Çarşamba, 04 Aralık, 2024
Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Valday Düşünce Kulübü’nün video konferans yoluyla düzenlediği toplantıda, OPEC ve OPEC dışı bazı petrol üreticisi ülkeler arasında devam eden üretim kısıntısı anlaşmasına ilişkin değerlendirmede bulundu. Anlaşma kapsamında yapılan günlük 9.7 milyon varillik kısıntının temmuz sonuna kadar geçerli olduğunu anımsatan Novak, “Anlaşmanın bu kısıntı miktarıyla temmuz sonrasına uzatılmasıyla ilgili bir karar alınmadı. Anlaşmaya göre taraf ülkelerin üretimleri 1 Ağustos’tan itibaren artacak” dedi.
Petrol piyasalarındaki durumu yakından izlediklerini aktaran Novak, “Duruma ve teknik verilere bakacağız. Sonrasında OPEC Teknik Komitesi anlaşmanın uygulanmasına yönelik bir değerlendirme yapacak ve bunu istişare edeceğiz” diye konuştu.
VİRÜS ETKİSİ
Konuşmasında, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının küresel petrol piyasalarına etkisini de değerlendiren Novak, şöyle konuştu: “Herkes küresel enerji yapısının değişeceğini düşünüyor. Hidrokarbon kaynakların küresel enerji tüketimindeki payı 2040’a kadar yüzde 85’ten yüzde 75’e gerileyecek ve yenilenebilir enerji yükselişe geçecek. Benim tahminime göre alternatif enerji kaynaklarının payı 2040’a kadar tahmin edilenden daha da yüksek olacak.”
2022’DE BİTİYOR
Mevcut petrol üretim kısıntısı anlaşmasının temelinde Suudi Arabistan ile Rusya arasında ham petrol üretimini artırma ve satış fiyatını düşürme restleşmesi sonrasında yaşanan büyük dalgalanma yer alıyor. Üretimi artırma restleşmesi, nisan ayındaki toplantıda, OPEC ve OPEC dışı petrol üretici ülkelerden oluşan 23 ülkenin yer aldığı OPEC+ grubunun iki yıllık anlaşması ile çözüldü. Anlaşma; OPEC+ ülkelerinin, mayıs ve haziran aylarında petrol üretimlerini günde 9.7 milyon varil, yılın ikinci yarısında 7.7 milyon varil ve 2021 yılından 2022’nin nisan ayının sonuna kadar 5.8 milyon varil oranında azaltmalarını öngörüyor. İlk revizyon ise 9.7 milyon varil üretim kısıntısını temmuz ayı için bir ay daha uzatarak yapıldı.
Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak’ın son açıklaması, üretim kısıntısını söz konusu miktarda ağustos ayı için de uzatmaya Rusya’nın kesin olarak kapıları kapattığı şeklinde yorumlandı.
SUUDİ ARABİSTAN’DAN ‘ÜRETİM KISINTISINA UYUN’ BASKISI
Taahhütleri seviyesinde üretim kısıntısı yapmayan ülkelere Suudi Arabistan’ın baskısı artıyor. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Salman, mayıs ve haziran aylarında bazı OPEC üyesi ülkelerin kısıntı miktarlarının üzerinde petrol üretimi yaptığına dikkati çekmişti. Salman, üretim kısıntı miktarlarına uymama gibi bir duruma artık müsaade etmek istemediklerini de belirtmişti. OPEC delegeleri, Salman’ın bu konuda yeni bir girişimde bulunduğunu kaydetti. OPEC delegelerinin Wall Street Journal’a verdikleri bilgiye göre, Salman, bir ültimatom yayımladı ve Angola ile Nijerya’dan ek üretim kısıntısına uyum konusunda detaylı taahhüt sunmalarını istedi.
ABD, PETROL FİYATI TAHMİNİNİ REVİZE ETTİ
ABD Enerji Enformasyon İdaresi’nin (EIA) ‘Temmuz 2020 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu’na göre, bu yıl brent türü ham petrolün ortalama varil fiyatının 40.5 dolar olacağı öngörülüyor. Haziran 2020 raporunda bu rakam 38 dolar olarak tahmin edilmişti. Bu yılın ilk çeyreğinde ortalama 50 dolar ve ikinci çeyrekte 29 dolar olarak gerçekleşen brent türü ham petrolün varil fiyatının, üçüncü çeyrekte 40 dolar, son çeyrekte 43 dolar ve yılın tamamında 40.5 dolar olması beklenirken, bu rakamın gelecek yıl 49.7 dolara yükseleceği öngörülüyor. EIA, ABD’nin bu yıla ilişkin günlük üretim beklentisinde ise değişiklik yapmadı. Buna göre, ülkenin günlük ortalama ham petrol üretiminin bu yıl 11.6 milyon varil seviyesinde gerçekleşmesi, gelecek yıl ise 11 milyon varile düşmesi bekleniyor.
16 Temmuz 2020 Perşembe
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba