin dirençli olması, gelişen piyasalarda güçlü talep büyümesi ve Avrupa piyasalarında istikrar beklentilerine dayandırıyor.

 

ARZDAKİ BEKLENTİ

 

Goldman Sachs da küresel resesyon riskindeki azalmanın petrol talebini olumlu yönde destekleyeceğine, ABD kaynaklı üretim artışlarının ise petrol fiyatlarındaki yükselişi törpüleyeceğine işaret ediyor. Brent petrolün, bu yıl 70-90 dolar bandında seyredeceğini tahmin eden Goldman Sachs, fiyatların yıllık bazda 81 dolar ortalamasını yakalayacağını öngörüyor. Morgan Stanley de küresel petrol arzındaki artışın talepteki yükselişin önüne geçeceği beklentisiyle Brent petrolün bu yılın ilk yarısında varil başına 80 dolar seviyesinde seyredeceğini, yılın ikinci yarısında ise düşüşe geçeceğini tahmin ediyor.

 

EN YÜKSEK TAHMİN

 

Petrol fiyatlarına ilişkin en yüksek tahminin sahibi Bank of America, Brent petrolün varil fiyatının bu yıl ortalama 90 dolar civarında olacağını öngörüyor. En düşük tahmine sahip finansal kuruluş Citigroup da ABD’de artan petrol üretimi ile OPEC+ grubunun üretim kesintilerini sürdüreceği beklentisiyle bu yıl Brent petrolün varil başına ortalama 75 dolar olacağını tahmin ediyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings ise OPEC+ grubunun arz üzerinde kurduğu baskının yılın ilk yarısına kadar petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekleyeceğini belirterek, Brent petrolün varil fiyatını bu yıl için ortalama 80 dolar olarak revize etmişti.

 

FİYAT FAKTÖRLERİ

 

Beklentileri değerlendiren Hollanda merkezli bağımsız danışmanlık şirketi International Commodity Consulting (ICC) Emtia Danışmanı Robbert Marneffe, bu yıl, OPEC+ grubunun kesinti kararları, ABD’nin faiz indirimlerinde ‘yumuşak iniş’ aşamasına ne zaman başlayacağı ve ülkenin petrol üretiminde yakaladığı ivmeyi devam ettirip ettiremeyeceğinin yatırımcıların odağında olacağını söyledi. ABD merkezli enerji enformasyon şirketi Energy Intelligence Group Petrol Piyasaları Ekonomisti Julien Mathonniere ise çatışmalar, savaşlar veya terör saldırıları gibi jeopolitik gelişmelerin uzun vadeli eğilimler oluşturmadığına, ancak fiyatları kısa vadede etkilediğine dikkat çekti. Piyasalardaki fiyat oluşumunu belirleyen asıl faktörün ticareti uzun dönemli kısıtlayan önlemler olduğunu vurgulayan Mathonniere, Kızıldeniz’deki gelişmelerin ani dalgalanmalar yarattığını, ancak Rusya’nın petrol ticaretine getirilen yaptırımların piyasalarda daha kalıcı etkisinin olduğunu kaydetti.

 

TÜRKİYE KRİTİK MADENLERDE İŞBİRLİĞİNE HAZIR

 

Geleceğin Mineralleri Forumu 3. Bakanlar Yuvarlak Masa Toplantısı, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da gerçekleştirildi. Toplantının katılımcıları arasında yer alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, konuşmasında, Türkiye’nin kritik madenlerde yüksek potansiyele sahip olduğuna dikkat çekerek, son 20 yıldır madencilik alanına yapılan yatırımlarla ihracatın her yıl istikrarlı şekilde arttığını söyledi. Bayraktar, kritik madenler konusunda potansiyeli canlandırmak için 2020’de Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü’nün kurulduğunu, 2022’de ise Eskişehir’de dünyanın ikinci büyük nadir toprak elementleri rezervinin keşfedildiğini dile getirdi. Eskişehir’de yıllık 570 bin ton nadir toprak elementi işleyecek endüstriyel bir tesis kurmayı hedeflediklerini belirten Bayraktar, “Afrika, Batı ve Orta Asya bölgeleri başta olmak üzere tüm ülkelerle işbirliği yapmaya hazırız. Bu alandaki tecrübe ve uygulamalarımızı paylaşmayı, meslektaşlarımız ve uzmanlardan yeni şeyler öğrenmeyi arzu ediyoruz” dedi.

15 Ocak 2024 Pazartesi